menu

Nieuw keurmerk wil nog veiligere betaling

Veilig Betalen Keurmerk goede aanvullingEr zijn al tientallen keurmerken voor webshops maar toch is er ruimte voor eentje meer. Zo beweren de initiatiefnemers van het Veilig Betalen Keurmerk. Zoals de naam al doet vermoeden richt deze stichting zich met name op de werkelijke transactie van de webwinkel. Wat vinden wij hier nu van?

Goede voorbereiding
Normaal gesproken bieden we geen aandacht meer aan nieuwe zogenaamde keurmerken want we zijn inmiddels behoorlijk keurmerkmoe geworden. Er is eigenlijk maar één eerlijke organisatie over thuiswinkelen die in onze ogen voldoende kracht, bereik en vermogen heeft om werkelijk in de branche een verschil te kunnen maken. En ook daarover zijn we met grote regelmaat vrij kritisch.

Toch blijkt uit gesprekken al snel dat dit nieuwe keurmerk niet zomaar het zoveelste keurmerk is. Er is duidelijk nagedacht over hoe zij het verschil gaan maken in de markt en ook het bestuur blijkt  te bestaan uit herkenbare gezichten uit de branche. Zo is Marcel van Oost van Internetkassa.nu er aan verbonden.

Verschil met andere keurmerken
Het Veilig Betalen Keurmerk onderscheidt zich met een strenge screening, die met name verschillend is doordat het keurmerk sterk naar de betaling zelf kijkt. “Van de webwinkels die zich aan willen sluiten kan de consument er op vertrouwen dat online aankopen bij deze websites veilig afgehandeld worden”, zo claimt het keurmerk in haar persbericht.

Dat is leuk, maar interessant wordt het volgens ons pas als ze problemen uit het verleden, met nieuwe technieken, voortaan kunnen voorkomen. We hebben ze dus gevraagd wat ze hadden kunnen betekenen in de recente situatie waarbij enkele webwinkels van een groot A-merk failliet zijn gegaan. “In dat geval waarschijnlijk weinig, faillissementen zijn soms niet te voorkomen”, stelt voorzitter Lennart Renkema.

Faillissement betalingsprovider!
“Maar we kunnen wel degelijk fiasco’s voorkomen die vele malen groter zijn. Neem nou het voorbeeld dat er in plaats van een webwinkel een collecterende Payment Service Provider in de problemen raakt. Deze kan honderden webwinkels nadelig beïnvloeden en dus tienduizenden klanten.

Wij zijn het enige keurmerk dat toeziet op de aanwezigheid van een PSD (erkenning van de Nederlanse Bank red.) licentie van Payment Service Providers (PSPs), waar tot dusver niet alle partijen in Nederland aan voldoen.”

Wij garanderen hierbij in ieder geval controle op de volgende punten:
1. deskundigheid dagelijks bestuur
2. deskundigheid beleidsbepalers
3. doorzichtige zeggenschapsstructuur
4. beheerste en integere bedrijfsvoering
5. zekerstelling van geldstromen (indien van toepassing)
6. minimum eigen vermogen

Dit keurmerk echt anders?
Daarnaast is het keurmerk werkelijk anders dan het huidige aanbod. Zo claimt het bestuur. “Het Veilig Betalen Keurmerk verplicht haar leden als enige om automatische incasso aan te bieden conform de regels die daar door Currence voor opgesteld zijn. Dit komt er op neer dat consumenten een schriftelijke handtekening moeten zetten, iets wat nu vrijwel door geen enkele webwinkel gevraagd wordt. Zonder handtekening is de automatische incasso erg fraudegevoelig, met alle gevolgen van dien.”

“Verder moeten onze aangesloten leden verplicht alle creditcard-transacties met 3D secure verwerken. Consumenten kunnen bij onze aangesloten leden dus alleen met creditcard betalen als ze gebruikmaken van de bijbehorende pincode. Dit zal op de lange termijn het imago van en het vertrouwen in creditcard-betalingen verhogen.”

“Een ander speerpunt is dat we als enige controleren of het betaalproces voldoet aan alle regels die hiervoor opgesteld zijn. Voor iDeal transacties moeten verwerkende partijen bijvoorbeeld in het bezit zijn van een CPSP licentie. Helaas voldoen niet alle partijen hier aan. Verder houden we ook de ontwikkelingen rond de Payment Service Directive licentie voor collecterende payment providers nauwlettend in de gaten, onder anderen in overleg met de Nederlandse Bank.”

“Ten slotte en wellicht overbodig, we verplichten leden ook alle persoonlijke informatie van bezoekers te beveiligen, onder anderen middels een SSL-verbinding. Dit is wettelijk verplicht en ontbreekt vaak nog bij webwinkels.”

Onze conclusie blijft sceptisch
Helaas is ons niet duidelijk wat nu écht de doelstelling van het keurmerk is. In correspondentie of op de website en in de doelstelling komen we alleen de geijkte marketingzinnetjes als meer betrouwbaarheid van de markt tegen. Iets te vaag als je het ons vraagt. Daarvoor hadden ze ook gewoon zich kunnen aansluiten bij een van de huidige initiatieven die nu al herkend worden door de consument.

Als we het programma doorlezen heeft het keurmerk wel een aardig vooruitstrevend programma. Het is duidelijk dat er meer over is nagedacht dan enkel het bieden van een leuk vragenlijstje om vervolgens een logo met keurmerk te kunnen bieden. Het bestuur lijkt zeker van zijn zaak. En het strenge beleid, waarbij een zeer groot aantal bekende webwinkels waarschijnlijk niet door de keuring komt, biedt perspectieven. Toch zal dit pas nut hebben als ook de consument het keurmerk gaat herkennen. Het zal lastig worden om echt met de marketingbudgetten van andere huidige keurmerken te kunnen concurreren.

Samenvattend blijven we sceptisch. Want je kan keuren en controleren wat je wilt. Uiteindelijk is het succes niet te verzekeren of verzilveren maar altijd afhankelijk van het ondernemerschap van de onderneming zelf. Een mooi logo zal zonder waarborgfonds, nooit echt iets kunnen garanderen.

Bij ondernemerschap geldt het zelfde als bij gokken en beleggen: resultaten (en dus controle van een keurmerk) uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch