Inkopen bij groothandel

Als je een eigen webwinkel wilt beginnen heb je artikelen nodig om door te verkopen. Je kunt deze producten inkopen bij een groothandel of leverancier. Maar waar vind je ze en hoe zorg je dat je hier mag inkopen (voor een goede prijs)? Groothandels en leveranciers hebben soms strenge voorwaarden.

Inhoud:

Inkopen bij een groothandel of leverancier

inkopen bij groothandelWil je producten inkopen voor je webwinkel? Je kunt online op zoek naar een groothandel of leverancier. Maar als je er een vindt wil dat niet zeggen dat die het product direct aan jou levert.

Zeker als je nog je webwinkel beginnen moet kan een groothandel je aanvraag weigeren, of specifieke voorwaarden hanteren voordat jij mag inkopen.

Zo kunnen webshops soms niet inkopen bij een groothandel als ze niet ook een stenen winkel hebben, of moet de webshop een minimale afname van tienduizenden euro’s doen voor de groothandel levert. Dat is niet voor elke starter op te brengen en dus moet je het in het begin soms net wat creatiever aanpakken.

Groothandel waar je lage volumes kunt inkopen

Enkele plekken waar je een groothandel kunt vinden om (extra) producten in te kopen:

Het b2b-platform Orderchamp staat vol met groothandels voor de retail met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Aanmelden is gratis. Grotere retailers gebruiken het platform vaak om leuke aanvullingen te vinden maar kleine boetiekjes en conceptstores kunnen hier echt een totaalaanbod vinden.

Met het Nederlandse Everspring voeg je een breed assortiment aan bloemen, planten en woondecoraties toe aan je eigen webshop. De producten worden rechtstreeks vanaf de kweker bij de consument geleverd. Een account aanmaken is gratis.

Betrouwbare Belgische groothandel die al ruim 15 jaar aan retailers en groothandels levert. Uitgebreid assortiment producten, inclusief dropshipping door heel Europa. Next day delivery in Nederland en België, overige EU-landen 2 tot 5 dagen. Geen abonnementskosten en volledige tracking.

Op Spocket staan grote Europese en Amerikaanse dropshipping-leveranciers. Gemakkelijk te koppelen met webwinkelsoftware van Shopify of WooCommerce. Tienduizenden retailers werken met dit platform, het aanbod is zo groot dat er altijd leuke artikelen te vinden zijn.

De Italiaanse groothandel B2B GRIFFATI biedt verschillende designermerken, inclusief enkele exclusieve Europese modemerken, tegen groothandelprijzen. Met de dropshipping-plugin Sync2Fashion voeg je eenvoudig producten toe aan een Shopify-webshop. De groothandel regelt dan de opslag en verzending.

De Spaanse dropshipping-groothandel BigBuy heeft een groot aanbod van meer dan 150.000 producten. De verzending gaat snel en artikelen zijn allemaal geschikt voor de Europese markt. Ook kun je een abonnement afsluiten vanaf 69 euro per maand, waarmee het extra diensten biedt.

Op het platform Faire staan merken en groothandels voor retailers uit Noord-Amerika en Europa. Zowel grote als kleine webwinkeliers kunnen hier terecht om hun assortiment in bijvoorbeeld sieraden, kleding- of woonaccessoires aan te vullen.

Voor 67 dollar per jaar krijg je bij Salehoo toegang tot een database met ruim 8.000 groothandels waarvan bijna de helft op basis van dropshipping levert. Als je goed zoekt kun je hier ook een leuke kleine groothandel voor Spaanse jurkjes of Italiaanse schoenen of rokjes vinden.

Je kunt ook gelijk contact opnemen met een grote Duitse of Amerikaanse leverancier maar de echt grote spelers worden vaak benaderd en leveren minder snel nieuwe producten aan een kleine Nederlandse starter. Ze draaien al even mee en zijn soms voorzichtig met het toelaten van nieuwe klanten.

Producten inkopen via leverancier kost tijd

Soms biedt een groothandel ook dropshipping, maar de meeste groothandels die al wat afnemers hebben zijn terughoudend naar kleinere spelers. Ze geven niet direct de beste prijs en hebben allerlei spelregels bedacht om mensen een beetje af te houden.

Veel leveranciers hanteren minimumafnames of voorwaarden zoals dat je het niet retour mag sturen, vooraf moet betalen of hogere prijzen moet betalen dan andere webwinkels omdat jij nog geen vaste-klanten-korting kunt bedingen. Producten inkopen en doorverkopen met winst is voor starters dan erg lastig.

Groothandels zijn soms wat terughoudend met nieuwe klanten.

Het lijkt vrijwel onmogelijk om hier een businessidee mee te maken. Soms is dit ook werkelijk zo. De voorwaarden van een goedlopende groothandel of leverancier zijn voor nieuwkomers dan te streng. Je moet al even op gang zijn voor je hier kunt inkopen.

Producten inkopen en doorverkopen met winst

producten inkopen voor je webshopVeel nieuwe webshops laten zich op dit punt al kennen. Ze haken af omdat ze geen situatie kunnen schetsen waarbij ze direct geld verdienen. Maar  bestaande spelers hebben hun eerste jaar vaak ook helemaal geen winst gemaakt. Vaak begin je met verlies om de opstart van de webwinkel te kunnen bekostigen. Denk aan de software, verzendkosten, logistiek, inrichting magazijn, noem maar op.

Een webwinkel beginnen en hiermee een ruim assortiment opbouwen kost heel veel geld en groothandels en leveranciers weten dat ook. Die laten jou daarom niet inkopen, omdat ze weten dat het bij nieuwe afnemers vaak om eenmalige orders gaat waarbij misschien ook nog eens de helft retour komt.

Moet je de webwinkel nog beginnen? Lees dan alles over kleding inkopen, je magazijn inrichten of de verschillende niches in de ecommerce.

Inkopen vanuit China

Een reverse image search. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
Een reverse image search. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

China is een land boordevol fabrieken en producenten. Een groot deel van alle producten die zijn gemaakt komt uit China. Niet zo gek dus dat veel retailers direct  inkopen in China. Voor grote spelers is dat goed te doen.

Als starter is het nog niet zo makkelijk. Je kunt niet zomaar even op en neer om kennis te maken met de leverancier, de producten bekijken en over de prijs onderhandelen. Al is dit online wel makkelijker gemaakt. Alibaba biedt retailers bijvoorbeeld een grote b2b-marktplaats met leveranciers vanwaar je artikelen kan inkopen.

Een van de manieren waarop je verkopers uit China kan vinden, is door een ‘reverse image search’ te doen. Heb je bijvoorbeeld in een webwinkel een product gevonden dat je zelf wilt verkopen? Dan kun je via Google Afbeeldingen of via een website als Tineye.com een ‘reverse image search’ doen. De tool kijkt dan  op welke sites de afbeelding allemaal staat. Grote kans dat je ook een Alibaba- of AliExpress-link tegenkomt waar je de verkoper kunt benaderen.

Vooraf artikelen inkopen bij een groothandel? Met dropshipping is dat niet nodig! Via Printful of Alibaba kun jij goedkoop en snel een assortiment samenstellen.

groothandel-webshop toont prijzen exclusief btw

China heeft naast Alibaba meer grote platforms

Alibaba is in Nederland bekend maar ook DHgate of Banggood zijn grote Chinese platformen. Let wel goed op wat je doet. Dit zijn Chinese marktplaatsen. Leveranciers zijn soms maar kleine Chinese producenten die iets willen verkopen in Azië. Niet alle nieuwe items zijn dan geschikt of zelfs toegestaan op de Europese markt.

Vaak zijn maten anders dan je zou verwachten. Ook is het maar de vraag of het artikel dat jij op een foto ziet écht precies is wat jij ervan verwacht. Verder heb je te maken met verzendkosten (die per leverancier kunnen verschillen!), douanekosten en soms andere bijkomende kosten.

Niet alles is geschikt of toegestaan voor de Europese markt.

Een online platform is misschien makkelijker om snel door een groot aanbod te bladeren, je hebt nog altijd te maken met cultuurverschillen en moet niet vergeten dat je bladert door een Aziatisch platform. Het blijft  een kwestie van samples aanvragen, geduld hebben en vooral voorzichtig zijn voor je iets groot inkoopt.

Verlies op eerste orders een reële start

Als een groothandel of leverancier de eerste weken niet te vinden blijkt, kun je ook eerst beginnen met zogenaamde alternatieven om in ieder geval je online domein op te bouwen. Op Orderchamp zitten ook veel kleine groothandels, maar daarnaast kun je ook spullen inkopen via Marktplaats.nl, Speurders.nl, beurzen of andere events. Misschien zelfs offline marktplaatsen, kringloopwinkels of veilingen.

De eerste inkopen voor je webshop zijn lastig! Je moet dan creatief zijn.

Soms is het inkopen via andere winkels zelfs een goede zet. Je bent dan zeker van kwaliteit, kosten, garantie en levertijd, je doet enorm veel kennis op en het dwingt je gelijk om qua service of marketing beter te zijn dan de bestaande concurrentie.

Koop op het juiste moment de juiste (hoeveelheid) producten in met Optiply. Inkoop- en voorraadbeheersoftware voor je webshop. Vraag een gratis demo aan.

voorraad geleverd in magazijn

Met volle webshop een groothandel overtuigen

Als je via bestaande plaatsen zoals concurrenten of veilingen inkoopt, kun je dan nog wel wat verdienen? Soms wel. Via faillissementsveilingen kun je soms zelfs goedkoop inkopen, waardoor je gelijk een mooie marge kunt maken. Bij de andere alternatieven is dat echter niet mogelijk maar dat hoeft nog niet het einde te zijn. Want als je dan naar een leverancier of groothandel gaat, kun je daar wel met een goedgevulde winkel aankomen.

Zeker als je ook al bezoekersstatistieken of verkoopcijfers kunt laten zien, is het makkelijker om een groothandel te overtuigen dan wanneer je nog helemaal niets online hebt. Daarnaast bouw je data voor jezelf op. Je ziet op welke producten je traffic krijgt, waar mensen op zoeken, wat goed verkoopt, noem maar op.

Producten inkopen bij een groothandel? Orderchamp is een b2b-marktplaats met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Ideaal om nieuwe leveranciers te vinden.

Inkopen via groothandel is makkelijker bij succes

Een groothandel moet zien dat jij een succesnummer bent. Met een goedgevulde webwinkel, marktkennis en een goed verhaal over bezoekersaantallen, marketing of logistiek lijk jij een ervaren speler waarbij het plaatje voor hem veel interessanter wordt. Combineer het met een interessante eerste aankoop en de kans dat hij dan voor een leuke inkoopprijs aan je webwinkel wil leveren is opeens wél realistisch geworden.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over producten inkopen bij een groothandel zijn:

Waar vind ik een groothandel of leverancier?

Als je producten wilt inkopen kun je googelen naar merken, producenten of leveranciers. Maar soms is een groothandel niet zo makkelijk te vinden. Wij verzamelden enkele groothandels die werken met lage afnames en acceptabele voorwaarden.

Hoe kan ik producten inkopen voor mijn webshop?

Heel simpel! Je zoekt een leverancier. Veel groothandels of importeurs leveren ook graag aan webwinkels. Al hebben ze meestal wel wat voorwaarden. Als jij nog je webwinkel beginnen moet dan is het soms wat lastiger. Al omschrijven we ook dan wat mogelijkheden in dit artikel.

Waar moet ik aan voldoen om te mogen inkopen?

Groothandels werken b2b. Dat betekent dat ze (meestal) alleen met bedrijven samenwerken die de producten zelf weer doorverkopen.

Je moet dus een KvK-inschrijving en webwinkel hebben. Daarnaast heeft een groothandel soms wat eigen voorwaarden zodat klanten niet te veel met elkaar concurreren. Ze bieden bijvoorbeeld exclusiviteit per regio of productgroep. In dit artikel tips hoe je kunt inkopen bij een groothandel.

Maakt het uit of ik kleding, sieraden of televisies wil inkopen?

Elke groothandel en sector heeft zijn eigen kenmerken. Wil je kleding inkopen voor je webshop? Dan komt dit vaker retour, heb je te maken met maattabellen en met een seizoensartikel. Leveranciers weten dat en hanteren daarvoor vaak andere voorwaarden.

Ik wil zelf een groothandel beginnen.

Als je zelf artikelen bij de fabrikant of producent kunt inkopen en goede voorwaarden hebt bedongen, zoals exclusiviteit voor Nederland, dan kun je zelf ook hierin een groothandel beginnen. Je kunt bijvoorbeeld andere webwinkels dropshipping aanbieden.