Magazijnsoftware

Of je nu start met een eerste barcode-scanner of je derde magazijn-locatie opent. Als je webwinkel groeit, groeit ook (het voorraadbeheer van) je magazijn. De juiste magazijnsoftware helpt om het orderpicking-proces en voorraadbeheer van je webshop te optimaliseren. Hoeveel orderregels verwerk jij per uur?

Inhoud:

Opeens groeit die ene stelling met producten uit tot een magazijn-doolhof waarin je dagelijks urenlang orders verwerkt. Veel webshops besteden dan het magazijnwerk en de opslag van producten uit. Maar goede software krijgt de voorraad, orderverwerking en andere logistieke processen ook in eigen beheer weer onder controle.

Magazijnsoftware voor een middelgrote webshop

magazijnsoftwareMagazijnsoftware bestaat vaak uit een WMS, dat staat voor warehouse management system, of ERP-systemen. Deze pakketten zijn veelal gemaakt voor het voorraadbeheer van grote spelers en zijn voor een middelgrote webshop veel te ingewikkeld.

Als jij wel je magazijn uitgroeit, maar zelf geen fulfilment voor andere webwinkels levert, dan wil je vooral eenvoudig orderpicken en je voorraad optimaliseren.

Een WMS of erp-systeem is vaak te complex. Voor een middelgrote webshop is een simpel programma genoeg.

Want laten we eerlijk zijn: orderpicken en inkopen zijn tijdrovend. Bij tien orders per dag is het leuk, maar als je groeit naar tien orders per uur doe je na de lunch niets anders meer. Zonder software is de magazijnindeling al snel rommelig, stijgt je foutmarge verandert je eigen magazijn in een puinhoop.

Werk je met eigen voorraad en heb je meer dan vijftig bestellingen per dag? Picqer biedt magazijnsoftware waarmee je stappen in je magazijn en voorraad kunt automatiseren.

Magazijnwerkzaamheden optimaliseren

magazijnbeheer-softwareJe wilt magazijnbeheer-software die jouw magazijn optimaliseert. Die jou vertelt wat je hardlopers zijn die je voorin kunt leggen, van welk product je door een inkoopactie overbodig veel voorraad hebt en achterin kunt plaatsen en welke inkomende goederen je kunt verwachten. Verder wil je weten welke producten vaak combinatiebestellingen zijn en je bij elkaar moet leggen.

Daarbij wil je de voorraad automatisch bijhouden, alles koppelen aan je boekhouding, labels automatisch printen en een controle voor het je magazijn verlaat. Bijvoorbeeld doordat de software controleert of het gewicht overeenkomt met wat je bij de order verwacht of door een extra scan van de producten.

Magazijnindeling en voorraad verbeteren

Vaak kan goede magazijnsoftware meer dan dat, maar dit is een goed begin. Heb jij ook zo’n webwinkel waarbij de meerderheid van de bestellingen bestaat uit tien procent van je producten? En bestaat de helft van jouw orders uit één product? Met een goede magazijnindeling kan een gemiddelde webwinkelier hiermee zo’n honderd order-regels per uur verwerken.

Een gemiddelde webwinkelier kan honderd regels per uur verwerken.

Daarnaast is bij veel webwinkels meer dan de helft van de voorraad vaak overbodig. Inkoopsoftware kan dit optimaliseren, maar software voor je magazijn kan hierin ook al veel betekenen. Als jij de voorraad en retourenstroom wilt automatiseren maar ook je orderverwerking in je magazijn wilt verbeteren dan zijn de volgende softwarepakketten mogelijk voor jou interessant.

Overzicht van magazijnsoftware voor webwinkels:

Picqer

Picqer Picqer levert magazijnsoftware voor webwinkels en groothandels die tussen de tien en ruim tweeduizend bestellingen per dag verwerken via één of meerdere magazijnen. De software brengt alle verschillende verkoop- en inkoopkanalen bij elkaar, waardoor je zo snel mogelijk bestellingen kunt uitleveren, een professioneel voorraadbeheer hebt en via het programma gestroomlijnd kunt inkopen.

Exact Online Handel (en soortgelijke pakketten)

Exact Online HandelHet handelspakket van de boekhoudsoftware van Exact Online biedt ook magazijnbeheer-software. Voor webwinkels met maximaal duizend bestellingen per maand is dit pakket voldoende uitgebreid om het hele order- en voorraadbeheer mee uit te voeren, desgewenst inclusief barcodescanner.

GoedGepickt

GoedgepicktGoedGepickt bestaat sinds oktober 2018 en is magazijnsoftware voor kleine en middelgrote webshops. De logistieke software is opgericht door webwinkeliers. De eigen webshop bestaat nog steeds waardoor ze zelf ook iedere dag met GoedGepickt werken. Webshops van alle formaten kunnen hier terecht, al heeft GoedGepickt ook interesse in kleinere webshops met groeiambities.

ChannelDock

ChanneldockChannelDock, opgericht eind 2020, biedt magazijnsoftware voor multichannel-verkopers. Heeft koppelingen voor 120 verkoopkanalen en de meeste vervoersdiensten. Dagelijks maken honderden retailers en verschillende fulfilment centers gebruik van deze software.

Paazl

PaazlBiedt software om de verzending zelf te optimaliseren en werkt sterk vanuit het perspectief van jouw klant. Wat wenst die van de logistiek? Paazl is van mening dat meerdere (dynamisch aangestuurde) bezorgopties en een flexibelere verzendoplossing jouw conversie verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een verzending via PostNL, maar met een retourlabel van UPS. Indien jij een complexe logistiek met meerdere type producten, vervoerders en bezorgopties wenst kan de software van Paazl dit optimaliseren.

Paazl is dus gestart met wat de klant ziet op de site, maar is in de jaren doorgegroeid tot ver in het magazijn. Zo werkt jouw magazijn sneller omdat Paazl de verzendlabels verzorgt, track & trace kan voorvermelden, douanedocumentatie kan automatiseren en alle informatie van vervoerders uit één systeem kan verwerken. Naar eigen zeggen kan de software tweehonderd orders per seconde verwerken.

Sherpaan (Sherpa)

SherpaanSherpa combineert ERP en klantenservice in één systeem. Hiermee functioneert de backoffice-software als een geautomatiseerde spil tussen de webshop(s), bankrekeningen, payment providers, kassasysteem, magazijn, leveranciers (ook dropshipment), vervoerders en klant.

Met Sherpa zie je wat de marges op de verschillende producten zijn, weet je wat de bestsellers van die dag zijn en zie je hoeveel voorraad je nodig hebt op basis van de verkoop van de afgelopen periode. Ook is het mogelijk om het magazijn van je webshop te combineren met een fysieke winkel, waarbij je weborders bijvoorbeeld kunt laten afhalen in de fysieke winkel.

Wics/Welpp

WelppWics is als warehouse management systeem in Nederland populair onder fulfilmentbedrijven of de echt grote retailers. Voor het mkb heeft het bedrijf Welpp ontwikkeld als magazijnsoftware.

De focus ligt op de zeer snel groeiende webshops en/of complexe fulfilment. Welpp is cloudsoftware en koppelt zowel aan de voorkant (o.a.: Magento, Lightspeed en WooCommerce) als de achterkant (o.a.: Paazl, Transsmart en Sendcloud) met verschillende partijen.

Ceyenne

Ceyenne van DiractCeyenne is in Nederland ontwikkeld door DirACT. De software is vooral geschikt voor de wat grotere webwinkel die meerdere orderpickers- en verzendopties heeft en zelfs met verschillende transporteurs werkt.

Zoals je mag verwachten van magazijnsoftware stuurt Ceyenne je orderpickers aan en bedenkt het efficiënte looproutes in het magazijn. Het werkt in combinatie met polsscanners, die controleren of je de juiste producten en hoeveelheden pickt. Ceyenne optimaliseert verder het uitslagproces. Een bestelling met spoed krijgt voorrang en het houdt rekening met verschillende voorwaarden van transporteurs, levertijden of klanten en transportdocumenten.

Clougistic

ClougisticDeze club is opgericht eind 2016 en richt zich specifiek op Magento-webshops. Voor  Clougistic heb je alleen een mobiel apparaat en internetverbinding nodig. Het richt zich op een wat meer geavanceerde gebruiker. Met Clougistic kun je onbeperkt magazijnen, zones, paktafels en gebruikers toevoegen. Ook kun je meerdere Magento-webshops aan één Clougistic-omgeving koppelen en uit één omgeving de voorraad van meerdere bedrijven beheren of juist dezelfde voorraad gebruiken voor meerdere webshops en winkel-locaties.

Klinkt veelbelovend maar gebruikerservaringen hebben we nog niet ontdekt. Met één medewerker op Linkedin en zonder adresgegevens op de site geeft deze aanbieder ons helaas nog niet het grootste vertrouwen. Wellicht een speler om in de toekomst rekening mee te houden.