lightspeed ecommerce

Eigen webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen is niet meer wat het is geweest. Waren er een jaartje of tien geleden nog allerlei leuke nichemarkten te vinden, tegenwoordig lijkt online alles wel te koop. Waarin kun je nu nog een webwinkel beginnen of zijn er echt voor alle producten al goede aanbieders te vinden?

Inhoud:

Een eigen webshop beginnen

webshop beginnen: waarin?Ondanks het aantal webshops dat ons land al telt, is nog altijd een groot deel van nieuwe starters die zich inschrijven bij de KvK gericht op de ecommerce. Het is tegenwoordig ook heel eenvoudig om een webwinkel te beginnen. Je hebt meestal geen diploma’s nodig en webwinkelsoftware heb je soms al voor een paar tientjes per maand.

Een webshop beginnen? Dat kan al voor een paar tientjes per maand.

Webwinkelsoftware

Je kunt een internetbureau inschakelen, maar je kunt ook zelf je webshop maken. Bedrijven die de software bieden kunnen je hierin stap voor stap begeleiden omdat ze al duizenden andere klanten hebben geholpen met een eigen webwinkel. Drie aanbieders waarmee jij vandaag nog jouw webshop kunt beginnen:

Lightspeed Ecommerce

Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet e-commerceplatform voor het mkb. Hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning zijn inbegrepen. Startende webwinkeliers beginnen eenvoudig webwinkels ‘in the cloud’ en dankzij de template engine en API kan is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

JouwWeb

JouwWebJouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Shopify

ShopifyMaak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. Via Oberlo voeg je eenvoudig extra dropship-producten aan jouw webshop toe. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Weet je al waarin je een webwinkel gaat beginnen? Of zoek je een leverancier of groothandel? Lees ook het inschrijven bij de KvK en de regels rond belasting.

Geld verdienen met een eigen webshop

eigen webwinkel in kleding beginnenHeb je een webshop gemaakt, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kun je producten inkopen? Dan kun je aan de slag met de marketing. Want geld verdienen met een webshop lukt niet zomaar.

Als je een winkel start in een winkelstraat dan lopen er hopelijk gelijk de eerste dagen mensen binnen, maar bij een webshop moet je vooral in het begin actief reclame maken. Heb je dit budget niet? Dan moet je creatief zijn.

De marketing van een webwinkel

Via advertenties kun je direct bezoekers naar je webshop trekken, maar die kosten dan wel veel geld. Fijner is het al je ook via de gratis organische resultaten van zoekmachines als Google, of via social media wat bezoekers krijgt. Maar soms kost het veel tijd voordat je goed rankt in zoekmachines of voordat voldoende mensen jouw accounts op de diverse kanalen volgen.

Al heb je dat natuurlijk zelf in de hand. Als jij al enkele goedbezochte social media-accounts had voor je begon met je webshop, kun je daar nu de vruchten van plukken. Een andere manier om snel bereik te realiseren is door je aan te sluiten bij platforms als Bol.com, Amazon.com of Google Shopping.

Via platforms als Bol.com, Amazon.com of Google Shopping kan je webshop snel bereik realiseren.

Ondanks alle nieuwe marketingmogelijkheden zijn ook oudere vormen nog altijd zeer effectief. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je mee kunt liften op nieuwsberichten en persberichten sturen naar wat lokale media. Ook kun je kijken of je via gastartikelen een beetje mee kunt liften op de populariteit van andere sites. En soms moet je geduld hebben en beseffen dat je eerst moet investeren. Het opstarten van een eigen webshop heeft zijn tijd nodig!

Snel aan de slag met een webwinkel en geen geduld? Dan is een webwinkel kopen misschien wat voor jou! Op Webshopovername.nl staat een groot aanbod.

Logistiek: de voorraad en verzending regelen

logistiekHeb je via marketing voldoende bezoekers gerealiseerd en komen ook de eerste bestellingen binnen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor de logistiek. Je moet de juiste producten op voorraad hebben en dus een eigen magazijn inrichten. Daarnaast moet je deze kunnen inpakken en verzenden.

Als de volumes groeien is het belangrijk dat je deze zaken goed regelt. Hoe lager de logistieke kosten, hoe meer marge je voor jezelf overhoudt. Ook leveranciers zijn er ook steeds meer op ingespeeld. Een goede logistiek is op termijn essentieel, maar voor sommige productgroepen biedt dropshipping al een prima start. Al is er dan vaak wel meer concurrentie. Als je zelf bij een groothandel inkoopt, is het makkelijker een uniek assortiment samen te stellen.

Makkelijk en goedkoop pakketten versturen? Lift mee op de verzendcontracten van DHL en PostNL via de slimme logistieke software van Sendcloud.

Waarin kun je nog een succesvolle webshop starten?

Waarin een succesvolle webwinkel beginnen?Een heel belangrijke factor die minder in onze nieuwsberichten langskomt maar zeker net zo belangrijk is, is je aanbod. Met welke producten kun je nu nog online beginnen? Waar liggen de kansen qua assortiment?

De concurrentie is ook online volwassen geworden. Toch betekent dat niet dat er geen nieuwe succesformules meer te bedenken zijn. Je kunt vandaag nog een succesvolle webwinkel beginnen, maar zult dus nu wel rekening moeten houden met de concurrentie. Want die is nou eenmaal meer op invloed op jou, dan op die grote spelers die door hun lagere prijzen krijgen, of bepaalde kosten beter kunnen uitsmeren over een grotere omzet.

Moet je nog op zoek hoe je moet inkopen bij een groothandel? Lees dan alles over kleding inkopen, dropshipping of hoe je voorraad financieren kunt.

De laag daaronder, de kleinere en middelgrote webwinkels, lijkt meer last te hebben van de concurrentieslag. Duidelijk is dus dat een webwinkel ook geen garantie voor succes is. Zeker niet als je nog moet beginnen. En dus vragen starters zich tegenwoordig steeds vaker af waarin ze dan nog wel een webwinkel kunnen starten. Er zijn zeker nog wel productgroepen waarin je vandaag de dag nog een webwinkel succesvol kunt maken. Enkele manieren waarop jij ideeën voor een webshop kunt opdoen:

Vijf voorbeelden op een rij:

 1. Richt je op een specifieke prijs
  Grote spelers richten zich op een grote doelgroep en artikelen die te duur zijn voor een grote groep mensen laten zij dus links liggen. Zo worden er online nog weinig nieuwe auto’s verkocht. Ook echt luxe speelgoed of kantoorartikelen die net een wat hoger kostenplaatje hebben worden weinig echt online verkocht. Let daarbij wel op dat je natuurlijk wel de bijpassende service moet bieden!
 2. Kies een specifieke doelgroep
  Zit jij te denken om in elektronica te starten? Dan heb je dus Bol.com en Coolblue als stevige concurrenten. Dat betekent niet dat het gelijk kansloos is. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een kleinere afgebakende doelgroep. Als jij je alleen op plattelandsbewoners richt en je in jouw assortiment en je huisstijl dus zeer specifiek focust, kun je daar zeker nog een bedrijf in oprichten.
 3. Richt je op een specifieke regio
  De grote jongens zijn landelijk bekend maar in jouw regio kan je webwinkel best de strijd met ze aan. Welke artikelen zijn in jouw regio onderbelicht? Kijk of je daarin je webshop starten kunt. Bied een assortiment gericht op een lokale kroeg of school of bied gratis een zeer snelle bezorgservice in jouw postcodegebied. Je kunt het ook combineren met een pop-upstore in het lokale winkelcentrum en je assortiment hierop afstemmen. Zo kopen grote ketens vaak in bij grote fabrieken of leveranciers. Als jij een regionale leverancier vindt heb je zeker een uniek aanbod en is de kans groot dat jij ook een veel beter contact met jouw groothandel of leverancier kunt opbouwen!
 4. Werk samen
  Zelfs de grootsten weten dat ze het niet alleen kunnen. Wehkamp werkt samen met merken die exclusief verkrijgbaar zijn via hun site en Bol.com en Amazon.nl bieden ook producten van andere webwinkels. Ook jij kunt ervoor kiezen om samen te werken! Wat missen lokale ondernemers nog qua aanbod en wat past daar goed bij? Kijk vervolgens of zij je willen helpen met bekendheid. Denk aan een folder die je samen met meer webwinkels kunt verspreiden of steun samen met andere retailers een club of vereniging uit de buurt. Goede kans dat je daarmee het lokale nieuwsblad haalt, of dat leden van de club extra interesse in jouw bedrijf krijgen.
 5. Ga voor actualiteit
  De grootste speelgoeduitgaven bij webwinkels worden rond de feestdagen gedaan. Als je nu al weet wat dé trends worden van de feestdagen van komend jaar kun je er je nu al op richten. Je hebt dan een lekker lange aanloop en hebt dus alle tijd om goede zoekmachine-resultaten te behalen of om je doelgroep te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld welke films nu worden opgenomen en rond die tijd in de bioscoop worden uitgezonden. Als dit de nieuwe James Bond of een bepaalde superheldenfilm wordt kun je dus allerlei merchandising, speelgoed of andere artikelen zoeken en daarop aansluiten. Met een specifieke domeinnaam, gericht design en diep assortiment kun je op dit terrein zeker de strijd aan met de grote spelers!

Bovenstaande zijn nog maar enkele voorbeelden van productgroepen of niches waarin jij tegenwoordig nog een webwinkel kunt oprichten en er zijn er zeker meer te bedenken. Welke voor jou de beste is, zal je echter zelf moeten bepalen.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een webwinkel starten als je nog niet weet waarin:

Wat kun je online goed verkopen?

Wat kun je nu zoal verkopen in je webshop? Vrijwel alles is online verkoopbaar! Waar heb jij veel kennis van? Concurrentie is er bijna altijd dus het is ook een kwestie van proberen. Waarin zou jij het liefst een eigen webwinkel beginnen?

Zelfs webwinkels die al jaren online verkopen vinden het soms lastig om te bepalen wat wel en niet goed in het assortiment past. Het is dus een kwestie van gevoel en natuurlijk is het ook afhankelijk van of je het kunt inkopen bij een groothandel tegen prettige voorwaarden.

Wat kost een eigen webwinkel?

De kosten van een webwinkel zijn afhankelijk van jouw eigen wensen en plannen. De meeste winkeliers zijn al snel duizenden of soms tienduizenden euro’s kwijt, maar daar staan dan meestal wel snel omzet tegenover.

Ben jij nog niet zeker van je zaak en wil je het rustig aan beginnen? Webwinkelsoftware heb je al voor een paar tientjes per maand en voorraad inkopen kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Via dropshipping kost dat jou vooraf soms zelfs (bijna) niets!

Webshop beginnen: waar kan ik inkopen?

Het succes van je webwinkel hangt voor een groot deel af van je assortiment. Je zult de juiste producten moeten inkopen. Al is dat als starter soms niet gemakkelijk! Op deze site geven we enkele tips hoe andere webwinkeliers dat hebben aangepakt.

Hoe kan ik een webshop maken?

Je kunt zelf een webshop programmeren maar dat is voor de meeste mensen te omslachtig. Gelukkig is er ook veel webwinkelsoftware beschikbaar waarmee je zelf een webshop maken kunt. Wij zetten alle oplossingen voor jou op een rij.

Nieuw starten of bestaande overnemen?

Tegenwoordig zijn er al tienduizenden webwinkels. Het is daarom lastig om nog een succesvolle webshop te starten, maar onmogelijk is het niet. Met de juiste dosis doorzettingsvermogen en voldoende startkapitaal is het zeker te doen. Wil je liever een vliegende start? Dan kun je ook een webwinkel kopen die al omzet maakt!