Magazijn inrichten

Efficiënt het magazijn inrichten is belangrijk. Je wilt voldoende ruimte voor je voorraad en snel je orders picken en verzenden. Als het aantal bestellingen of je assortiment groeit kan er ruimtegebrek ontstaan. Toch is een groter magazijn niet altijd nodig. Kijk ook eens kritisch naar je huidige magazijninrichting.

Inhoud:

Eigen magazijn optimaal inrichten

Het (her-)inrichten van je magazijn levert al snel extra capaciteit en efficiëntie op. Als je er dagelijks veel orders verwerkt, besteed je er al snel meerdere uren per dag aan het orderpicken en inpakken. Al behaalt een andere inrichting maar tien procent tijdswinst, dan nog levert dit onder de streep een enorme kostenbesparing op. Je magazijn op de juiste manier inrichten reduceert ook nog eens lichamelijke klachten en verhoogt (daarmee) de werksfeer.

Werk je met eigen voorraad en heb je meer dan vijftig bestellingen per dag? Picqer biedt magazijnsoftware waarmee je stappen in je magazijn en voorraad kunt automatiseren.

Bij omnichannel is het managen van voorraden erg belangrijk

De juiste magazijnstellingen

De meeste ondernemers starten de webwinkel vanuit huis: op een zolderkamer, in een werkkamer of vanuit de garage. Vaak bieden een aantal planken al voldoende ruimte om de eerste voorraad op te slaan. Als de voorraad groeit komen hier vaak wat kasten bij. Daarbij ontstaat al snel een onlogische indeling en erg efficiënt en ergonomisch verantwoord is het meestal ook niet.

Een betere magazijninrichting kan zowel tijd als ruimte creëren. Want hoe minder loze ruimte er tussen de producten is, des te meer items je kwijt kunt. Voor een efficiënte magazijninrichting zijn goede stellingen een eerste vereiste. Omdat de kans groot is dat je producten niet allemaal dezelfde afmeting hebben, is het belangrijk dat de magazijnstellingen goed aansluiten bij de vorm en de omvang van je artikelen. Aspecten die extra aandacht verdienen zijn de breedte en de diepte van de legborden, evenals de hoogte van de staanders.

Als de aantallen bestellingen groeien, kan een tijd- en kostenbesparing in je magazijn veel opleveren.

Pallet-, grootvak- en legbordstellingen

Voor de veilige magazijninrichting zijn de juiste stellingen heel belangrijk. Het begint al bij de keuze voor het type stelling. Wil je palletstellingen, grootvakstellingen, legbordstellingen of een combinatie hiervan? En hoeveel gewicht moeten de stellingen kunnen dragen? Ga je daarnaast vooral de breedte in, zodat je medewerkers zonder veel moeite bij de producten kunnen of wil (ook) de hoogte optimaal gebruiken? Met de verkeerde stellingen kunnen al snel onveilige situaties in het magazijn ontstaan.

Wil je een betere cut-offtijd, meer flexibiliteit in magazijnruimte en verzenden met alle bekende vervoerders? Active Ants en SaleSupply.com bieden fulfilment in Nederland en Europa.

Optimale magazijninrichting door smallere gangpaden

magazijn inrichtenEen compactere opslag en smallere gangen, kan de opslagcapaciteit van je magazijn vergroten. Zeker als je er één of misschien wel meerdere rijen aan stellingen bij kunt plaatsen door de gangpaden wat smaller te maken. Houd bij het bepalen van de gangbreedte wel rekening met de vraag of er alleen ruimte moet zijn voor een pickkar of dat je (in de nabije toekomst) met meerdere pickkarren wilt werken. Het is tijdsverspilling om de gangpaden over een aantal maanden weer te moeten vergroten.

Je kunt ook je magazijn inrichten met eenrichtingsverkeer. Worden de pakketjes aan het einde van de dag opgehaald? Denk dan ook aan voldoende ruimte voor de containers van PostNL, evenals een duidelijke in- en uitgang. Zo voorkom je vervelende gevolgen van containers die de hele dag in de weg staan.

Een overzichtelijke indeling

Het lijkt een inkoppertje, maar nog te vaak is de indeling niet logisch. Met behulp van kleurcoderingen, naambordjes en bewegwijzering voorkom je een hoop loop- en zoekwerk. Producten die je het meest verkoopt sla je bij voorkeur vooraan in je magazijn op. Artikelen die je minder vaak verkoopt kun je plaatsen in een entresol. Dit is een tussenvloer die wordt toegevoegd aan je magazijn.

Met behulp van een entresol creëer je, zonder dat er een ingrijpende verbouwing plaatsvindt, extra opslagruimte. Er zijn verschillende soorten en afmetingen verkrijgbaar. Naast het vergroten van de opslagruimte kan de entresol ook ingezet worden als kantoor- of kantineruimte.

Een entresol, een soort tussenvloer, kan veel extra magazijnruimte creëren.

Werk je met eigen voorraad en heb je meer dan vijftig bestellingen per dag? Picqer biedt magazijnsoftware waarmee je stappen in je magazijn en voorraad kunt automatiseren.

een goede inrichting helpt magazijn-medewerkers

Magazijninrichting automatiseren

In principe kun je alles automatiseren wat regelmatig terugkeert. Het is aan te raden om dit ook te doen bij het inrichten van je magazijn. Bijvoorbeeld bij het bepalen waar producten moeten liggen. Ook al is je magazijn nog niet zo groot, het is vaak erg lonend om de processen zo snel mogelijk te automatiseren. Niet alleen verkleint dit de kans op fouten, ook kun je makkelijker groeien en pieken opvangen zonder dat je meteen (extra) personeel moet aannemen. Ook qua voorraadbeheer is het fijn als je werkt met een geautomatiseerde database.

Koop op het juiste moment de juiste (hoeveelheid) producten in met Optiply. Inkoop- en voorraadbeheersoftware voor je webshop. Vraag een gratis demo aan.

Voorraad en retouren

magazijnRetouren zijn voor menig webwinkelier een doorn in het oog. Simpelweg omdat het tijd en geld kost: de verkoop ging niet door, waardoor je omzetverlies hebt. En omdat deze items uit de voorraad zijn geweest, kon je de artikelen niet blindelings aan een andere klant verkopen. Daarbij moet je de goederen na ontvangst weer uitpakken en bekijken en op de juiste plek (terug)leggen in het magazijn.

Met goede magazijnsoftware zorg je ervoor dat je altijd goed inzicht houdt op je voorraad en benodigde ruimte. Dit verkleint de kans op fouten drastisch. Overigens kan zulke software jou ook precies vertellen wat de hardlopers zijn, van welke producten je nog erg veel op voorraad hebt en welke producten vaak samen worden besteld. Met deze informatie kun je hardlopers vooraan leggen, de extra voorraad op een pallet drie hoog en de combinatie-artikelen bij elkaar.