Ecommerce News
menu
lightspeed ecommerce

Inkopen bij groothandel

Als je een eigen webwinkel wilt beginnen heb je producten nodig om te kunnen verkopen. Je kunt deze producten inkopen bij een groothandel of leverancier. Maar waar vind je deze dan precies? En als je ze vindt, hoe zorg je dat je hier mag inkopen? Groothandels en leveranciers hanteren soms strenge voorwaarden.

Inhoud:

Inkopen bij een groothandel of leverancier

inkopen bij groothandelWil je producten inkopen voor je webwinkel? Online kun je heel wat groothandels en leveranciers vinden. Dat wil niet zeggen dat ze ook direct aan jou gaan leveren. Zeker als je nog je webwinkel beginnen moet dan is er een kans dat ze je weigeren of met specifieke voorwaarden komen voordat jij mag inkopen.

Zo kunnen webshops soms niet inkopen bij een groothandel als ze niet ook een stenen winkel hebben, of moet de webshop een minimale afname van tienduizenden euro’s doen voor de groothandel levert. Dat is niet voor elke starter op te brengen en dus moet je het in het begin soms net wat creatiever aanpakken.

Zoek je een groothandel of leverancier? Voor 67 dollar biedt Salehoo toegang tot duizenden leveranciers (wereldwijd), zowel met als zonder dropshipping.

Producten inkopen kost in begin veel tijd

Online platformen als Salehoo verzamelen voor jou allerlei groothandels en leveranciers van over de hele wereld. Voor 67 dollar krijg je een jaar toegang om hiermee in contact te komen. Als je er net mee begint kun je het best op zoek gaan naar nieuwe, leuke kleine spelers uit bijvoorbeeld het noorden of juist zuiden van Europa.

Je kunt ook gelijk contact opnemen met een grote Duitse of Amerikaanse leverancier maar de echt grote spelers krijgen al zoveel telefoontjes dat ze soms wat minder snel geneigd zijn om aan een kleine Nederlandse starter te leveren. Ze draaien al even mee en zijn dus aardig sceptisch met het toelaten van nieuwe klanten.

Daarom geven ze die niet vaak de beste prijs en vaak zijn er zelfs allerlei spelregels bedacht om mensen een beetje af te houden. Denk aan minimumafnames of voorwaarden zoals dat je het niet retour mag sturen, vooraf moet betalen en vaak hogere prijzen moet betalen dan andere webwinkels omdat jij nog geen vaste-klanten-korting kunt bedingen. Soms lijkt het dus onmogelijk om binnen te komen en in veel gevallen is dit ook werkelijk zo. De voorwaarden van een goedlopende groothandel of leverancier zijn vaak dan ook te streng voor starters.

Groothandels zijn soms wat terughoudend met nieuwe klanten.

inkopen webshopVeel starters in spe laten zich op dit punt al kennen. Ze haken af omdat ze geen situatie kunnen schetsen waarbij er gelijk geld wordt verdiend. Maar in de praktijk hebben bestaande spelers het eerste jaar ook helemaal geen winst gemaakt; ze maakten vaak verlies om de opstart van de webwinkel te kunnen bekostigen. Denk aan de software, verzendkosten, logistiek, inrichting magazijn, noem maar op. Een webwinkel beginnen kost dus gewoon heel veel geld en groothandels en leveranciers weten dat ook. Die laten jou daarom niet inkopen, omdat ze weten dat de kans bij starters erg groot is dat het om een eenmalige order gaat en waarbij misschien ook nog eens de helft retour komt.

Moet je de webwinkel nog beginnen? Lees dan alles over kleding inkopen, je magazijn inrichten of de verschillende niches in de ecommerce.

Inkopen vanuit China

China is een land boordevol fabrieken en producenten. Een groot deel van alle producten die zijn gemaakt komen uit China. Niet zo gek dus dat veel retailers inkopen in China. Voor grote spelers is dat goed te doen. Als starter is het nog niet zo makkelijk. Je kunt niet zomaar even op en neer om kennis te maken, de producten te bekijken en over de prijs onderhandelen. Gelukkig is dit via internet wel makkelijker gemaakt. Alibaba biedt retailers bijvoorbeeld een grote b2b-marktplaats vanwaar ze artikelen kunnen inkopen.

Een reverse image search. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
Een reverse image search. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

Een van de manieren waarop je verkopers uit China kan vinden, is door een ‘reverse image search’ te doen. Vind je bijvoorbeeld in een webwinkel een product dat je interessant lijkt om te verkopen? Doe dan via Google Afbeeldingen of via een website als Tineye.com een ‘reverse image search’. De tool kijkt dan namelijk op welke sites de desbetreffende afbeelding is te vinden. Grote kans dat je dan een Alibaba- of AliExpress-link tegenkomt! Vervolgens kun je de verkoper dan contacteren.

Vooraf inkopen bij een groothandel? Met dropshipping is dat niet nodig! Via Oberlo, Printful of Alibaba kun jij goedkoop en snel een assortiment samenstellen.

Andere bekende Chinese platformen zijn DHgate of Banggood.  Let wel goed op wat je doet! Dit zijn Chinese marktplaatsen. Sommige leveranciers zijn maar kleine Chinese producenten die iets proberen te verkopen aan mensen in Azië. Lang niet alle artikelen zijn dus geschikt of zelfs toegestaan op de Europese markt. Vaak zijn maten anders dan je zou verwachten. Ook is het maar de vraag of het artikel dat jij op een foto ziet écht precies is wat jij ervan verwacht. Verder heb je te maken met verzendkosten (die per leverancier kunnen verschillen!), douanekosten en soms andere bijkomende kosten.

Een online platform is misschien makkelijker om snel door een groot aanbod te bladeren, je hebt nog altijd te maken met cultuurverschillen en moet niet vergeten dat je dus bladert door een Aziatisch platform. Ook hier is het dus een kwestie van samples aanvragen, veel geduld hebben en vooral heel voorzichtig zijn voor je ergens echt groot van inkoopt.

Verlies op eerste orders een reële start

Als een groothandel of leverancier de eerste weken niet te vinden blijkt, kun je ook eerst beginnen met zogenaamde alternatieven om in ieder geval je online domein op te bouwen. Op Orderchamp zitten ook veel kleine leveranciers, maar daarnaast kun je ook spullen inkopen via Marktplaats.nl, Speurders.nl, beurzen of andere events. Misschien zelfs offline marktplaatsen, kringloopwinkels of veilingen. In veel gevallen is het inkopen via andere winkels zelfs een goede zet. Je bent dan zeker van kwaliteit, kosten, garantie en levertijd, je doet enorm veel kennis op en het dwingt je gelijk om qua service of marketing beter te zijn dan de bestaande concurrentie.

De eerste inkopen voor je webshop zijn lastig! Je zult dan creatief moeten zijn.

Als je via bestaande plaatsen zoals concurrenten of veilingen inkoopt, kun je dan nog wel wat verdienen? Zeker wel. Via faillissementsveilingen kun je soms zelfs goedkoop inkopen, waardoor je gelijk een mooie marge kunt maken. Bij de andere alternatieven is dat echter niet mogelijk. Maar dat hoeft nog niet het einde te zijn. Want als je dan naar een leverancier of groothandel gaat, kun je daar wel met een goedgevulde winkel aankomen. Zeker als je ook al bezoekersstatistieken of verkoopcijfers kunt laten zien, is het makkelijker om ze te overtuigen dan wanneer je nog helemaal niets online hebt. Daarnaast bouw je data voor jezelf op. Je ziet op welke producten je traffic krijgt, waar mensen op zoeken, wat goed verkoopt, noem maar op.

Producten inkopen bij een groothandel? Orderchamp is een b2b-marktplaats met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om nieuwe leveranciers te vinden!

Inkopen via groothandel wordt makkelijker bij succes

Een groothandel moet zien dat jij een succesnummer bent. Met een goedgevulde webwinkel, marktkennis en een goed verhaal over bezoekersaantallen, marketing of logistiek lijk jij een ervaren speler waarbij het plaatje voor hem veel interessanter wordt. Combineer het met een interessante eerste aankoop en de kans dat hij dan voor een leuke inkoopprijs aan je webwinkel wil leveren is opeens wél realistisch geworden!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over producten inkopen bij een groothandel zijn:

Hoe kan ik producten inkopen voor mijn webshop?

Heel simpel! Je zoekt een leverancier. Veel groothandels of importeurs leveren ook graag aan webwinkels. Al hebben ze meestal wel wat voorwaarden. Als jij nog je webwinkel beginnen moet dan is het soms wat lastiger. Al omschrijven we ook dan wat mogelijkheden in dit artikel.

Waar moet ik aan voldoen om te mogen inkopen?

Groothandels werken b2b. Dat wil zeggen dat ze (meestal) alleen met bedrijven samenwerken die de producten zelf weer doorverkopen.

Je moet dus een KvK-inschrijving en webwinkel hebben. Daarnaast hebben groothandels soms wat eigen voorwaarden om te zorgen dat hun klanten niet te veel met elkaar concurreren. Ze bieden bijvoorbeeld exclusiviteit per regio of productgroep. In dit artikel tips hoe je kunt inkopen bij een groothandel.

Ik wil zelf een groothandel beginnen!

Als je zelf artikelen bij de fabrikant of producent kunt inkopen en goede voorwaarden hebt bedongen, zoals exclusiviteit voor Nederland, dan kun je zelf ook een groothandel hierin beginnen. Je kunt bijvoorbeeld andere webwinkels dropshipping aanbieden.

Maakt het nog uit of ik kleding sieraden of televisies wil inkopen?

Elke groothandel en sector heeft zijn eigen kenmerken. Wil je kleding inkopen voor je webshop? Dan komt dit vaker retour, heb je te maken met maattabellen en met een seizoensartikel. Leveranciers weten dat en hanteren daarvoor vaak andere voorwaarden.