Zelfgemaakte spullen verkopen

Hobbymatig zelfgemaakte spullen verkopen kan een serieuze (extra) inkomstenbron opleveren. Online zijn er volop verkoopmogelijkheden als Marktplaats.nl, eBay, Etsy, Facebook of Instagram. Ook kun je eenvoudig geld verdienen met producten maken en verkopen in een eigen webshop.

Je kunt bij een groothandel inkopen, en vervolgens online de producten verkopen in een webshop. Maar je kunt ook een webwinkel beginnen met alleen een assortiment in zelfgemaakte spullen.

Zelfontworpen producten verkopen

knuffels en andere zelfgemaakte spullen verkopenWaarschijnlijk maak je dingen omdat je het zelf gebruikt en/of het leuk vindt om te doen. Het nadeel van creatieve hobby’s is dat het al snel behoorlijk in de kosten loopt. Als je door de verkoop van deze handgemaakte producten weer wat kunt (terug)verdienen, is dat mooi meegenomen.

Hierbij maakt het niet uit of je kleding, sieraden, interieurartikelen, meubels, schilderijen, sleutelhangers of speelgoed maakt. In elk segment zijn mensen op zoek naar originele, handgemaakte spullen.

Ben jij creatief met t-shirts, sieraden of speelgoed? Dan kun je online geld verdienen met zelfgemaakte producten.

Vind je het leuk om (veel) persoonlijk contact te hebben met potentiële kopers, dan kun je een stand huren op een hobbybeurs, braderie of rommelmarkt. Naast dat je daar als verkoper fysiek aanwezig moet zijn, heb je ook te maken met de kosten voor de stand. Verkoop je de zelfgemaakte artikelen liever online, dan kun deze te koop aanbieden via marktplaatsen, sociale media-kanalen of er een eigen webshop mee beginnen.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

zelfgemaakte leren spullen

Zelfgemaakte producten verkopen op marktplaats

Bij marktplaatsen denk je waarschijnlijk al snel aan de bekende verzamelsite Marktplaats.nl, maar ook Etsy en eBay zijn populaire platforms om zelfgemaakte spullen te verkopen. In Nederland is eBay (nog) niet zo heel bekend, maar wereldwijd is het een veelgebruikt platform, ook voor handgemaakte producten. De site is vergelijkbaar met het Nederlandse Marktplaats.nl, alleen dan groter en met een internationaal publiek.

De manier verschilt per marktplaats, maar je kunt op meerdere plekken handgemaakte spullen verkopen.

Waar je bij eBay, net als bij Marktplaats.nl, als verkoper concurreert met een breed aanbod aan tweedehands spullen, is Etsy echt gericht op de online verkoop van originele, zelfgemaakte dingen. Een ander verschil tussen deze marktplaatsen is de manier van verkopen. Bij eBay en Marktplaats.nl plaats je een advertentie, terwijl je bij Etsy een eigen shop kunt openen waarin je de gemaakte spullen verkoopt.

Een goed boekhoudprogramma voor webshops: e-Boekhouden.nl. Wil je persoonlijk advies bij fiscale voordelen? Een boekhouder kan helpen. Online kun je eenvoudig vrijblijvend tarieven opvragen.

sieraden en andere eigen gemaakte spullen verkopen

Wat kost verkopen via marktplaatsen?

De prijzen om zelfgemaakte spullen te verkopen via marktplaatsen verschillen. Op Marktplaats.nl kun je gratis producten verkopen. Wil je jouw advertentie(s) uitlichten of gebruikmaken van de betaalmogelijkheden van Marktplaats.nl, dan betaal je hiervoor wel een vergoeding.

Wil je het wat grootser aanpakken, dan kun je kiezen voor Marktplaats Pro. In ruil voor betere plekken op de site betaal je een vergoeding per klik op jouw advertentie. Voor Marktplaats Pro heb je een KvK-nummer en BTW-nummer nodig. Die krijg je zodra je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Bij Etsy betaal je een kleine vergoeding per item dat je te koop zet. Wanneer je een product verkoopt, betaal je een commissie voor de verkoop en voor de verwerking van de online betaling. Bij eBay kun je jouw product als particulier meestal gratis plaatsen. Zakelijke verkopers betalen een kleine vergoeding per item dat ze plaatsen. In beide gevallen betaal je een commissie zodra je een artikel hebt verkocht.

Online handgemaakte producten verkopen

Producten verkopen via social media

Er zijn steeds meer social media-kanalen die je kunt inzetten om zelfgemaakte spullen te verkopen. Je kunt met jouw artikelen ook geld verdienen op Facebook Marketplace, Instagram Shopping en Twitter Shopping. Maar ook TikTok, Snapchat en Pinterest bieden verkoopmogelijkheden. Online verkopen via social media werkt met name als je met jouw product goed weet in te spelen op het publiek dat het kanaal trekt.

Om die reden is het weinig effectief als je elk sociaal mediakanaal op dezelfde manier benadert. Waar TikTok bijvoorbeeld een jonge doelgroep aanspreekt en werkt met korte, grappige en herkenbare content, bestaat het publiek bij Facebook juist vooral uit volwassenen.

Originele, zelfgemaakte producten verkopen via social media kost veel tijd.

Een ander aandachtspunt bij social media is dat het verkopen behoorlijk tijdsintensief is. Succesvol geld verdienen via social media lukt meestal alleen wanneer je behoorlijk wat volgers hebt én hun interesse blijft wekken met interessante berichten. Dit gaat niet als je alleen maar producten plaatst die je wilt verkopen. Je zal dus ook aardig wat tijd moeten besteden aan niet-commerciële berichten.

Webshop starten in handgemaakte artikelen

Je kunt je zelfgemaakte spullen aanbieden via platforms van anderen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een webshop beginnen. Met de klant-en-klare webwinkelsoftware van nu is dat helemaal niet moeilijk. Om de verkoopkansen te vergroten, moet je bij elk product investeren in mooie productfoto’s en goede productomschrijvingen. Al zijn deze aspecten bij andere kanalen ook erg belangrijk.

Wat wel een groot verschil is, is dat je bij platforms als Etsy en Marktplaats.nl kunt meeliften op hun bereik met potentiële klanten. Bij een eigen webwinkel moet je de marketing geheel op eigen kracht doen. Een ander verschil is dat je bij de meeste aanbieders van webwinkelsoftware een vast maandbedrag betaalt, ongeacht of je de spullen daadwerkelijk verkoopt.

Er zijn aanbieders waarbij je gratis een kleine webshop kunt starten. Wil je meer producten aanbieden dan het gratis model toelaat, dan kom je automatisch terecht bij een betaald abonnement. De kosten voor webwinkelsoftware verschillen per aanbieder en beginnen bij ongeveer tien euro per maand.

Online zelfgemaakte spullen verkopen

Orders verzendenIs de verkoop van zelfgemaakte spullen voor jou geen bijverdienste, maar kun je er voldoende mee verdienen voor (het begin van) een bedrijf?

Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel heb je wat extra verkoopmogelijkheden. Zakelijke verkopers mogen hun producten namelijk ook verkopen via bijvoorbeeld Bol.com of Handwerkmarkt.nl.

Het voordeel van Bol.com is dat je een miljoenenpubliek kunt bereiken voor jouw producten. Het nadeel is dat het platform zo veel aanbieders heeft dat de concurrentie ook groot is. Handwerkmarkt.nl richt zich uitsluitend op handgemaakte artikelen. Het bereik is hierdoor minder groot dan van een allround platform als Bol.com, maar je hebt wel meteen het juiste publiek te pakken.

Platforms stellen hoge eisen aan verkopers.

Let wel: platforms als deze stellen behoorlijk hoge eisen aan hun verkopers. Onder meer op het gebied van de levertijd, retouren en klantenservice. Hierdoor is het niet interessant als je slechts af en toe een artikel wilt verkopen. Verkopen via deze platforms is geschikt vanaf het moment dat je bedrijfsmatig geld gaat verdienen met zelfgemaakte spullen.