Ecommerce News

Crossborder ecommerce

crossborder ecommerceDe ecommerce-markt groeit en landsgrenzen vervagen. Voor de online consument die zoekt naar een mooi product of een goede deal maakt het weinig uit of die uitĀ  eigen land of het buitenland komt. Crossborder ecommerce biedt daardoor grote kansen. Al heeft elk land unieke uitdagingen voor retailers.

Inhoud:

Wat is crossborder ecommerce?

Als een webwinkel niet alleen verkoopt aan klanten uit het land waarin het zelf gevestigd is maar ook over landsgrenzen groeit dan heet dit crossborder ecommerce. Al in 2021 ging 1 op de 4 bestellingen in Europa naar een buitenlandse speler. In 2023 was de crossborder ecommerce-markt in Europa 237 miljard euro waard.

Dat was een stijging van 32 procent ten opzichte van een jaar ervoor. Al gaat een groot deel van de ecommercemarkt naar Amerikaanse of Aziatische spelers. Europese webshops genereerden een crossborder-omzet van 107 miljard euro. Crossborder verkopen biedt online retailers een grotere afzetmarkt en daarmee kansen voor omzet enĀ  schaalvoordelen.

Maar het is niet makkelijk. De concurrentie en de wensen van de klant verschillen sterk per land. Naast andere wetgeving of cultuurverschillen zijn er ook logistiek grote uitdagingen zoals rond de levertijd of verzendkosten. Een goede voorbereiding is daardoor noodzakelijk.

Wil je een webwinkel beginnen? Zie dan onze artikelen over een webshop starten in kleding, sieraden of woonaccessoires. Of maak een vliegende start door een bestaande webwinkel te kopen!

Internationaal verkopen in heel Europa

Internationaal verkopen

Als je ook in het buitenland wilt groeien moet je daarvoor jouw webshop aanpassen. Met je Nederlandse webshop kun je bestellingen ontvangen uit Belgiƫ, maar om iets te verkopen aan Franse, Duitse of Engelse consumenten heb je meestal een andere aanpak nodig.

Het begint bij het vertalen van productpagina’s en toevoegen van lokale betaalopties. Maar ook wetgeving kan per land verschillen. Zo heeft Duitsland strenge regels voor de verpakking ((VerpackG) en krijg je binnen Europa al snel te maken met btw-wetgeving. Daarnaast moet je investeren in lokale marketing.

Crossborder marketing

Met een goede conversie en een een goede winstmarge per bestelling, kun je ook in het buitenland werken met marktplaatsen als Bol, Amazon of Google Shopping. Veel platforms zijn internationaal actief. Als het werkt in Nederland, kun je deze ook in andere landen proberen.

Door in het buitenland eerst te beginnen op marktplaatsen kun je vaak snel van start. Vaak bieden ze naast hulp bij je marketing ook ondersteuning bij de logistiek, betaaldiensten klantenservice. Verder geven ze soms advies over de lokale ecommercewetgeving.

Als je markt nog niet zo goed kent biedt een marktplaats een goede testcase. Al ontstaat daardoor ook al snel het risico dat je de markt onderschat. Met alleen zichtbaarheid heb je nog geen bestellingen. Voor crossborder-bestellingen is een andere marketingstrategie nodig.

Verschillen in consumentengedrag

Tussen landen zijn er vaak grote cultuurverschillen. Zo zijn we in Nederland gevoeliger voor korting. Betalen we het liefst direct met iDEAL en is een producttekst al snel informeel. In Belgiƫ zijn shoppers meer gericht op kwaliteit, shoppen ze graag bij bekende winkels en verwachten ze uitgebreide informatie.

De verschillen met het Franstalige deel van Belgiƫ zijn nog groter. Ondanks dat er in Duitsland geen taalverschillen zijn zoals in Belgiƫ, is ook daar de markt sterk verdeeld. Tussen provincies zijn er grote verschillen in concurrentie, prijzen en zelfs consumentengedrag.

Let ook op de klantenservice. Klanten verwachten service in de eigen taal, via een lokaal telefoonnummer of via lokale social media-accounts.

Schaalvoordelen of lokaliseren

Marktplaatsen bieden wel een goede kans om te ontdekken of er in een bepaalde regio kansen liggen voor jouw assortiment en prijzen. Al is het ook afhankelijk van de mate waarin je kunt lokaliseren. Los van je aanbod verwachten buitenlandse klanten ook lokale betaalmethoden, een lokaal (retour)adres, een lokaal telefoonnummer en lokale keurmerken.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

Crossborder logistiek

Om succesvol te zijn met crossborder ecommerce is er een goede logistiek nodig. In Nederland kun je vanuit ƩƩn magazijn leveren op vrijwel elke plek in het land. Als je ook verkoopt naar Belgiƫ, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk zijn de levertijden vaak veel langer.

Via marktplaatsen kun je soms ook met lokale voorraad werken. Hiermee kun je levertijdenĀ  beperken en voorraadtekorten voorkomen. Maar het verdelen en beheren van voorraad over meerdere magazijnen in verschillende landen verhoogt de complexiteit en kosten.

Naast extra magazijnkosten of de langere afstanden, zijn internationale verzendingen ook duurder door douaneprocedures, invoerbelastingen en beperkte transportopties. OokĀ  wisselingen tussen de logistieke partijen brengen uitdagingen met zich mee.

Retouren vormen een extra complicatie: internationale retourprocessen zijn duurder en tijdrovender, en klanten zijn vaak minder bereid die kosten te dragen.

Onze redactie

Onze redactie

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten