lightspeed ecommerce

Shopify vs Lightspeed Ecommerce

Wil je een webwinkel lanceren en ben je benieuwd naar de verschillen tussen Shopify en Lightspeed? Het vergelijken van deze twee grootmachten is geen makkelijke opgave! Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee Canadese spelers.

Shopify vs. Lightspeed: de verschillen

Als je software zoekt waarmee je heel gemakkelijk internationaal zowel online als fysiek via een pos-oplossing kan verkopen, dan zijn zowel Shopify als Lightspeed enorm populair. Beide lijken een goede keuze: ze zijn groot, groeien hard en hebben positieve recensies. Hoe maak je dan toch een keuze?

Op het eerste gezicht zijn er niet zoveel verschillen. Beide zijn Canadees, beursgenoteerd en internationaal actief. En beide richten ze zich met een cloudoplossing op het mkb, zowel met ecommerce als andere bestelsoftware, waarbij je voor lage maandtarieven echt veel functionaliteiten krijgt.

Shopify: focus op starters én het mkb

ShopifyMaar als je Shopify toch met Lightspeed wilt vergelijken zijn er wel wat verschillen als je even verder kijkt dan de buitenkant. Zo kent Shopify echt haar oorsprong in ecommerce. De oprichters hadden zelf een webshop en lanceerden een oplossing voor het kleinbedrijf tegen vaste maandelijkse kosten. Dit zie je nog altijd terug in de propositie van Shopify.

Zo omarmt het gemakkelijk externe platformen als WordPress, Instagram of andere software waarbij je alleen de kassa mist. Ook richt het zich nog altijd gemakkelijk op starters in een lastigere doelgroep. Dropshipping is bijvoorbeeld een segment waarop Shopify excelleert, terwijl het woord bij Lightspeed maar mondjesmaat langskomt.

Dropshipping is een segment waarin Shopify excelleert!

Lightspeed: fysieke spelers helpen met stap naar online

LightspeedLightspeed is van oorsprong een POS-oplossing en mikt liever op volwassen retailers. Het praat daarom graag over omnichannel retail waarbij de klant zowel fysiek als online kan verkopen. Shopify is heel geschikt wanneer je als retailer meerdere verkooppunten hebt, maar Lightspeed gaat daarin wel wat verder. Zo is die ook zeer geschikt als POS-oplossing voor de horeca.

Heb jij daar wel enige overlap mee? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar ecommercesoftware omdat je voor jouw eetcafé een afhaalpunt of bezorgservice wilt opstarten? Verkoop je soms ook op andere locaties en wil je dat de software er rekening mee houdt dat jouw onderneming actief is in de horeca?

Lightspeed mikt op omnichannel-spelers en biedt aanvullende functies voor de horeca.

Dan zal de basis van wat jij wil bij beide partijen echt wel mogelijk zijn, maar heeft jouw type onderneming iets meer de gedachten van de Lightspeed-ontwikkelaars gepasseerd.

Al is ecommerce zeker niet iets dat er zomaar even bijhangt bij Lightspeed Ecommerce. Integendeel, het is ontstaan uit een overname van SEOshop in 2015. Die oplossing kent een vergelijkbare historie als Shopify en sinds 2015 heeft deze oplossing door Lightspeed echt niet minder prioriteit gekregen.

Lightspeed volledige ecommerce-oplossing dankzij Nederland!

NederlandJuist het feit dat het haar oorsprong heeft in Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat Lightspeed zeer populair is onder Nederlandse webshops. Shopify heeft haar pijlen eigenlijk pas sinds 2019 op Nederland gericht en zal intern dus qua cultuur nog iets meer Amerikaans kunnen overkomen.

Al heeft het in de tussentijd wel een goede inhaalslag gemaakt. Het gaat dus wederom om nuances. Tenminste, als je er wederom als startende retailer naar kijkt. Kijk je er economisch naar dan heeft de overname van SEOshop ervoor gezorgd dat Lightspeed in Amsterdam nog altijd een kantoor heeft met zo’n honderd medewerkers.

Koop je dus een webshop van Lightspeed dan gebruik je code die (deels) is ontwikkeld in Amsterdam. Dankzij het kantoor in Amsterdam steun je ook de Nederlandse werkgelegenheid bij Lightspeed een stuk meer dan wanneer je kiest voor Shopify. Verder heb je bij Lightspeed Europese hosting waardoor je niet de melding krijgt dat je gegevens gedeeld kunnen worden met derden, zoals bij Amerikaanse hosting soms het geval is.

Shopify: enterprise-editie voor de absolute top

Shopify Plus (enterprise)De meeste mkb’ers zullen software niet op basis van bovenstaande punten vergelijken. Eigenlijk zie je de verschillen pas als je echt in detail bepaalde functionaliteiten wat serieuzer, of zelfs extremer gaat gebruiken. Verwacht jij wel direct het uiterste uit de software te halen? Bijvoorbeeld omdat je niet mikt op een paar duizend bestellingen per maand maar wil jij gelijk dagelijks tienduizend verkopen realiseren? Dan is er dankzij Shopify Plus nog een extra verschil.

Shopify Plus is het enterprise-model van Shopify. De meeste klanten zullen hier niet mee te maken krijgen. De meerwaarde is vrij klein, tenzij je dus echt hele grote volumes door het systeem gaat jagen. Maar voor heel grote merken of spelers die echt maatwerk willen kunnen realiseren in de checkout of qua toegangsrechten voor medewerkers heeft Shopify wel net een stapje meer. Lightspeed biedt, vooralsnog, geen enterprise-oplossing.

Shopify of Lightspeed? Laat de vergelijking maar over aan je internetbureau

webshop beginnenVerwacht jij Shopify Plus niet nodig te hebben? Heb jij niets te maken met horeca en maakt het jou niet uit of een Canadees of Amsterdammer de software heeft ontwikkeld? Dan is de vergelijking eigenlijk heel makkelijk: bij welk pakket heb jij, of het internetbureau dat je webshop gaat maken, het beste gevoel?

Met zowel Shopify als Lightspeed kun je een prachtige, goed converterende webshop maken. Ze hebben ook beide een groot ontwikkelteam waardoor zowel Shopify als Lightspeed over alle functionaliteiten beschikt die je zoekt als je een eigen webwinkel beginnen wilt.

Beide letten ook enorm op elkaar. Als de één dus morgen een mooie functie lanceert die voor veel mensen werkt, dan kun je er vanuit gaan dat de ander die binnen niet al te lange tijd ook zal lanceren.