Webshopsoftware
Als je een webwinkel begint wil je werken met de beste webshop-software. Van hosted software tot open source-formule en of je nu starter, dropshipper, groothandel of professionele retailer bent, er is altijd webshop-software te vinden die bij jou past.
Webwinkelsoftware is de code waarmee je producten vertoont, klanten deze in een digitale winkelwagen kunnen stoppen en de kassa waarmee ze online afrekenen. Voor starters die zelf de webshop maken is veel webshop-software beschikbaar.
Webshopsoftware in Nederland
Enkele aanbieders van webwinkelsoftware die wij retailers aanraden als die nu een nieuwe webwinkel beginnen:
JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.
Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.
Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.
Hiernaast zijn er verschillende andere oplossingen actief. De verschillen in gebruikersgemak en functionaliteit zijn groot. Sommige pakketten zijn meer op b2b gericht, andere oplossingen juist op SEO, internationaal verkopen of integraties met platforms en social media.
Dit maakt het lastig voor retailers om te bepalen wat de beste software is, of om de oplossingen goed met elkaar te vergelijken. Een totaaloverzicht met alle spelers die wij tegenkwamen bij Nederlandse retailers (op alfabetische volgorde):
- BigCommerce
- CCV Shop
- CloudSuite
- Intershop
- JouwWeb
- Lightspeed
- Logivert
- Magento
- Mijnwebwinkel
- MyShop
- Prestashop
- Shopify
- Shoppagina
- Shopware
- TheShopbuilders
- WooCommerce
Webwinkelsoftware vergelijken
Als je een webwinkel begint, of als je wilt overstappen, moet je webshop-software vergelijken. Om te bepalen wat voor jou de beste webwinkel-software is, kun je starten met de keuze tussen open source of hosted software-pakketten.
Bekende hosted platformen die internationaal snel groeien zijn Wix, Shopify en Lightspeed. Puur Nederlandse spelers die het goed doen zijn JouwWeb, Mijnwebwinkel en CCV Shop. Deze bieden allemaal software as a service (saas). Je kunt daarbij wel het uiterlijk van je webwinkel helemaal op maat maken, maar de code van de kassa of beheerfuncties niet aanpassen. Meestal sluit je een abonnement af en betaal je maandelijks voor de software.
Online kun je ook verschillende internetbureaus vinden die maatwerk bieden, en kom je namen als IBM, Oracle of Hybris tegen. Die bieden inderdaad webwinkelsoftware, maar zo’n webwinkel is onbetaalbaar en onnodig complex voor de meesten van ons. Wij vergelijken webwinkelsoftware voor het Nederlandse mkb.
Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!
Open source webshopsoftware vergelijken
Bovenstaande is een selectie van webwinkelsoftware die in Nederland verkrijgbaar is. Het is al een aardig overzicht, maar zeker niet volledig. Bij open source webshop-software heb je meestal geen aanschaf- of abonnementskosten maar de kosten voor het op maat maken of het onderhoud en updates verwerken komen wel meestal op hetzelfde neer. Vaak is een webshop op basis van open source software zelfs uiteindelijk duurder, dan een webwinkel onder licentie.
Bij een open source-webshop betaal je meestal niets voor de software.
Qua open source webwinkelsoftware zijn er veel aanbieders, al zijn ze niet allemaal even populair. Daarnaast verandert de markt, wat vaak ook invloed heeft op de populariteit van de software. Zo schreven wij veel over Magento, dat een tijdje een zeer populaire oplossing was binnen het mkb. Inmiddels is het marktaandeel sterk afgenomen, al zijn er nog altijd webshops die werken met deze software. Als wij minder schrijven over software betekent dat nog niet direct dat we deze minder goed vinden.
Andere voorbeelden van open source webwinkelsoftware zijn WooCommerce, Prestashop, Opencart, CS-Cart, Zen Cart, Virtuemart of osCommerce. Maar het is ook mogelijk om een webwinkel te bouwen via een bestaand CMS zoals WordPress, Joomla! or Drupal.
Een bestaande webwinkel kopen? Op platforms als Webshopovername.nl of Brookz.nl staan meerdere webshops te koop. Ook helpen ze graag bij het overnametraject of de waardebepaling.
Beste webshop-pakket voor jouw onderneming
Webwinkelsoftware is het fundament van je onderneming. Je webwinkel is er helemaal afhankelijk van, dus het is belangrijk om de juiste software te kiezen. Met bovenstaande aanbieders heb je al een goed overzicht om webwinkelsoftware te vergelijken. Kijk daarbij wat verder dan alleen functionaliteiten en koppelingen maar ook of de showcases je aanspreken en of de persoonlijke klik er is. De meeste webshop-software mag je even proberen voor je overgaat op een betaald pakket. Daarnaast kun je online recensies lezen.