Woonaccessoires-webshop beginnen

Een eigen webshop in woonaccessoires beginnen is eenvoudig. Al is de markt volwassen en moet je goed zoeken om een leuke niche met producten te vinden. Stappenplan voor het vinden van het assortiment en hoe je het beste een webwinkel kunt starten in woondecoratie, verlichting of accessoires voor in huis.

Inhoud:

Een nieuwe webshop beginnen in woonaccessoires

Webwinkels met woonaccessoires richten zich specifiek op producten die de sfeer, inrichting en het design van een ruimte benadrukken of verfraaien. Hierbij kun je denken aan een breed scala aan producten, zoals kussens, lampen, spiegels, beeldjes, kaarsen, (bloem)potten, klokken et cetera. Er zijn al veel webshops met artikelen voor in huis, maar je kunt er nog prima een webshop in beginnen. De markt is groot genoeg.

Er zijn veel webshops met producten voor in huis. Toch zijn er nog voldoende niches te vinden voor nieuwe webwinkels.

Leuke woonaccessoires kun je het hele jaar door verkopen. Of het nu gaat om een leuk kussentje, een mooie bloempot of een decoratieve lamp: in vrijwel elk huis zijn er woonaccessoires te vinden. Ondanks een goede levensduur worden deze accessoires vaak alweer vrij snel vervangen. Omdat mensen er alweer op uitgekeken zijn, er nieuwe trends ontstaan of omdat ze de sfeer, kleuren of inrichting willen veranderen.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

Eigen webwinkel beginnen in woonaccessoires

Productaanbod: Welke producten ga je verkopen?

Er zijn veel sfeervolle spullen voor in huis die je online goed in een webwinkel kunt verkopen, afhankelijk van de doelgroep en de trend. Daarnaast veranderen trends en stijlen voortdurend. Door deze bij te houden ontdek je al snel welke artikelen je het beste kunt verkopen. Enkele mogelijkheden zijn:

Kussens en plaids: Kussens of kleden zijn een perfecte aanvulling als interieurdecoratie in huis. Door verschillende kleuren, stoffen en maten aan te bieden in je online winkel heb je al snel een uitgebreid assortiment in een vrij specifieke niche.

Verlichting: Licht is een belangrijk element om gezellige sfeer te creëren in een kamer. Bied verschillende soorten verlichting aan zoals hanglampen, tafellampen of staande lampen. Als je kaarsen verkoopt en voor de marketing veel sociale media inzet kun je juist weer inzetten op terugkerende klanten.

Planten en bloemen: Groen geeft een frisse en natuurlijke uitstraling aan een kamer. Bied verschillende soorten aan, van kleine planten tot grote kamerplanten, zodat je klanten een ruime keuze hebben. In een webshop kun je ook goed nepbloemen en -planten verkopen.

Wanddecoratie: Posters, prints, schilderijen en fotolijsten, zijn een populaire manier om persoonlijkheid toe te voegen aan een ruimte. Online zijn er tal van opties, van minimalistische prints tot opvallende schilderijen. Ook spiegels en klokken zijn een mooie niche. Fotolijstjes zijn leuke geschenkartikelen.

Opbergaccessoires: Netjes opbergen is belangrijk in huis en daarom zijn online verschillende soorten opbergaccessoires te vinden, zoals manden, opbergdozen en rekken. Deze accessoires zijn niet alleen praktisch, maar kunnen ook een decoratief element toevoegen aan een kamer.

Je kunt ze allemaal verkopen, en zo één enorme woonwarenhuis beginnen. Maar als je direct een grote woonwinkel start moet je ook direct veel producten inkopen. Ook is het lastig om dan de marketing goed te verdelen. De meeste nieuwe webshops starten daardoor eerst in één categorie, trend of stijl.

planten en bloemen verkopen

Woonaccessoires in een bepaalde stijl

Een winkel die vooral geschenkartikelen verkoopt heeft een totaal andere doelgroep en uitstraling dan een shop met luxe artikelen voor het hogere segment. Los van het soort product kun je de webshop ook specialiseren in accessoires of artikelen in een bepaalde stijl.

De laatste mode en trends is in de grotere woonwarenhuizen wel te vinden. Als nichespeler kun je daardoor je beter specialiseren in producten die daarbij minder gangbaar zijn. Ook met het materiaal, zoals plastic, leer, hout of roestvrij staal kun je specialiseren. Zeker als je daarbij ook alleen werkt met duurzame materialen, of juist exclusieve handgemaakte artikelen.

Op zoek naar dropshipping-producten? Kijk dan ook eens bij Europese leveranciers als Bigbuy en DropshippingXL. Op GOGETTERS vind je een overzicht van Nederlandse leveranciers.

Artikelen inkopen of zelf produceren

Ben je zelf handig? Handgemaakte woonaccessoires kun je prima online verkopen. Als je zelf je eigen artikelen ontwerpt kun je een uniek eigen merk en aanbod creëren. Al is het met unieke zelfgemaakte producten moeilijker om een aanbod met voldoende verschillende producten te realiseren.

Je kunt leuke producten inkopen bij een leverancier maar met zelfgemaakte artikelen creëer je een uniek aanbod.

Daarnaast is het lastig om alles voldoende op voorraad te houden. Je assortiment kun je ook eenvoudig inkopen bij een groothandel of leverancier. In Nederland zijn er verschillende groothandels voor woonaccessoires. Enkele populaire platforms met leveranciers van mooie artikelen voor in huis zijn:

Het b2b-platform Orderchamp staat vol met groothandels voor de retail met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Aanmelden is gratis. Grotere retailers gebruiken het platform vaak om leuke aanvullingen te vinden maar kleine boetiekjes en conceptstores kunnen hier echt een totaalaanbod vinden.

Met het Nederlandse Everspring voeg je een breed assortiment aan bloemen, planten en woondecoraties toe aan je eigen webshop. De producten worden rechtstreeks vanaf de kweker bij de consument geleverd. Een account aanmaken is gratis.

dropshippingXL biedt 90.000 vidaXL-producten voor jouw webwinkel. Het is vooral sterk met meubels en huis-en-tuin-producten, maar levert daarnaast ook producten uit vele andere categorieën. Het bedrijf levert snel en regelt ook retouren. Koppelt o.a. met Lightspeed, Magento en WooCommerce.

De Spaanse dropshipping-groothandel BigBuy heeft een groot aanbod van meer dan 150.000 producten. De verzending gaat snel en artikelen zijn allemaal geschikt voor de Europese markt. Ook kun je een abonnement afsluiten vanaf 69 euro per maand, waarmee het extra diensten biedt.

Op het platform Faire staan merken en groothandels voor retailers uit Noord-Amerika en Europa. Zowel grote als kleine webwinkeliers kunnen hier terecht om hun assortiment in bijvoorbeeld sieraden, kleding- of woonaccessoires aan te vullen.

Webwinkelsoftware

Als je een woonwinkel start moet je een keuze maken voor de webwinkelsoftware. Woonaccessoires en decoratie hebben soms te maken met verschillende maten, materialen en stijlen, waardoor het fijn is als de software voldoende ruimte heeft voor productomschrijvingen en -kenmerken.

Ook is het fijn als je voldoende beeldmateriaal en/of inspiratie via blogs of artikelen bij een product kunt tonen. Los daarvan zijn eigenlijk alle populaire platforms geschikt voor een succesvolle webwinkel. Bekende oplossingen zijn:

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Marketing

Persoonlijke, trendy of modieuze artikelen lenen zich perfect voor inspirerende blogs, ideeën, stylingtips en advies over trends, stijlen of de inrichting van ruimtes. Zowel met mooie artikelen als goede fotografie kun je jouw winkel in woonaccessoires uniek maken en klanten helpen bij het maken van keuzes.

Online marketing kan deze strategie goed versterken. Met mooie foto’s kun je op sociale media als Instagram, Pinterest of Facebook een goed bereik opbouwen. Aanvullend zijn ook influencer-marketing of affiliate-marketing erg geschikt voor het verkopen van sfeervolle of kenmerkende artikelen voor in huis.

Veel accessoires zijn ook gevoelig voor seizoenen en perfect als cadeautje. Dagen als Valentijnsdag, Vader- of Moederdag of rond feestdagen in december kun je goed op inspelen met zoekmachine-advertenties of e-mailmarketing. E-mails zijn ook ideaal om in contact te blijven met vaste klanten.

cadeautje voor de feestdagen

Verkoopprijzen bepalen

Omdat woonaccessoires erg persoonlijk zijn, is het belangrijk dat de prijsstelling aansluit bij de kwaliteit en verwachting die de klant hierbij heeft. Leuke impulsaankopen wil je betaalbaar aanbieden. Daarbij kunnen kortingen, acties of positieve reviews van andere klanten al snel converterend werken.

Bij luxe accessoires, komen deze juist soms rommelig of onveilig over. Ga je een eigen webwinkel beginnen in zelfgemaakte producten? Ook dan wil je een te goedkoop imago juist voorkomen. Hogere prijzen kunnen daarbij juist bijdragen aan een gevoel van exclusiviteit en professionaliteit.

 Een bestaande webwinkel kopen? Op platforms als Webshopovername.nl of Brookz.nl staan meerdere webshops te koop. Ook helpen ze graag bij het overnametraject of de waardebepaling.

Logistiek

De logistiek is voor veel online retailers een uitdaging. Voor kleine accessoires en decoraties valt het mee. Maar voor breekbare artikelen, zoals spiegels, klokken, vazen of soortgelijke artikelen, is een goede logistiek essentieel.

Veel groothandels bieden ook dropshipping aan. Je hoeft de artikelen dan niet vooraf in te kopen. De groothandel stuurt na elke bestelling het artikel direct op naar jouw klant. Wel heb je soms te maken met retouren. Goede productfoto’s en -beschrijvingen helpen, maar lossen niet alles op.

Het kan lastig zijn om online de kleur, maat, textuur of het materiaal te beoordelen. Omdat de accessoires vaak bij een bestaande inrichting worden gekocht is het lastig om vooraf online te beoordelen of er werkelijk een match is. Hierdoor hebben veel veel woonaccessoires een relatief hoog retourpercentage.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!