menu
lightspeed ecommerce

Magazijnsoftware

Als je webwinkel groeit, groeit logischerwijs ook je magazijn. Opeens groeit die ene stelling uit tot een heus doolhof waarin jij of een medewerker met behulp van een pickkar dagelijks orders aan het picken bent. Voor de meeste spelers is dan het moment aangebroken om het magazijnwerk uit te besteden. Maar wat nu als je het wél in eigen beheer houdt? Hoe optimaliseer jij dan je orderpicking-proces en voorraadbeheer met de juiste magazijnsoftware?

Magazijnsoftware kiezenMagazijnsoftware is een branche op zich. Als je er even naar googelt kom je termen tegen als WMS, dat staat voor warehouse management system, en ontdek je dat de meeste pakketten gemaakt zijn voor spelers die miljoenenomzetten hebben. Per maand. Veel te ingewikkeld als jij wel je magazijn uitgroeit, maar zelf geen fulfilment voor andere webwinkels wilt verzorgen. Dan wil je gewoon makkelijker kunnen orderpicken.

Want laten we eerlijk zijn: orderpicken is een tijdrovend klusje. Als je tien orders per dag hebt, is het een leuke bezigheid. Maar als je groeit naar tien orders per uur, dan doe je na de lunch niets anders meer. Natuurlijk zijn het eenvoudige werkzaamheden en kun je het prima door een student of stagiaire laten doen. Maar bedenk wel dat je daarmee het risico loopt dat de magazijnindeling rommelig wordt, de foutmarge stijgt en simpel gezegd je magazijn een puinhoop wordt.

Magazijnwerkzaamheden optimaliseren

Je wilt dus software die jouw magazijnwerkzaamheden optimaliseert. Magazijnsoftware die jou vertelt wat je hardlopers zijn zodat je die voorin kunt leggen, van welk product je door een inkoopactie overbodig veel voorraad hebt en je dus op een pallet twee hoog kunt stapelen en je wilt weten welke producten vaak combinatiebestellingen zijn, zodat die bij elkaar komen te liggen. Daarbij wil je dat je voorraad automatisch wordt bijgehouden, alles gekoppeld wordt aan je webwinkel en boekhouding, labels automatisch uit de printer rollen en er een controle plaatsvindt voordat je verzendt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het meten van het gewicht om te zien of dat overeenkomt met wat je van deze order had verwacht of door een extra scan van de producten.

In veel gevallen doet goede magazijnsoftware veel meer dan dat, maar laten we hier eens mee beginnen. Als jij jouw webwinkel wilt optimaliseren op dat dagelijkse rondje met je eigen pickkar en je voorraad en retourenstroom wilt automatiseren, dan zijn de volgende softwarepakketten (op alfabetische volgorde) mogelijk voor jou interessant.

Alfabetisch overzicht van magazijnsoftware voor webwinkels:

Ceyenne
Ceyenne van DiractCeyenne is in Nederland ontwikkeld door DirACT. Dit bedrijf was volledig geïntegreerd in de BAS Group (bekend van onder andere Dixons) en deze keten is dan ook belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de software. Het is daarmee met name geschikt voor de wat grotere webwinkel die meerdere orderpickers- en verzendopties heeft en zelfs met verschillende transporteurs werkt. Zoals je mag verwachten van magazijnsoftware stuurt Ceyenne je orderpickers aan en bedenkt het efficiënte looproutes. Het werkt in combinatie met polsscanners, die controleren of de juiste producten en hoeveelheden worden gepickt. Ceyenne optimaliseert verder het uitslagproces. Een bestelling met spoed krijgt voorrang en het houdt rekening met verschillende voorwaarden van transporteurs, levertijden of klanten en transportdocumenten.

Clougistic
ClougisticEen nieuwe club (opgericht in november 2016) dat zich specifiek op Magento webshops richt. Om van Clougistic gebruik te kunnen maken heb je alleen een mobiel apparaat en internetverbinding nodig, alles werkt via de cloud. Het richt zich op een wat meer geavanceerde gebruiker. Zo kun je met Clougistic als klant onbeperkt magazijnen, zones, paktafels en gebruikers toevoegen. Ook kun je meerdere Magento-webshops aan één Clougistic-omgeving koppelen en uit een omgeving de voorraad van meerdere bedrijven beheren of juist dezelfde voorraad gebruiken voor meerdere webshops en winkel-locaties.

Klinkt veelbelovend maar gebruikerservaringen hebben we nog niet kunnen ontdekken. Met één medewerker op Linkedin en zonder adresgegevens op de site geeft deze aanbieder ons helaas nog niet het grootste vertrouwen. Wellicht een speler om in de toekomst rekening mee te houden.

Exact Online Handel (en soortgelijke pakketten)
Exact Online HandelExact Online is feitelijk geen magazijnsoftware, maar boekhoudsoftware. Desondanks is het handelspakket van deze club zo uitgebreid dat veel kleinere webwinkels het hele order- en voorraadbeheer via deze software uitvoeren. Met Exact Online kun je je producten direct vanuit de voorraad online verkopen. En door onder andere je webshop, bank, tankpas en andere logistieke software aan Exact Online te koppelen, stel je zelf een geïntegreerde voorraadbeheersoftware samen. Tot pak ‘m beet duizend bestellingen per maand kun je hiermee goed uit de voeten. Concurrerende boekhoudpakketten hebben vaak soortgelijke oplossingen al is op het moment van schrijven Exact Online de enige die daarbij ook een oplossing met barcode scanner kan leveren.

Paazl
PaazlDeze partij biedt officieel software om de verzending zelf te optimaliseren en werkt sterk vanuit het perspectief van jouw klant. Wat wenst die van de logistiek? Paazl is van mening dat meerdere (dynamisch aangestuurde) bezorgopties en een flexibelere verzendoplossing ervoor zorgen dat jouw conversie verbetert. Denk bijvoorbeeld aan een verzending via PostNL, maar met een retourlabel van UPS. Indien jij een complexe logistiek met meerdere type producten, vervoerders en bezorgopties wenst te hanteren kan Paazl dit optimaliseren.

Paazl is dus gestart met wat de klant ziet op de site, maar is in de jaren doorgegroeid tot ver in het magazijn. Zo werkt jouw magazijn sneller omdat Paazl de verzendlabels verzorgt, track & trace kan voorvermelden, douanedocumentatie kan automatiseren en alle informatie van vervoerders uit één systeem kan verwerken. Naar eigen zeggen is de software ontwikkeld om tot tweehonderd orders per seconde te verwerken.

Parcel Pro
Parcel ProWanneer je vooral op zoek bent naar een (gratis) extra dashboard, dan is Parcel Pro een goed alternatief. Deze partij levert zelf geen magazijnsoftware, maar zorgt ervoor dat alle systemen goed met elkaar gekoppeld zijn. Met behulp van de software kun je onder andere je (retour)zendingen volgen, afhaalopdrachten inplannen en dagrapporten maken. Tot 250 zendingen per maand kun je je goed redden met een gratis starterspakket. Heb je meer zendingen, dan kun je het pakket vanaf vijf euro per maand upgraden.

Picqer
PicqerVan oorsprong levert Picqer software voor webwinkeliers die hun magazijn in een garagebox hebben. Maar in de loop der jaren werd het klantenbestand steeds breder, waardoor ook het aanbod groter werd. Inmiddels richt Picqer zich met haar magazijnsoftware op webwinkels en groothandels die tussen de tien en ruim tweeduizend bestellingen per dag verzorgen. Picqer brengt alle verschillende verkoopkanalen bij elkaar, waardoor je zo snel mogelijk bestellingen kunt uitleveren, een professioneel voorraadbeheer hebt en gestroomlijnd kunt inkopen. Accepteer je backorders? Dan kun je met Picqer voorraad reserveren voor de klant, ook vertelt het systeem je welke producten je bij welke leverancier moet bestellen en welke orders je alvast kunt uitleveren.

Sherpaan (Sherpa)
SherpaanSherpa combineert ERP en klantenservice in één systeem. Hiermee functioneert de backoffice-software naar eigen zeggen als een geautomatiseerde spil tussen de webshop(s), bankrekeningen, payment providers, kassasysteem, magazijn, leveranciers (ook dropshipment), vervoerders en klant. Met Sherpa zie je wat de marges op de verschillende producten zijn, weet je wat de bestsellers van die dag zijn en zie je hoeveel voorraad je nodig hebt op basis van de verkoop van de afgelopen periode. Ook is het mogelijk om de webshop te combineren met een fysieke winkel, waarbij je weborders bijvoorbeeld kunt laten afhalen in de fysieke winkel.

SiteLink
SiteLinkSiteLink heeft geen Nederlandse site, waardoor je deze naam waarschijnlijk minder vaak voorbij hebt horen komen. Wij kennen het bedrijf, dat zich richt op de middelgrote webwinkel die efficiënter wil orderpicken, van een presentatie tijdens een logistiek event. Een woordvoerder van SiteLink vertelde daar dat over het algemeen zo’n vijf procent van de producten maar liefst vijftig procent van de orders vervult en dat de helft van de orders bestaat uit slechts één product. Met een systeem met een snelstraat, legborden, gedeeltelijke dropshipping en duiventillen is SiteLink ervan overtuigd dat de gemiddelde middelgrote webwinkelier zo’n tweehonderd regels per uur moet kunnen verwerken.

Wics/Welpp
WelppWics is als magazijnsoftware in Nederland erg populair onder grotere accounts, zoals fulfilmentbedrijven of de echt grote retailers. Begin 2016 heeft het bedrijf ook het product Wics Online ontwikkeld, wat na enkele pilots inmiddels in 2017 in de markt is gelanceerd als Welpp. Hiermee faciliteert het naar eigen zeggen zich meer op het mkb. Al ligt de focus op de zeer snel groeiende webshops en fulfilmentaanbieders want het prijskaartje vanaf 249,- per maand, is voor een middelgrote webwinkel natuurlijk wel fors te noemen. Gelukkig zit hier standaard wel veel in. Zo kun je meerdere gebruikers aanmaken (en met vier gebruikers tergelijkertijd inloggen) en voldoet het standaard aan de vereisten van de meeste webwinkels. Welpp is cloudsoftware en koppelt zowel aan de voorkant (o.a.: Magento, Lightspeed en WooCommerce) als de achterkant (o.a.: Paazl, Transsmart en Sendcloud) met verschillende partijen.