lightspeed ecommerce

Logistieke software

Goede logistieke software maakt het verzendproces overzichtelijk, foutloos en bovenal efficiënt. Het is niet de eerste investering die je zal doen als je een webwinkel begint, maar voor grotere spelers is automatisering een belangrijk onderwerp. Logistieke software helpt hierbij. 

Logistieke softwareDe orderverwerking, het printen van verzendlabels, het afgeven van het pakket en het verwerken van retouren wordt al snel een omvangrijke klus. Logistieke software kan een deel hiervan automatiseren.

Verzendsoftware zorgt ervoor dat jouw webwinkel wordt gekoppeld met de verzender(s) waarmee je samenwerkt, waardoor je de zending niet meer handmatig hoeft in te voeren. Ook maakt de logistieke software automatisch verzendlabels, track-and-trace-emails en retourlabels aan. Sommige platformen bieden uitsluitend de integraties aan, andere spelers kunnen ook helpen met de verzending zelf.

Wil je goedkoper pakketten versturen? Lift mee op de verzendcontracten van DHL en PostNL via de slimme logistieke software van Sendcloud.

Bekende oplossingen zijn Sendcloud, MyParcel en Shops United. Dit worden ook wel pakketstapelaars genoemd en deze bundelen de orders van een groot aantal webwinkeliers. Omdat de pakketjes op een collectieve manier worden verzonden, kunnen zij goedkoper inkopen bij de vervoerders. Als klant van een stapelaar profiteer je van deze volumekorting. Uiteraard brengt deze tussenpartij zelf ook kosten in rekening, maar dan kunnen met name kleine webwinkels hiermee goedkoper pakketten versturen dan wanneer zij zelf afspraken maken met de verzenders.

Logistieke software kan heel veel van je logistieke bezigheden automatiseren.

Welke logistieke software kies je?

Wil je gebruikmaken van logistieke software, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Om te beginnen heb je een koppeling met jouw webshop nodig, waardoor het essentieel is dat het platform van jouw keuze deze webwinkelsoftware ondersteunt. Ga je de pakketjes versturen via een stapelaar, dan is het belangrijk om te kijken met welke pakketbezorger(s) dit bedrijf samenwerkt.

Sommige pakketstapelaars bieden de bezorgopties van een groot aantal verzenders aan, maar er zijn ook partijen die exclusief met één vervoerder samenwerken. Partijen die uitsluitend de koppelingen verzorgen, hebben standaard een reeks aan bezorgopties via verschillende vervoerders. Binnen de ecommerce zijn er diverse partijen met logistieke software, maar op de werkvloer komen wij deze spelers het meest tegen.

SendCloud

Logistieke software van SendCloudPakketstapelaar SendCloud faciliteert de algehele logistiek voor webwinkeliers. Omdat de drie oprichters vroeger zelf een webshop hadden, weten ze uit eigen hand waar goede verzendsoftware aan moet voldoen. Als multi-carrier werkt SendCloud samen met diverse vervoerders in binnen- en buitenland, waaronder PostNL, DHL en UPS. Naast een hoofdkantoor in Eindhoven heeft deze logistieke speler een vestiging in Duitsland en Frankrijk. Het is ook mogelijk om alleen de verzendsoftware te gebruiken en zelf contracten af te sluiten met de vervoerders. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over Sendcloud.

Shops United

Logistieke software van Shops UnitedShops United is eveneens een multi-carrier pakketstapelaar. De Rotterdamse speler werd eind 2017 overgenomen door PostNL. Ondanks dat PostNL honderd procent eigenaar is van Shops United blijft de softwareleverancier koppelen met meerdere vervoerders. Naast PostNL kun je bijvoorbeeld kiezen voor DHL, Sandd en Fietskoeriers. Een belangrijke reden waarom webwinkeliers voor Shops United kiezen is omdat deze speler niet alleen de verzendsoftware levert, maar ook een deel van de klantenservice van vervoerders kan overnemen. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over Shops United.

MyParcel

Logistieke software van MyParcelOok MyParcel werd opgericht door twee webwinkeliers die ontevreden waren over de verzendsoftware die er op dat moment was. Net als Shops United is deze pakketstapelaar overgenomen door PostNL. Het grote verschil is dat MyParcel sinds de overname in 2015 uitsluitend de logistieke diensten van PostNL inzet. Als webwinkelier profiteer je nog steeds van de schaalvoordelen die de pakketstapelaar uit Hoofddorp kan bieden, maar qua verzendopties ben je dus afhankelijk van de diensten die PostNL levert. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over MyParcel.

CheapCargo

Logistieke software van CheapCargoMet Shops United en MyParcel houden de overnames van PostNL niet op. Ook vergelijkings- en boekingssite CheapCargo is in handen van deze vervoerder. Waar de meeste partijen in dit rijtje zich richten op standaardzendingen is CheapCargo juist opgericht om de meest geschikte vervoerder te vinden voor specifieke zendingen. Bij dit Nijmeegse bedrijf heb je de keuze uit meer dan twintig vervoerders. Net als ShopsUnited opereert CheapCargo zelfstandig na de overname in 2017. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over CheapCargo.

Keen Delivery

Logistieke software van Keen DeliveryDe oprichtster van Keen Delivery werkte voorheen bij een transportbedrijf. Daar merkte ze dat veel klanten de verzending maar ingewikkeld vonden. Met Keen Delivery, dat werd opgericht als Jet Verzendt, wil ze het verzendproces vereenvoudigen. Naast het verzenden van pakketten via verschillende vervoerders, kan deze pakketstappelaar bijvoorbeeld ook verpakkingen voor je regelen en de logistieke klantenservice voor je verzorgen. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over Keen Delivery.

Paazl

Logistieke software van PaazlPaazl levert verzendsoftware voor verschillende doelgroepen, zoals webwinkeliers, omnichannel-ondernemers, b2b-spelers en fulfilmentbedrijven. Naar eigen zeggen is Paazl de grootste ontwikkelaar van logistieke software. Het Amsterdamse bedrijf heeft inderdaad meer opties dan gemiddeld. Zo koppelt het niet alleen met de grote vervoerders, maar bijvoorbeeld ook met Trunkrs en FedEx. Daar staat tegenover dat de tarieven ook wat hoger liggen, waardoor vooral de grotere webwinkels er gebruik van maken. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over Paazl.

Transsmart

TranssmartTranssmart levert logistieke software waarmee webwinkeliers hun verzendproces kunnen stroomlijnen. Via de verzendsoftware van dit Tilburgse bedrijf kun je kiezen uit de diensten van ruim driehonderd vervoerders. Het platform koppelt overigens niet alleen tussen webwinkels en vervoerders, maar ook met magazijnsoftware en boekhoudprogramma’s. De software wordt hoofdzakelijk gebruikt door grotere spelers, die veel internationale zendingen hebben. Mede hierdoor bevat de logistieke software relatief veel maatwerk, wat een bijbehorend prijskaartje heeft. Ecommerce News kwam Transsmart nog niet veel tegen.

Wuunder

WuunderWuunder biedt flexibele logistieke software door zowel de verzender, de vervoerder, de lokale koeriers als de ontvanger samen te brengen op één platform. De eerste en laatste kilometers kunnen eventueel losgekoppeld worden, waarmee het transport ingericht kan worden naar eigen voorkeuren. Naast het leveren van de logistieke software kan Wuunder de communicatie met de vervoerders overnemen, maar verzenders en ontvangers kunnen ook rechtstreeks met elkaar communiceren via een zelfontwikkelde chat. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over Wuunder.