lightspeed ecommerce

Goedkoop pakket versturen

De verzendkosten van pakketten spelen in de ecommerce een grote rol. Als je met je webshop goedkoop je pakket versturen kunt, bespaart dat soms al veel geld. Grotere webshops onderhandelen regelmatig met vervoerders. Kleinere webshops verzenden pakketjes soms goedkoper als ze hun krachten bundelen.

Inhoud:

Een pakket versturen via het postkantoor

goedkoop een pakketje versturenVoor een webshop hebben de kosten van een pakket versturen veel invloed op de totaalprijs. Als je een bestelling hebt, kun je dat pakketje naar het postkantoor brengen en zorgen zij ervoor dat deze, inclusief track en trace, op het adres van je klant aankomt.

Maar op deze manier betaal je wel de hoofdprijs voor het versturen je pakket.

Wil je goedkoop pakketten versturen? Lift mee op de verzendcontracten van DHL en PostNL via de slimme logistieke software van Sendcloud.

Pakketten verzenden via een eigen verzendcontract met PostNL of DHL

Grote webshops versturen pakketten goedkoper dankzij een direct contract met pakketbezorgers als PostNL, DHL of DPD. Wel moet het pakket daarbij aan voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld rond het gewicht, formaat of het verzendlabel. Afhankelijk van het verzendvolume krijgen zij hierbij korting op het versturen van pakketten.

Met een eigen contact kun je tot een bepaald gewicht en formaat goedkoper je pakket versturen.

Ook jij kunt voor je pakketten een eigen contract afsluiten. Met een pakket met standaard gewicht of formaat is DHL vaak een iets goedkopere vervoerder en is bij PostNL de service wat beter. Met een direct contract krijg je soms wat korting als je pakketten al indeelt op gebied, op de juiste manier labelt en zelf naar een sorteercentrum brengt. Al is deze korting vaak klein. Je hebt veel volume nodig om echt goedkoop je pakket te versturen.

Goedkoop je pakket versturen samen met andere webshops

Naast een eigen contract bij een vervoerder kun je kiezen voor een inkooporganisatie. Daarbij kun je goedkoop pakketten versturen omdat er via dat platform vaak honderden tot duizenden webwinkels pakketten verzenden. Dankzij het volume kunnen ze het eenvoudig goedkoper maken om een pakket te versturen. Enkele van deze bedrijven op een rij:

Sendcloud

Je kunt goedkoop een pakket versturen via Sendcloud, al staat het bedrijf liever bekend vanwege haar softwareoplossing en service. Biedt zowel PostNL, DHL als andere vervoerders. Het bedrijf is momenteel sterk aan het groeien. Ze draaien al even mee en investeren fors in hun software.

Sendcloud is inmiddels een speler van formaat en jij kan dus zeker meedelen in de volumekorting die het bedrijf realiseert, al is de beste prijs niet het enige speerpunt van deze club. Veel klanten kiezen voor Sendcloud omdat ze de koppelingen prettig vinden werken. Daarnaast heeft Sendcloud internationale ambities. Ook als je vaak een pakket naar het buitenland versturen moet kan Sendcloud redelijke tarieven bieden.

Met same-day-delivery je cutoff-tijd verbeteren? Vervoerder Red je Pakketje haalt het ’s middags op en levert ’s avonds. Dankzij dropoff-punten voor elk verzendvolume.

Shops United

Shops UnitedDit is waarschijnlijk de oudste speler op dit gebied. Shops United biedt een collectief contract voor PostNL, DHL en enkele andere vervoerders. Het biedt al jarenlang een collectief contract aan webwinkeliers om goedkoper pakketten mee te versturen. In 2017 is het overgenomen door PostNL, maar het bedrijf opereert zelfstandig.

Mede dankzij haar historie heeft deze organisatie goede prijsafspraken kunnen maken. Uiteraard is het afhankelijk van het type pakket dat je verstuurt en dus heeft het zeker zin om prijzen even te vergelijken, maar de kans is groot dat je via Shops United het goedkoopste je pakket versturen kunt.

Kleine webshops kunnen hun pakket goedkoper versturen als ze hun krachten bundelen.

MyParcel

Logistieke software van MyParcelMyParcel is zeker een van de oudere partijen en werd in 2015 in stilte overgenomen door PostNL. Indirect koop je dus PostNL in, via PostNL maar het bedrijf werkt nog altijd zelfstandig en rekent nog altijd haar volumekorting door aan haar klanten. Je verzendt dus nog altijd goedkoper je pakket via MyParcel, al lijkt het er wel op dat de tarieven hier minder onderhandelbaar zijn. Of MyParcel dus werkelijk de goedkoopste is, is de vraag. Maar qua continuïteit heb je indirect dus een contract van dezelfde partij die ook je pakket levert, wat sommige webwinkeliers als een voordeel zien.

KeenDelivery

KeenDelivery was voorheen bekend als Jet Verzendt. Het is de vraag of de gemiddelde webwinkelier hierbij wel het goedkoopste zijn pakket kan verzenden, want deze club biedt DPD en in mindere mate DHL. Een iets andere insteek dus, wat zeker interessant kan zijn voor webwinkeliers die vooral b2b-verzendingen doen, of volume hebben in andere formaten pakketten die niet in de standaard PostNL-verzendingen mee kunnen. Jet Verzendt biedt naast een collectief contract ook fulfilment-diensten, waarmee deze speler dus wat meer allround is.

CheapCargo

CheapcargoDe vergelijkings- en boekingssite CheapCargo is opgericht in 2008, en biedt een geautomatiseerd platform waarmee je per zending kan zien welke vervoerder je zending kan versturen. Ideaal dus voor als je een keer iets gaat versturen wat niet met je reguliere pakketbezorger mee kan. Bijvoorbeeld omdat het gewicht te zwaar is, het pakket te groot, of als je even wilt checken of je de tarieven van je huidige vervoerder bij internationale verzendingen wel voldoende scherp zijn. In 2017 is het overgenomen door PostNL.

Goedkoop pakket laten versturen via fulfilment of dropshipping

Wil je liever de pakketverzending uitbesteden? Dan kun je er ook voor kiezen om je pakketjes te laten versturen door een ander bedrijf. Dit heet fulfilment. Zij bewaken dan jouw voorraad, zorgen voor de orderpicking en dragen de bestellingen over aan een vervoerder.

Je kunt je pakketten ook laten versturen via fulfilment.

Goedkoop is dit meestal niet, maar omdat je bij het uitbesteden aan fulfilment-bedrijven gebruikmaakt van hun contracten met vervoerders is de verzending zelf soms wel goedkoper. Soms kunnen ze ook je retouren regelen. Daarnaast heb je dan geen kosten meer aan het opslaan van je voorraad of het orders picken bij elke bestelling.

Een andere optie is om zelf geen voorraad aan te houden maar het versturen van pakketten te laten regelen door je groothandel of leverancier. Deze methode heet dropshipping. Wederom is dit meestal duurder dan gewoon zelf een pakket verzenden, maar hierdoor hoef je artikelen niet eerst zelf op voorraad te nemen. Dat kan veel geld besparen!

Logistieke kosten verlagen buiten de kosten van het pakket versturen

Naast de laagste verzendtarieven kun je soms ook besparen door een klein pakket te versturen via een brievenbuspakket. Hiervoor hoeft de ontvanger niet thuis te zijn, wat scheelt op de verzendkosten. Daarnaast zijn het niet alleen de verzendkosten van de pakketverzender. Als jij al enkele tientallen tot honderd bestellingen per maand verwerkt met je webwinkel speelt ook de juiste verpakking van het te versturen pakket, de manier van orderpicken of de opslag een grote rol.

Door bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme magazijnsoftware kun jij sneller orders picken en ben je minder tijd kwijt met de verzending. En goede logistieke software kan ervoor zorgen dat je automatisch de juiste verzendlabels print of je foutmarge van het orderpicken verkleinen. Deze software kost wel geld maar als je volumes groeien kun je hiermee uiteindelijk toch eenvoudig geld besparen.

Goedkoop pakketten versturen naar het buitenland

Zit jouw klant niet alleen in Nederland maar heb je ook soms bestellingen op een andere bestemming? Dan wil je waarschijnlijk ook de verzendkosten van het versturen van een pakket naar het buitenland verlagen. De kosten hiervan zijn soms fors hoger dan wanneer je iets stuurt naar een adres binnen Nederland! Ook hierbij hebben bovenstaande oplossingen soms goede tarieven maar, afhankelijk van je verzendvolume, als je veel buitenlandse klanten hebt is de fulfilment uitbesteden ook al snel een goed idee. Lees verder over versturen naar het buitenland.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het goedkoper je pakket versturen zijn:

Hoe kan ik goedkoop een pakket versturen binnen Nederland?

Als je één pakketje wilt versturen dan kun je deze meestal het beste naar het postkantoor brengen. Dat is duur, maar erg gemakkelijk. Verstuur jij veel pakketten met je webwinkel? Dan wil je meestal dat dit goedkoper kan! Dat kan ook. Zelfs als jouw volumes nog laag zijn, door je krachten te bundelen met andere webshops.

Wat is een pakketstapelaar?

Voor het verzenden van pakketjes zijn speciale inkooporganisaties. Deze worden soms ook pakketstapelaars genoemd, omdat ze de volumes van meerdere webshops bundelen. Zelfs als jij nog een laag volume hebt kun je hiermee vaak veel goedkoper een pakket verzenden dan via bijvoorbeeld het postkantoor!

MyParcel vs SendCloud vs Shops United?

Als kleine webshop kun je zowel via MyParcel, SendCloud, Shops United of KeenDelivery je pakket verzenden. En dat gaat dan gewoon via PostNL, DHL of DPD. Wat is dan de beste partij? De prijs speelt soms een rol maar de verschillen zijn meestal klein.

Daarom kiezen webshops meestal voor de club die het beste met de webwinkelsoftware integreert en waarbij ze de beste klik hebben!

Wat is fulfilment?

Als je gebruikmaakt van een bedrijf dat jouw voorraad regelt en voor jou de orderpicking doet heet dit fulfilment. Deze draagt vaak ook het pakket over aan een vervoerder en regelt dit voor meerdere webshops. Hierdoor kunnen de verzendkosten lager zijn.

Natuurlijk betaal je wel voor de opslag, het orderpicken en de verpakking van het te verzenden pakket, waardoor je alsnog best wat geld kwijt bent maar als je veel magazijnkosten bespaart kan dit nog een goedkope oplossing zijn!

Wat is dropshipping?

Bij dropshipping houd je geen eigen voorraad aan maar stuur jij de bestelling door naar je leverancier of groothandel. Deze zal de bestelling overdragen aan een vervoerder. Net als bij fulfilment bespaar je soms op magazijn- of verzendkosten maar rekent je leverancier wel eigen kosten door.