Verzendsoftware vergelijken

Wil je pakketten versturen via PostNL of DHL via aanvullende verzendsoftware, of heb je geen eigen verzendcontract? voor online retailers zijn er meerdere verzendplatforms. Elk met eigen tarieven, integraties met webwinkelsoftware, en functionaliteit.

Sendcloud, MyParcel, Shops United of SendSmart?

Als je verzendsoftware zoekt waarmee je gebruik kunt maken van het netwerk van PostNL dan zijn MyParcel en Sendcloud de bekendste oplossingen. Een derde mogelijkheid is Shops United. Wil je liever verzenden via het netwerk van DHL? Dan is SendSmart een optie.

Al deze partijen bieden grotere webwinkels de optie om met een eigen verzendcontract te werken en kleinere webshops de keuze om mee te liften op het verzendvolume van zichzelf. Zowel MyParcel als Sendcloud, Shops United en SendSmart hebben plugins voor de meeste webwinkelsoftware.

De partijen vertonen veel overeenkomsten.

Zelf verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL, DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Ze bestaan al jaren en hebben positieve klantreviews. Elk van de oplossingen kan jou als retailer verder helpen met de verzending van pakketten. Toch zijn er wel verschillen. Een opsomming van zaken die wij tegenkwamen:

Zelfstandig, of onderdeel van PostNL

PostNLMyParcel en Shops United zijn onderdeel van PostNL, SendSmart en Sendcloud niet. Dat hoeft in de praktijk niet veel uit te maken want MyParcel en Shops United opereren zelfstandig, maar toch zijn er veel webwinkels die hun keuze hierop hebben laten vallen.

Zo zijn er webshops die denken dat MyParcel en Shops United dankzij PostNL sneller tarieven verhogen. Dat lijkt nog niet het geval. Anderen denken dat ze wat kapitaalkrachtiger zijn en makkelijker de concurrentie aangaan. Sendcloud heeft op dit vlak eigenlijk wel laten weten dat het niet onderdoet, want het heeft bij investeerders meer geld opgehaald dan PostNL werkelijk investeert in de dochtermaatschappijen.

Alleen PostNL, DHL of ook andere vervoerders

Hoewel MyParcel onderdeel is van PostNL, biedt het ook DHL aan. Klanten kunnen hun pakketten zowel via een eigen verzendcontract als via het platform van MyParcel versturen. Ook Sendcloud vindt het prima als jij liever verstuurt via DHL of een andere pakketbezorger. Sterker nog: via DHL kun je via Sendcloud meestal goedkoper je pakketten versturen. Met het verzendplatform van SendSmart worden al je pakketten met DHL verzonden. Het is daardoor een specialist in verzending met DHL.

Bied je ook same-day-delivery of avondbezorging? Dan kun je deze gemakkelijk versturen via bijvoorbeeld Fietskoeriers. Shops United biedt ook diverse verzendmogelijkheden via DHL aan, in binnen- en buitenland.

Serviceniveau

SendcloudEr zijn mensen die verwachten dat MyParcel, omdat het al jaren onderdeel is van PostNL, kortere lijntjes heeft en dus betere service kan bieden. In de praktijk blijkt dat wel mee te vallen. PostNL maakt hierin geen onderscheid. Sterker nog: rond de feestdagen van 2020 heeft PostNL tijdelijk even geen pakketten van dochterondernemingen MyParcel en Shops United geaccepteerd om de drukte wat te laten afnemen. Maar Sendcloud verzond die dagen wél nog via PostNL.

Voor de klantenservice werkt Sendcloud met een accountmanager.

Een verschil is wel dat MyParcel, Shops United en SendSmart telefonische service bieden aan alle klanten en bij Sendcloud krijg je bij een abonnement een accountmanager toegewezen. Tot die tijd zal je per e-mail je vragen moeten stellen.

De meeste klanten ervaren die als snel en volledig, maar dat zou je even moeten testen. Want service is wel iets persoonlijks. Je kunt ze beide eens uitproberen om te ontdekken welke servicemedewerkers jij meer een klik mee hebt?

Kosten vergelijkbaar

De kosten zijn vrij vergelijkbaar en ze bieden allemaal een oplossing waarbij je alleen betaalt per verzonden pakket. DHL is bij lage volumes meestal net wat goedkoper. Omdat alle partijen DHL aanbieden, maakt het hierbij weinig uit voor welke softwareaanbieder je kiest.

Je betaalt bij allemaal per verzonden pakket.

Ook bij PostNL zijn ze redelijk aan elkaar gewaagd. Sommige opties vallen bij Sendcloud in een maandabonnement. Hierdoor kan Sendcloud aan het eind van de maand wat duurder uitvallen als je veel aanvullende diensten nodig hebt, maar hierdoor is het waarschijnlijk ook het meest uitgebreide pakket.

Verschillen in de koppeling

Een ander verschil tussen MyParcel, Shops United, SendSmart en Sendcloud is de manier waarop ze koppelen. Via MyParcel, Shops United en SendSmart koppel je direct je webshop. Via Sendcloud koppel je eerst een account en kun je vervolgens meerdere webshops koppelen.

Beide zijn meestal om het even, maar soms biedt Sendcloud net wat meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een andere bedrijfsnaam of wanneer je pakketten van de ene webshop via PostNL wilt laten versturen en van de andere webshop via DHL.

De partijen zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd.

Alles bij elkaar zijn de partijen aardig aan elkaar gewaagd. Het is dus meestal vooral een persoonlijke keuze. Met welke partij heb jij de beste klik?