lightspeed ecommerce

Verzendlabels

Een verzendlabel is niet alleen belangrijk om je pakketje te bezorgen, maar ook om deze te kunnen scannen en volgen. Bovendien kan het soms dienen als bewijs en is het een mogelijkheid tot branding. Je kunt zelf verzendlabels printen, maar pas op de valkuilen!

Verzendlabels printen

Hoe maak je verzendlabels?

Verzending is voor veel webshophouders een noodzakelijk kwaad. Je wilt het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk maken. Wanneer je net begint en maar enkele pakketjes per maand moet versturen, zul je adresgegevens misschien zelf opschrijven of ieder verzendlabel handmatig aanmaken. Maar ook al heb je slechts tien klanten, dan nog is deze methode niet aan te raden. Het is niet alleen foutgevoelig, ook kost het je zeeën van tijd. Daarbij oogt het voor de klant onprofessioneel.

Thuis zelf verzendlabels printen én goedkoper pakketten versturen? Verstuur via de software van Sendcloud en lift mee op de verzendcontracten van DHL en PostNL.

Je kunt ook thuis kant-en-klare verzendlabels van de vervoerder zelf printen op papier en te bevestigen met tape. Hoewel dit al minder tijd kost, is het plakwerk aardig arbeidsintensief. Daarnaast is het mogelijk dat de barcode niet goed gescand kan worden, omdat er plakband of tape overheen zit. Zelfs als deze doorzichtig is.

Verzendlabels kun je zelf printen of met behulp van een labelprinter.

De makkelijkste optie is een zelfklevend verzendlabel. Die kun je per pakket laten afdrukken op het postkantoor, bijvoorbeeld via een app of QR-code die je ter plekke laat scannen. Maar als je veel pakketjes verstuurt kun je dit beter en sneller zelf doen. Met een A4-stickervel in je inktprinter kun je bijvoorbeeld meerdere verzendlabels op een vel printen.

Je bent daarentegen nog efficiënter door een labelprinter te gebruiken als je veel te verzenden hebt. Vaak zijn dit thermische printers, waardoor je geen inkt hoeft aan te schaffen. Hoewel je in één keer een groter bedrag investeert, verdien je dit dankzij de besparing op inktkosten binnen de kortste keren terug. Bekijk ook eens of je een tweedehands exemplaar op de kop kunt tikken van bekende aanbieders zoals Dymo en Zebra. Op dezelfde manier kun je gemakkelijk verzendlabels voor retourzendingen in het pakket meeleveren.

Zelf verzendlabels printen

Verzendlabels printenGa je zelf verzendlabels printen dan moet je rekening houden met de regels rond de pakketbezorging. Sommige verzenders hebben namelijk specifieke eisen aan het label. Zo hanteert DPD bijvoorbeeld een ander formaat etiket dan DHL. Ook als je meerdere vervoerders gebruikt, is dit een aandachtspunt.

Om de bezorgkans te verhogen, zijn er meer vuistregels om rekening mee te houden. Hanteer daarom maximaal 6 adresregels op je verzendlabel op de volgorde: naam, straatnaam, huisnummer en postcode en plaats. Vermijd daarbij schuine of onderstreepte lettertypes om fouten bij het scannen van de code te voorkomen. Bezorg je bij een klant op het werk of een zakelijke partner? Vermeld dan altijd de bedrijfsnaam.

Thuis zelf verzendlabels printen én goedkoper pakketten versturen? Verstuur via de software van Sendcloud en lift mee op de verzendcontracten van DHL en PostNL.

Naast de standaardopmaak die je moet aanhouden, is het verzendlabel een kans om je merk uit te dragen. Omdat bezorging door een derde partij wordt gedaan, ligt het grotendeels buiten je macht. Maar in de verpakking kun je je bedrijf wel op de voorgrond zetten. Naast een persoonlijke flyer of een unieke verpakking, kun je je logo in het verzendlabel verwerken. Dit is ook van belang bij de ‘track and trace’-link. Laat ook hier je merk en logo terugkomen voor consistente branding, ook al ligt de verzending bij een andere partij. Dit komt de klantrelatie en -beleving alleen maar ten goede.

Verzending uitbesteden

Het maken van verzendlabels kost je tijd en geld, laat staan de verzending zelf. De eerste stap om dit proces te vergemakkelijken is logistieke software. Een logistiek softwareprogramma maakt dat je elk pakket niet langer handmatig hoeft in te voeren. Ook kan je zo automatisch verzendlabels en ‘track and trace’-codes aan laten maken.

Sommige van deze partijen bieden niet alleen de software, maar kunnen ook helpen bij de verzending zelf. Als beginnende webwinkel kunnen de verzendkosten namelijk hoog oplopen. Een zogenaamde pakketstapelaar doet vaak de verzending voor meerdere webwinkels en kan zodoende gebruik maken van staffelkorting bij een partij als PostNL waardoor jij je pakketten goedkoper verstuurt. Een bijkomend voordeel is dat je met één contract bij een pakketstapelaar doorgaans meerdere vervoerders tot je beschikking hebt.

Wil je hierin nog een stapje verder, dan kun je de logistiek uitbesteden aan een fulfilmentpartij. Naast verzenden en retourneren kan deze partij doorgaans het stallen van voorraad en orderpicken overnemen. Vergelijkbaar kun je uit andermans voorraad leveren door middel van dropshipping. In dat geval is jouw webshop slechts de kassa van waaruit je die producten verkoopt. De dropshipper haalt het uit zijn magazijn en verstuurt het direct naar jouw klanten. Lees hier meer over opties om de verzending volledig of voor een deel uit te besteden.