Verzendlabels printen

Een verzendlabel maken is belangrijk om je pakketje te kunnen scannen en volgen. Bovendien dient het soms als bewijs en is het een mogelijkheid tot branding. Met de juiste printer kun je thuis zelfklevende DHL- of PostNL-verzendlabels printen zonder inkt. Let wel op de voorwaarden die je vervoerder stelt.

Hoe kun je een nieuw verzendlabel maken?

Verzendlabels printenEen verzendlabel zorgt ervoor dat jouw pakketje op het juiste adres wordt afgeleverd. Wanneer je net begint en maar enkele pakketjes per maand verstuurt kun je de adresgegevens zelf opschrijven of ieder nieuw label handmatig aanmaken. Maar dit is foutgevoelig en kost je veel tijd als je vaker pakketjes wilt versturen. Daarnaast ziet het er minder professioneel uit.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Je kunt zelf thuis kant-en-klare verzendlabels van de vervoerder printen op papier en de barcode-etiketten bevestigen met tape. Hoewel dit al minder tijd kost, is het plakwerk aardig arbeidsintensief. Ook maakt de plakband of tape het scannen van de barcode soms lastiger, zelfs als deze doorzichtig is.

Verzendlabels print je zelf met een eigen (label)printer.

zelf labels plakken op producten

Zelfklevende verzendlabels printen

Je kunt een zelfklevend Postnl-verzendlabel laten afdrukken op het postkantoor, bijvoorbeeld met de PostNL app of QR-code die je daar laat scannen. Maar als je veel pakketjes verstuurt kun je ze ook zelf uitprinten. Met een A4-stickervel en eigen printer kun je zelf meerdere verzendlabels op een vel printen.

Als je veel te verzenden hebt kun je nog efficiënter labels printen met een eigen labelprinter. Vaak zijn dit thermische printers, waardoor je geen inkt nodig hebt. Hoewel je vooraf een bedrag investeert, verdien je een thermische printer snel terug door de besparing op inktkosten. Je kunt ook een tweedehands exemplaar kopen van bekende aanbieders zoals Dymo en Zebra. Daarmee kun je ook eenvoudig verzendlabels voor retourzendingen in het pakket meeleveren.

Een speciaal ontworpen labelprinter is meestal de snelste methode voor het maken van verzendlabels.

Voorwaarden voor verzendlabels

juiste printer voor het maken van een verzendlabelGa je zelf een verzendlabel printen dan moet je rekening houden met de regels rond de pakketbezorging. Labels moeten niet alleen goed leesbaar zijn en goed gescand kunnen worden, ook het juiste formaat en adresregels zijn belangrijk.

Hanteer maximaal 6 adresregels op je verzendlabel op de volgorde: naam, straatnaam, huisnummer en postcode en plaats. Vermijd daarbij schuine of onderstreepte lettertypes om fouten bij het scannen van de code te voorkomen. Bezorg je bij een klant op het werk of een zakelijke partner? Vermeld dan altijd de bedrijfsnaam.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Als je verzendlabels van meerdere vervoerders gebruikt moet je per vervoerder aan de voorwaarden voldoen. Sommige verzenders hebben specifieke eisen voordat een verzendlabel geldig is. Zo hanteert DPD bijvoorbeeld een ander formaat etiket dan DHL.

Voorwaarden voor verzendlabels wisselen per vervoerder.

Naast de standaardopmaak die je moet aanhouden, is het verzendlabel een kans om je merk uit te dragen. Omdat de PostNL, DHL of een andere pakketbezorger het pakket levert is je merk op dat moment minder zichtbaar. Met de verpakking kun je je bedrijf wel op de voorgrond zetten. Naast een persoonlijke flyer of een unieke verpakking, kun je je logo in het verzendlabel verwerken. Net als bij de ‘track and trace’-link.

Software voor het maken van labels

Het maken van verzendlabels kost je tijd en geld, bovenop de kosten van de verzending zelf. De eerste stap om dit proces te vergemakkelijken is logistieke software. Een logistiek softwareprogramma maakt dat je elk pakket niet langer handmatig hoeft in te voeren. Je kunt hiermee automatisch verzendlabels en ‘track and trace’-codes aanmaken. Bekende aanbieders zijn:

Sendcloud

sendcloudMet de software van Sendcloud kun je goedkoop pakketten versturen. Het werkt zowel met PostNL, DHL als specialistische vervoerders. Je kunt er dus ook grotere of zware pakketten mee verzenden. Webshops met een eigen verzendcontract versturen pakketten via Sendcloud omdat ze de koppelingen prettig vinden werken. Het biedt ook redelijke tarieven als je een pakket naar een ontvanger in het buitenland verstuurt.

SendSmart

SendsmartVerzendt jouw webshop jaarlijks zo'n 100 tot 15.000 pakketten of zelfs hele pallets? Dan kun je deze goedkoper verzenden via DHL door mee te liften op het inkoopvoordeel van SendSmart. Ze hebben een snelle, behulpzame helpdesk en gratis koppelingen met de meeste webshops. Klanten waarderen SendSmart met bijna een 9.

World Parcel Solutions (WPS)

wpsAl ruim 20 jaar heeft World Parcel Solutions (WPS) ervaring in de internationale post- en pakketwereld. Door hun onafhankelijke positie hebben ze voordelige tarieven voor het (inter)nationaal verzenden met zowel nationale postbedrijven als alternatieve vervoerders. Je kunt de tarieven ook koppelen aan een Sendcloud-account.

Partijen die software bieden rond de verzending krijgen soms volumekorting bij vervoerders. Sommigen rekenen dit door waardoor je soms je pakketten goedkoper verstuurt. Een ander voordeel is dat je met één contract meestal meerdere vervoerders kunt inzetten.

eigen labels maken

Logistiek uitbesteden

Wil je hierin nog een stapje verder, dan kun je de logistiek uitbesteden aan een fulfilmentpartij. Naast verzenden en retourneren kan deze partij de opslag van voorraad en het orderpicken overnemen.

Met  dropshipping verkoop je direct uit de voorraad van de leverancier. Jouw webshop is dan alleen de kassa van waaruit je die producten verkoopt. De dropshipper haalt het uit het magazijn en verstuurt het direct naar jouw klanten.

Wil je een betere cut-offtijd, meer flexibiliteit in magazijnruimte en verzenden met alle bekende vervoerders? Active Ants, Huboo en SaleSupply.com bieden fulfilment in Nederland en Europa.