menu
lightspeed ecommerce

Webwinkel kopen?

Alle begin is moeilijk, dus ook het starten van een webwinkel. Maar wat als je die eerste hordes nu eens in één keer kon nemen en gewoon een bestaande webwinkel overkocht? De voor- en nadelen van overkopen en wat er zoal aangeboden wordt.

Waar begin je als je een webwinkel wilt starten? Waar haal je je voorraad vandaan, hoe maak je de website, waar krijg je de domeinnaam en hoe gaat hosting in zijn werk? Allemaal zaken die je tegenkomt bij het starten van een webwinkel en waar veel tijd in gaat zitten. Terwijl jij eigenlijk gewoon lekker van start wilt met verkopen en resultaat wilt zien. Dus, waarom zou je geen bestaande webwinkel kopen?

Voordelen
We zeiden het eigenlijk al: jij hoeft je niet meer druk te maken over het maken van de website, het vinden van leveranciers of het kopen van de domeinnaam. Want dat is allemaal al gedaan. Vaak is er nog een flinke voorraad aanwezig en als je geluk hebt, heeft de website al aardig wat bezoekers. Je kunt dus meteen aan de slag. En als je problemen tegenkomt bij het runnen van je webwinkel is daar altijd de vorige eigenaar die je waarschijnlijk best af en toe wil helpen.

Nadelen
Maar er kleven ook nadelen aan het overnemen van een kant en klare webwinkel. Jij hebt de webshop niet van begin af aan opgezet, dus waarschijnlijk zijn bepaalde elementen niet helemaal naar jouw wens. Daarbij lijkt de startperiode vooral hard werken en veel investeren, maar tijdens deze opstartperiode leer jij je webshop ook door en door kennen. Je bent zelf aanwezig bij elke beslissing en ieder probleem, waardoor jouw webwinkel geen geheimen meer voor je zal hebben. Bij het overkopen van een webwinkel spring je eigenlijk in het diepe, je nieuwe webwinkel is niet jouw product dus je zult de winkel met al zijn eigenaardigheden eerst goed moeten leren kennen.

Een nadeel dat je niet perse tegen hoeft te komen is het overkopen van problemen. Want niet elke webshop loopt even goed en misschien stond deze wel te koop omdat de eigenaar verlies draaide. Hoe ga je het tij keren en weet je zeker dat jou het wel lukt de winkel winstgevend te maken?

Redenen voor verkopen
Want waarom zou een webwinkelier zijn winkel verkopen als hij winst maakt? Betekent het feit dat de webwinkel te koop staat niet sowieso dat de winkel slecht loopt en je hard zal moeten werken om er iets aan te verdienen? Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, vaak heeft de eigenaar simpelweg geen tijd om de webwinkel te onderhouden, of kwam hij erachter dat zo’n webwinkel toch niets voor hem is. Of misschien draait de webshop inderdaad verlies maar liggen de fouten er zo dik bovenop dat jij niet veel problemen zult hebben om hier verandering in te brengen.

Waar let je op?
Waar moet je nu op letten om geen kat in de zak te kopen. Als eerste natuurlijk de webwinkel zelf. Ziet deze er mooi uit of zul je hem alsnog helemaal opnieuw moeten (laten) ontwerpen? ZIjn alle benodigde functionaliteiten aanwezig en gemakkelijk te gebruiken? Zijn de producten wel echt goed verkoopbaar? Is er voorraad bij de koop inbegrepen? En niet onbelangrijk: hoeveel bezoekers heeft de website en wat was de omzet van voorgaande maanden? Vergeet ook niet de kosten van de webwinkel te checken, want met alleen de koopsom ben je er natuurlijk nog niet. Hoeveel zul je per maand moeten betalen aan bijvoorbeeld hosting of software? Maak een weloverwogen keuze en vraag als het even kan iemand die er veel verstand van heeft om je bij te staan.

Webwinkels te koop
Rest alleen de vraag: waar vind je de webwinkel die je wilt kopen?  Er zijn verschillende websites waarop webwinkels te koop aangeboden worden. Het grootste en bekendste platform voor de ecommerce is waarschijnlijk Webshopovername.nl. Deze marktleider heeft de grootste webshops, en via deze site zijn er al miljoenenomzetten van eigenaar gewisseld.

Maar het is zeker niet de enige site. Als je vooral op zoek bent naar een klein beginnetje voor weinig geld kun je eens kijken op Sitedeals.nl. Hier worden bijvoorbeeld verschillende webshops geveild. Waaronder Speelgoedkadowinkel.nl,  een mooie webwinkel met een breed assortiment aan speelgoed. Volgens de eigenaar maakt de winkel op dit moment €100,- per maand winst en trekt de site zo’n 20 bezoekers per dag. En dit zonder bijvoorbeeld Adwords campagnes of affiliate marketing. De webwinkel draait op het Interspire Shoppingcart systeem. Een mooie webwinkel die met wat inspanning waarschijnljk een flinke winst op kan leveren. Op dit moment is er €1500,- geboden en voor €2400,- is de webwinkel sowieso voor jou.

Op Webwinkelforum.nl bieden nog meer webwinkeliers hun webshops te koop aan. Zoals bijvoorbeeld Kidsbecool.nl, een kinderkleding webshop die voor €300,- te koop is. De voorraad die nog over is kun je hierbij al dan niet ook overkopen. De webwinkel loopt op Joomla! en trekt ongeveer 560 bezoekers per maand. Een site die waarschijnlijk nog wat werk nodig heeft, maar je wel al een eind op weg helpt.

En dan is er nog Webwinkels-te-koop.nl. Op deze site vind je een flink aanbod aan te koop staande webwinkels. Mapshop.nl (verkocht red.) bijvoorbeeld. Volgens de eigenaar wordt deze winkel in reisboeken verkocht vanwege teveel succes, de webwinkel is daardoor te tijdrovend voor de eigenaars. Een webshop die gemaakt is in Magento, met een prima design en heldere layout. De verkopen laten daarnaast een stijgende lijn zien.

Nog niet gevonden wat je zocht? Op Marktplaats.nl staan ook regelmatig webwinkels te koop. Wees vooral kritisch als je op zoek gaat naar een webwinkel ter overname! Let goed op of er geen addertjes onder het gras zitten en vraag de huidige eigenaar alles wat je maar kunt bedenken. Als je je koop goed overweegt en zeker ervan bent dat jij deze webshop tot een succes kunt en wilt maken dan is het kopen van een bestaande webwinkel zeker geen slecht idee!

Tags

Reacties