Shopify vs Lightspeed Ecommerce

Wil je een webwinkel lanceren en ben je benieuwd naar de verschillen tussen Shopify en Lightspeed? Het vergelijken van de webwinkelsoftware van deze twee is geen makkelijke opgave. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze Canadese spelers.

Shopify vs. Lightspeed: de verschillen

Als je software zoekt waarmee je eenvoudig internationaal zowel online als fysiek via een pos-kassasysteem kan verkopen, dan zijn zowel Shopify als Lightspeed enorm populair. Beide lijken een goede keuze: ze zijn groot, groeien hard en hebben positieve recensies. Hoe maak je dan toch een keuze?

Op het eerste gezicht zijn er niet zoveel verschillen tussen Lightspeed en Shopify. Beide zijn Canadees, beursgenoteerd en internationaal actief. En beide bieden een cloudoplossing aan het mkb, zowel met ecommerce als andere bestelsoftware, waarbij je voor lage maandtarieven echt veel functionaliteiten krijgt.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

Shopify: focus op starters én het mkb

ShopifyMaar als je Shopify toch met Lightspeed wilt vergelijken zijn er wel wat verschillen als je even verder kijkt dan de buitenkant. Zo kent Shopify echt haar oorsprong in ecommerce. De oprichters hadden zelf een webshop en lanceerden een oplossing voor het kleinbedrijf tegen vaste maandelijkse kosten. Dit zie je nog altijd terug in de propositie van Shopify.

Zo omarmt Shopify snel externe platformen als WordPress, Instagram of andere software waarbij je alleen de kassa mist. Ook richt het zich nog altijd op starters in een lastigere doelgroep. Als je producten wilt verkopen via dropshipping is de software van Shopify zeer geschikt terwijl Lightspeed er weinig mee doet.

Voor dropshipping-producten is Shopify de beste keuze.

Lightspeed: fysieke spelers stap naar online bieden

LightspeedLightspeed is van oorsprong een POS-oplossing en mikt liever op volwassen retailers. Het praat daarom graag over omnichannel retail waarbij de klant zowel via fysieke winkels als online via meerdere webshops kan verkopen.

Shopify is geschikt wanneer je als retailer meerdere verkooppunten hebt, maar je kunt niet meerdere webshops aan één backend koppelen. Daarnaast biedt Lightspeed ook een POS-oplossing voor de horeca. Zoek jij ecommercesoftware omdat je voor jouw eetcafé een afhaalpunt of bezorgservice wilt opstarten?

Lightspeed mikt op omnichannel-spelers en biedt aanvullende functies voor de horeca.

Verkoop je op meerdere fysieke locaties en wil je dat de software geschikt is voor een horeca-onderneming? Dan sluit jouw type onderneming iets aan bij Lightspeed-software. Daarin is ook ecommerce ver doorontwikkeld. Het is ontstaan uit een overname van SEOshop in 2015 en heeft een vergelijkbare achtergrond als Shopify. Lightspeed bouwt hier nog altijd actief mee door.

Lightspeed Ecommerce bestaat dankzij Nederland

NederlandJuist omdat het haar oorsprong heeft in Amsterdam is  Lightspeed zeer populair onder Nederlandse webshops. Shopify heeft haar pijlen eigenlijk pas sinds 2019 op Nederland gericht en kan nog iets Amerikaanser overkomen.

Al heeft het wel een goede inhaalslag gemaakt. Het gaat dus om nuances. Tenminste, als je er wederom als startende retailer naar kijkt. Kijk je er economisch naar dan heeft de overname van SEOshop ervoor gezorgd dat Lightspeed in Amsterdam nog altijd een kantoor heeft met zo’n honderd medewerkers.

Koop je dus een webshop van Lightspeed dan gebruik je code die (deels) is ontwikkeld in Amsterdam. Dankzij het kantoor in Amsterdam steun je ook de Nederlandse werkgelegenheid bij Lightspeed een stuk meer dan wanneer je kiest voor Shopify. Verder heb je bij Lightspeed Europese hosting waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het gegevens deelt met derden, zoals bij Amerikaanse hosting mogelijk is.

Shopify: enterprise-editie voor de absolute top

Shopify Plus (enterprise)De meeste mkb’ers vergelijken de software niet op basis van bovenstaande punten. Eigenlijk zie je de verschillen pas als je echt in detail bepaalde functionaliteiten wat serieuzer, of zelfs extremer gaat gebruiken. Verwacht jij wel direct het uiterste uit de software te halen? Bijvoorbeeld omdat je niet mikt op een paar duizend bestellingen per maand maar wil jij gelijk dagelijks tienduizend verkopen realiseren? Dan is er dankzij Shopify Plus nog een extra verschil.

Shopify Plus is het enterprise-model van Shopify. De meeste klanten zullen hier niet mee te maken krijgen. De meerwaarde is vrij klein, tenzij je dus echt hele grote volumes door het systeem gaat jagen. Maar voor heel grote merken of spelers die echt maatwerk willen kunnen realiseren in de checkout of qua toegangsrechten voor medewerkers heeft Shopify wel net een stapje meer. Lightspeed biedt, vooralsnog, geen enterprise-oplossing.

Lightspeed vs Shopify? Laat internetbureau kiezen

webshop beginnenVerwacht jij Shopify Plus niet nodig te hebben? Heb jij niets te maken met horeca en maakt het jou niet uit of een Canadees of Amsterdammer de software heeft ontwikkeld? Dan is de vergelijking eigenlijk heel makkelijk: bij welk pakket heb jij, of het internetbureau dat je webshop gaat maken, het beste gevoel?

Met zowel Shopify als Lightspeed kun je een prachtige, goed converterende webshop maken. Ze hebben ook beide een groot ontwikkelteam waardoor zowel Shopify als Lightspeed over alle functionaliteiten beschikt die je zoekt als je een eigen webwinkel beginnen wilt.

Beide letten ook enorm op elkaar. Als de één dus morgen een mooie functie lanceert die voor veel mensen werkt, dan kun je er vanuit gaan dat de ander die ook snel lanceert.