Logistieke software

Goede logistieke software maakt het verzendproces overzichtelijk, foutloos en bovenal efficiënt. Het is niet de eerste investering die je zal doen als je een webwinkel begint, maar voor grotere spelers is automatisering een belangrijk onderwerp. Logistieke software helpt hierbij. 

Logistieke softwareDe orderverwerking, het printen van verzendlabels, het afgeven van het pakket en het verwerken van retouren wordt al snel een omvangrijke klus. Logistieke software kan een deel hiervan automatiseren.

Verzendsoftware zorgt ervoor dat jouw webwinkel wordt gekoppeld met de verzender(s) waarmee je samenwerkt, waardoor je de zending niet meer handmatig hoeft in te voeren. Ook maakt de logistieke software automatisch verzendlabels, track-and-trace-emails en retourlabels aan. Sommige platformen bieden uitsluitend de integraties aan, andere spelers kunnen ook helpen met de verzending zelf.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Bekende oplossingen zijn Sendcloud, MyParcel en Shops United. Dit worden ook wel pakketstapelaars genoemd en deze bundelen de orders van een groot aantal webwinkeliers. Omdat de pakketjes op een collectieve manier worden verzonden, kunnen zij goedkoper inkopen bij de vervoerders. Als klant van een stapelaar profiteer je van deze volumekorting. Uiteraard brengt deze tussenpartij zelf ook kosten in rekening, maar dan kunnen met name kleine webwinkels hiermee goedkoper pakketten versturen dan wanneer zij zelf afspraken maken met de verzenders.

Logistieke software kan heel veel van je logistieke bezigheden automatiseren.

Welke logistieke software kies je?

Wil je gebruikmaken van logistieke software, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Om te beginnen heb je een koppeling met jouw webshop nodig, waardoor het essentieel is dat het platform van jouw keuze deze webwinkelsoftware ondersteunt. Ga je de pakketjes versturen via een stapelaar, dan is het belangrijk om te kijken met welke pakketbezorger(s) dit bedrijf samenwerkt.

Sommige pakketstapelaars bieden de bezorgopties van een groot aantal verzenders aan, maar er zijn ook partijen die exclusief met één vervoerder samenwerken. Partijen die uitsluitend de koppelingen verzorgen, hebben standaard een reeks aan bezorgopties via verschillende vervoerders. Binnen de ecommerce zijn er diverse partijen met logistieke software, maar op de werkvloer komen wij deze spelers het meest tegen.

Sendcloud

sendcloudMet de software van Sendcloud kun je goedkoop pakketten versturen. Het werkt zowel met PostNL, DHL als specialistische vervoerders. Je kunt er dus ook grotere of zware pakketten mee verzenden. Webshops met een eigen verzendcontract versturen pakketten via Sendcloud omdat ze de koppelingen prettig vinden werken. Het biedt ook redelijke tarieven als je een pakket naar een ontvanger in het buitenland verstuurt.

SendSmart

SendsmartVerzendt jouw webshop jaarlijks zo'n 100 tot 15.000 pakketten of zelfs hele pallets? Dan kun je deze goedkoper verzenden via DHL door mee te liften op het inkoopvoordeel van SendSmart. Ze hebben een snelle, behulpzame helpdesk en gratis koppelingen met de meeste webshops. Klanten waarderen SendSmart met bijna een 9.

World Parcel Solutions (WPS)

wpsAl ruim 20 jaar heeft World Parcel Solutions (WPS) ervaring in de internationale post- en pakketwereld. Door hun onafhankelijke positie hebben ze voordelige tarieven voor het (inter)nationaal verzenden met zowel nationale postbedrijven als alternatieve vervoerders. Je kunt de tarieven ook koppelen aan een Sendcloud-account.

Shops United

Shops UnitedMet Shops United kun je goedkoper pakketten versturen via PostNL, DHL en enkele andere vervoerders. In 2017 is het overgenomen door PostNL, maar het bedrijf opereert zelfstandig. Afhankelijk van het type pakket dat je verstuurt is de kans groot dat je via Shops United het goedkoopste je pakket verstuurt.

MyParcel

MyParcelMyParcel werd in 2015 in stilte overgenomen door PostNL maar werkt nog steeds zelfstandig en je verzendt nog altijd goedkoper je pakket met een verzendlabel via MyParcel, al lijkt het er wel op dat de tarieven hier minder onderhandelbaar zijn. Of MyParcel dus werkelijk de goedkoopste is, is de vraag. Maar je hebt indirect een contract van dezelfde partij die ook je pakket levert, wat webwinkeliers soms als een voordeel zien.

KeenDelivery

keendeliveryKeenDelivery biedt DPD en in mindere mate DHL. Een iets andere insteek dus, wat zeker interessant kan zijn als je veel b2b-verzendingen hebt of vaak andere formaten pakketten hebt die niet in de standaard verzendingen mee kunnen. Biedt naast een collectief contract ook fulfilment-diensten, waarmee het dus wat meer allround is.

CheapCargo

CheapcargoAls je een zwaar of groot pakket versturen wilt is CheapCargo een goede optie. Op deze vergelijkingssite kun je per zending zien welke vervoerder je pakket kan versturen. Ideaal  als je iets wilt laten bezorgen wat niet met je vaste pakketbezorger mee kan. Bijvoorbeeld omdat het gewicht te zwaar is, het pakket te groot, of om de tarieven van je huidige vervoerder bij internationale verzendingen mee te vergelijken. In 2017 is het overgenomen door PostNL.

Paazl

PaazlPaazl. levert verzendsoftware voor verschillende doelgroepen, zoals webwinkeliers, omnichannel-ondernemers, b2b-spelers en fulfilmentbedrijven. Naar eigen zeggen is Paazl de grootste ontwikkelaar van logistieke software. Het Amsterdamse bedrijf koppelt zowel met grote als specialistische vervoerders maar daar staat tegenover dat de tarieven ook wat hoger liggen. Vooral de grotere webwinkels werken met Paazl.

Transsmart

TranssmartTranssmart levert logistieke software waarbij webwinkeliers kunnen kiezen uit de diensten van ruim driehonderd vervoerders. Naast webwinkelsoftware en vervoerders koppelt de software ook met magazijnsoftware en boekhoudprogramma's. De software wordt hoofdzakelijk gebruikt door grotere spelers, die veel internationale zendingen hebben. Mede hierdoor bevat de logistieke software relatief veel maatwerk, wat een bijbehorend prijskaartje heeft.

Trunkrs

TrunkrsTrunkrs is een last mile-dienstverlener, die zowel same-day- als next-day-delivery aanbiedt. Het gaat hard met dit bedrijf, dat in 2015 het levenslicht zag. Trunkrs werd in eerste instantie opgezet als deelconcept (consumenten konden pakketjes oppikken voor de buurt en ze 's avonds bezorgen) maar in 2017 ging het verder met een netwerk van professionele vervoerders. Ecommerce News verzamelt nieuws en ervaringen over Trunkrs.

Wuunder

WuunderWuunder biedt flexibele logistieke software door zowel de verzender, de vervoerder, de lokale koeriers als de ontvanger samen te brengen op het platform, waarbij je de eerste en laatste kilometers kunt loskoppelen. Naast het leveren van de logistieke software kan Wuunder de communicatie met de vervoerders overnemen, maar verzenders en ontvangers kunnen ook rechtstreeks met elkaar communiceren via een zelfontwikkelde chat.