Eigen webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen is eenvoudig. Al is de markt volwassen en moet je goed zoeken om een leuke niche met producten te vinden. Er is online al veel te koop. Waarin kun je nu nog een webwinkel starten en hoe kun je producten online verkopen?

Inhoud:

Jouw eigen webshop beginnen

Het is eenvoudig om een webwinkel te beginnen. Je hebt meestal geen diploma’s of technische kennis nodig. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig 75 euro en webwinkelsoftware heb je soms al voor een paar tientjes per maand. Ondanks het aantal webshops dat ons land al telt, is nog altijd een groot deel van nieuwe starters die zich inschrijven bij de KvK gericht op de ecommerce.

Een webshop beginnen is eenvoudig. Zodra je weet waarin je jouw webwinkel start kun je snel aan de slag.

samen een eigen webshop beginnen: waarin?

Webwinkelsoftware

Je kunt een internetbureau inschakelen, maar je kunt ook zelf je webshop maken. Bedrijven die de software bieden begeleiden je hierin stap voor stap. Meestal hebben ze al duizenden andere klanten geholpen om een webshop te beginnen. Webwinkelsoftware waarmee jij vandaag nog jouw webwinkel kunt starten:

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Weet je al waarin je een webwinkel gaat starten? Een goede leverancier of groothandel zoeken kan soms veel tijd kosten. Als je niet direct groot wilt inkopen kun je ook dropshipping proberen.

Waarin kun je een succesvolle webshop starten?

Waarin een succesvolle webwinkel beginnen?
Weet jij al waarin je een webshop begint?

Als je voor het eerst een webwinkel begint is het belangrijk om goed na te denken over je aanbod. Welke producten kun je nu online makkelijk verkopen en hoe ontdek je deze kansen in je assortiment?

Je kunt vandaag nog een succesvolle webwinkel beginnen in kleding, sieraden of woonaccessoires. In deze sectoren zijn er al heel veel webshops en de concurrentie is groot, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe succesformules meer te bedenken zijn.

Door je in een niche te specialiseren kun je in vrijwel elke productgroep een succesvolle webshop beginnen, en deze onderscheidend maken. Met bijvoorbeeld sieraden of kleding zijn er wel honderd trends, stijlen en doelgroepen waarop je je kunt richten. Enkele manieren waarop jij ideeën voor je webshop kunt opdoen:

Voorbeelden op een rij:

 1. Richt je op producten met een hogere prijs
  Grote spelers hebben vaak een breed assortiment met populaire producten en richten zich hiermee op een grote doelgroep. Artikelen die te niche of te duur zijn slaan ze meestal over. Let daarbij wel op dat je natuurlijk wel de bijpassende service en expertise moet bieden.
 2. Kies een specifieke doelgroep
  Richt je op een kleinere afgebakende doelgroep. Als jij weet hoe je actief jouw producten onder de aandacht kunt brengen bij je doelgroep, en je stemt je assortiment en je huisstijl daarop af, dan kun je daar zeker nog een webshop voor oprichten.
 3. Richt je op een specifieke regio
  De meeste webshops werken landelijk, maar lokaal kan je shop best de strijd met ze aan. Bijvoorbeeld met een snelle of gratis bezorgservice in jouw postcodegebied. Welke artikelen zijn in jouw regio onderbelicht? Als je het combineert met een lokale winkel kun je hierop je assortiment afstemmen.
 4. Werk samen
  Wehkamp werkt samen met merken die er exclusief verkrijgbaar zijn en Bol.com en Amazon.nl bieden ook producten van andere webwinkels. Ook jij kunt samenwerken, bijvoorbeeld met lokale winkels, die via jouw webshop producten mogen aanbieden of waarin jij een meter schapruimte kunt huren.
 5. Ga voor actualiteit
  Als je nu al weet wat dé trends worden van komend jaar kun je er je nu al op richten. Kijk bijvoorbeeld welke films ze nu opnemen en rond die tijd in de bioscoop draaien.  Met een specifieke domeinnaam, gericht design en diep assortiment kun je op dit terrein zeker de strijd aan met de grote spelers.
 6. Zelfgemaakte producten
  Het klinkt wat klein, maar de markt voor zelfgemaakte of tweedehands producten groeit snel. Zeker als je het duurzaam kunt ontwikkelen en hiermee echt originele producten kunt leveren is er veel mogelijk.

Bovenstaande zijn nog maar enkele voorbeelden van productgroepen of niches waarin jij tegenwoordig nog een webwinkel kunt oprichten en er zijn er zeker meer te bedenken. Welke voor jou de beste is, zal je echter zelf moeten bepalen.

Moet je nog op zoek hoe je producten moet inkopen bij een groothandel? Lees dan alles over kleding inkopen, dropshipping of hoe je voorraad financieren kunt.

welke producten inkopen bij groothandel

Leverancier vinden

Als je weet welke doelgroep je wilt bedienen en met wat voor assortiment je jouw webshop wilt beginnen, kun je artikelen inslaan. Je kunt goedkoop producten inkopen bij een grote buitenlandse producent of leverancier, maar meestal moet je dan grote orderwaardes afnemen en hanteren ze andere voorwaarden.

Als je voor het eerst een webshop begint en weinig ervaring hebt met buitenlandse leveranciers kun je eerst voorzichtig starten met een lokale groothandel of zelfs dropshipping overwegen. Lokale groothandels leveren de producten meestal sneller, zijn beter bereikbaar en staan meer open voor nieuwe webshops.

Grote buitenlandse leveranciers hanteren soms strenge voorwaarden, lange levertijden en minimumafnames.

 Een bestaande webwinkel kopen? Op platforms als Webshopovername.nl of Brookz.nl staan meerdere webshops te koop. Ook helpen ze graag bij het overnametraject of de waardebepaling.

eigen webwinkel in kleding beginnen

Geld verdienen met een professionele webshop

Heb je een webshop gemaakt, goede bedrijfsnaam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kun je leuke producten inkopen bij een goede leverancier? Dan kun je de webwinkel maken. Met goede software is het instellen van een menu, toevoegen van producten of aanpassen van de lay-out meestal eenvoudig.

Toch schakelen de meeste starters een designer in voor een eerste opzet voor een template. Een mooie en professionele presentatie is belangrijk. Ook mooie productfoto’s en sterke product-teksten zijn essentieel voor het winnen van het vertrouwen van de klant. Geld verdienen met een webshop lukt niet zomaar.

Geld verdienen met een webshop lukt niet zomaar.

Als je producten online gaat verkopen moet je ook de marketing niet onderschatten. In een winkelstraat  lopen er direct mensen binnen als je er een nieuwe winkel start. Bij een nieuwe webshop werkt dat anders. Daar moet je vooral in het begin actief reclame maken. Heb je dit budget niet? Dan moet je creatief zijn.

De marketing van een webwinkel

verkopen op social media als Instagram of Facebook Een nieuwe webwinkel moet werken aan online zichtbaarheid. Met advertenties kun je bijvoorbeeld bezoekers naar je webshop trekken. Je kunt ook via de gratis organische resultaten van zoekmachines of sociale media bezoekers krijgen maar dat kost tijd.

Het duurt even voordat je shop goed rankt in zoekmachines of voordat voldoende mensen jouw accounts op de diverse kanalen volgen en delen.

Een goede online marketing-strategie kan helpen om jouw webwinkel succesvol te maken. Als je al ervaring hebt met social media-accounts kun je deze inzetten voor je webshop. Een andere manier om snel bereik te realiseren is door je aan te sluiten bij platforms als Bol.com, Amazon.com of Google Shopping.

Via platforms als Bol.com, Amazon.com of Google Shopping kan je webshop snel bereik realiseren.

Ondanks alle nieuwe marketingmogelijkheden zijn ook oudere vormen nog altijd zeer effectief. Met een origineel product kun je bijvoorbeeld denken aan nieuwsberichten. Je kunt persberichten sturen naar  lokale media of met gastartikelen naamsbekendheid opbouwen via andere sites. En soms moet je geduld hebben en beseffen dat je eerst moet investeren. Het opstarten van een eigen webshop heeft tijd nodig.

Groeien in online marketing? Het boek Online Marketing Tornado en/of het cursusprogramma met 47 video's (20 uur) van IMU+ biedt een handig stappenplan voor online ondernemers. Vraag het nu aan!

Logistiek: de voorraad en verzending regelen

logistiek van het productHeb je via marketing voldoende bezoekers gerealiseerd en komen ook de eerste bestellingen via jouw webshop binnen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor de logistiek. Je moet de juiste producten op voorraad hebben en dus een eigen magazijn inrichten. Daarnaast moet je het product eenvoudig kunnen inpakken en verzenden.

Als de volumes groeien is het belangrijk dat je deze zaken goed regelt. Hoe lager de logistieke kosten, hoe meer marge je voor jezelf overhoudt. Ook leveranciers zijn er ook steeds meer op ingespeeld. Een goede logistiek is op termijn essentieel, maar voor sommige productgroepen biedt dropshipping al een prima start. Al is er dan vaak wel meer concurrentie. Als je zelf bij een groothandel inkoopt, is het makkelijker een uniek assortiment samen te stellen.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

pakket versturen via PostNL

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een webwinkel starten als je nog niet weet waarin:

Wat kun je online goed verkopen?

Wat kun je nu zoal verkopen in je webshop? Vrijwel alles is online verkoopbaar! Welke producten heb jij veel kennis van? Concurrentie is er bijna altijd dus het is ook een kwestie van proberen. Waarin wil jij het liefst een eigen webwinkel beginnen?

Zelfs webwinkels die al jaren online verkopen vinden het soms lastig om te bepalen of nieuwe producten nu wel of niet bij het  assortiment passen. Het is dus een kwestie van gevoel en natuurlijk is het ook afhankelijk van of je het kunt inkopen bij een groothandel tegen prettige voorwaarden.

Wat kost een eigen webwinkel?

De kosten van een webwinkel zijn afhankelijk van jouw eigen wensen en plannen. De meeste winkeliers zijn al snel duizenden of soms tienduizenden euro’s kwijt, maar daar staan dan meestal wel snel omzet tegenover.

Ben jij nog niet zeker van je zaak en wil je het rustig aan beginnen? Webwinkelsoftware kun je meestal even gratis proberen en voorraad inkopen kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Via dropshipping kost dat jou vooraf soms zelfs (bijna) niets!

Waar kan ik inkopen?

Het succes van je webwinkel hangt voor een groot deel af van je assortiment. Je moet de juiste producten inkopen. Al is dat  soms lastig als je nog je webshop beginnen moet. Op deze site geven we enkele tips hoe andere webwinkeliers dat hebben aangepakt.

Hoe kan ik een webshop maken?

Je kunt zelf een webshop programmeren maar als je dat niet kunt is er ook veel webwinkelsoftware beschikbaar waarmee jij ook zelf een webshop maken kunt. Wij zetten alle oplossingen voor jou op een rij.