Sieraden-webshop beginnen

Een eigen sieraden-webshop beginnen is eenvoudig. Al is de markt volwassen en moet je goed zoeken om een leuke niche met producten te vinden. Stappenplan voor het vinden van het assortiment en hoe je het beste een webwinkel kunt starten in sieraden.

Inhoud:

Een nieuwe sieraden-webshop beginnen

Sieradenwebwinkels richten zich specifiek op sieraden, horloges en gerelateerde accessoires. Sieraden omvat een breed scala aan producten, zoals kettingen, armbanden, oorbellen of ringen. Er zijn al veel sieraden-webshops, maar je kunt nog prima een webshop beginnen in sieraden. De markt is groot genoeg.

Er zijn al veel succesvolle sieraden-webshops. Toch kun je nog prima een nieuwe sieraden-webshop starten.

Of het nu gaat om een mooi horloge, kettinkje of verschillende armbandjes, vrijwel iedereen draagt zo nu en dan wel sieraden. Daarnaast willen mensen accessoires graag afwisselen. Een trouwring, piercing of duur horloge draag je misschien vrijwel elke dag, maar met oorbellen, armbanden of manchetknopen wissel je liever af. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende smaken, stijlen en soorten.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

sieraden-webshop beginnen

Productaanbod: Welke sieraden ga je verkopen?

Er zijn veel sieraden die je online goed kunt verkopen, afhankelijk van de doelgroep en de trend. Daarnaast veranderen sieraden voortdurend. Door de nieuwste trends en stijlen bij te houden ontdek je al snel welke sieraden je het beste kunt verkopen. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Kettingen: Met de meeste sieraden kun je veel kanten op. Bij kettingen kun je zowel denken aan luxe kettingen met allerlei stenen tot persoonlijke kettingen met initialen, geboortestenen of symbolen.
  • Armbanden: Ook in armbanden zijn er veel verschillende materialen en stijlen om uit te kiezen, waaronder bedelarmbanden, kralenarmbanden en armbanden met bedrukking.
  • Oorbellen: Deze kunnen variëren van eenvoudige studs tot statement oorbellen en oorringen.
  • Ringen: Niet elke ring is een tijdloze trouwring. Ook bij ringen spelen trends een belangrijke rol.
  • Horloges: Horloges zijn een populaire accessoire en er zijn veel verschillende stijlen om uit te kiezen, zoals minimalistisch, sportief en klassiek.
  • Haarsieraden: haarspelden, haarbanden en haarclips zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een outfit aanvullen.
  • Enkelbandjes: Van strand- of bohemien-look tot bandjes met parels, bedels of specifieke uitingen.
  • Body jewelry: Neusringen, navel- en septumpiercings.
  • Broches: Broches zijn terug van weggeweest en kunnen een vintage touch toevoegen aan elke outfit.

Je kunt ze allemaal verkopen, en zo één enorme sieradenwarenhuis beginnen. Maar als je direct een grote sieraden-webshop start moet je ook direct veel producten inkopen. Ook is het lastig om dan de marketing goed te verdelen. De meeste nieuwe webshops starten daardoor eerst in één categorie, trend of stijl.

sieraden op rek

Sieraden in een bepaalde stijl

Los van het soort sieraad kun je de webshop ook specialiseren in sieraden in een bepaalde stijl. Een winkel die vooral juwelen verkoopt heeft een totaal andere doelgroep en uitstraling dan een shop met trendy artikelen van plastic, leer, hout of roestvrij staal. Enkele populaire stijlen zijn bijvoorbeeld:

Mode-sieraden: Betaalbare en modieuze sieraden gemaakt van goedkopere materialen zoals zinklegeringen, roestvrij staal, koper, messing of vergulde metalen. Deze items zijn populair vanwege hun toegankelijke prijzen en trendy ontwerpen.

Minimalistische sieraden: Simpele en elegante sieraden met een tijdloos design, zoals dunne kettingen, subtiele oorbellen en fijne ringen. Deze items zijn vaak populair vanwege hun veelzijdigheid en gemakkelijke combinatie met verschillende outfits.

Handgemaakte en gepersonaliseerde sieraden: Unieke, handgemaakte sieraden of sieraden met gepersonaliseerde elementen zoals initialen, namen of speciale data. Deze items zijn aantrekkelijk vanwege hun unieke en persoonlijke karakter.

Zilveren en gouden sieraden: Sieraden gemaakt van goud of zilver. Eventueel aangevuld met edelmetalen, stenen en diamanten. Zowel massief als verguld.

Dierensieraden: Dierensieraden zijn een leuke en speelse trend, met sieraden in de vorm van dieren zoals katten, honden, olifanten en vogels.

Statement sieraden: Statement sieraden zijn opvallende, grote en gedurfde sieraden die een outfit kunnen transformeren. Dit kan bijvoorbeeld een statement ketting, oorbellen of armband zijn.

Parelsieraden: Parelsieraden, zoals parelkettingen, parelarmbanden en parel oorbellen, zijn tijdloos en blijven populair bij mensen die op zoek zijn naar klassieke stijlen.

Sieraden inkopen of zelf produceren

Ben je zelf handig? Dan kun je ze ook zelf maken. Als je zelf je eigen sieraden ontwerpt kun je een uniek eigen merk en aanbod creëren. Al is het met unieke sieraden moeilijker om een aanbod met voldoende verschillende producten te realiseren. Daarnaast is het lastig om alles voldoende op voorraad te houden.

Je kunt de producten inkopen maar met zelfgemaakte sieraden creëer je een uniek aanbod.

Je assortiment kun je ook eenvoudig inkopen bij een groothandel. In Nederland zijn er verschillende groothandels voor sieraden. Enkele populaire platforms met leveranciers van mooie sieraden zijn:

Het b2b-platform Orderchamp staat vol met groothandels voor de retail met lage aankoopdrempels en minimumafnames. Aanmelden is gratis. Grotere retailers gebruiken het platform vaak om leuke aanvullingen te vinden maar kleine boetiekjes en conceptstores kunnen hier echt een totaalaanbod vinden.

dropshippingXL biedt 90.000 vidaXL-producten voor jouw webwinkel. Het is vooral sterk met meubels en huis-en-tuin-producten, maar levert daarnaast ook producten uit vele andere categorieën. Het bedrijf levert snel en regelt ook retouren. Koppelt o.a. met Lightspeed, Magento en WooCommerce.

De Spaanse dropshipping-groothandel BigBuy heeft een groot aanbod van meer dan 150.000 producten. De verzending gaat snel en artikelen zijn allemaal geschikt voor de Europese markt. Ook kun je een abonnement afsluiten vanaf 69 euro per maand, waarmee het extra diensten biedt.

Op het platform Faire staan merken en groothandels voor retailers uit Noord-Amerika en Europa. Zowel grote als kleine webwinkeliers kunnen hier terecht om hun assortiment in bijvoorbeeld sieraden, kleding- of woonaccessoires aan te vullen.

Het product zelf (laten) maken

Zelf sieraden maken is populair. Niet alleen bij professionals die met de verkoop van nieuwe producten wat kunnen bijverdienen, maar ook veel consumenten vinden het leuk om zelf eigen kettinkjes, armbandjes of oorbellen te maken. Naast de sieraden zelf kun je dus ook een webwinkel starten in sieradenmaterialen.

Mensen vinden het leuk om zelf kettinkjes, armbandjes of oorbellen te maken.

Voor de jongste doelgroep zijn wat draad, leer of kralen al heel leuk. Maar je kunt ook prima een eigen webshop starten in mooie sluitingen, oorhaakjes, stenen of hangertjes of andere materialen voor het maken of repareren van wat meer geavanceerde sieraden. Met een mooie sieradendoos en cadeauverpakking erbij kun je dit ook prima als geschenk voor een verjaardag of andere feestelijke gebeurtenis verkopen.

Zelf sieraden maken

Webwinkelsoftware

Als je een sieradenwebshop start moet je een keuze maken voor de webwinkelsoftware. Sieraden hebben soms te maken met verschillende maten, materialen en stijlen, waardoor het fijn is als de software daarvoor mogelijkheden biedt. Ook is het fijn als je voldoende beeldmateriaal kunt tonen. Los daarvan zijn eigenlijk alle populaire platforms geschikt voor een sieradenwebwinkel. Enkele bekende oplossingen zijn:

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Marketing

Sieraden lenen zich perfect voor online marketing waarbij beeldmateriaal veel invloed heeft. Met mooie foto’s kun je op sociale media als Instagram, Pinterest of Facebook een goed bereik opbouwen. Aanvullend zijn ook influencer-marketing of affiliate-marketing erg geschikt voor het verkopen van sieraden.

Veel sieraden zijn ook gevoelig voor trends en seizoenen en perfect als cadeautje. Dagen als Valentijnsdag, Vader- of Moederdag of rond feestdagen in december kun je goed op inspelen met zoekmachine-advertenties of e-mailmarketing. E-mails zijn ook ideaal om in contact te blijven met vaste klanten.

cadeautje voor de feestdagen

Fotografie

Een sieradenwebshop is qua techniek vergelijkbaar met veel webwinkels uit andere sectoren. Maar de fotografie is vaak wel een doorslaggevende factor in deze branche. Sieraden zijn vaak klein en gedetailleerd, wat betekent dat hoogwaardige, nauwkeurige fotografie essentieel is.

Zeker in het wat luxere segment willen klanten elk detail van een sieraad kunnen zien voordat ze het kopen. Veel sieradenwebwinkels investeren in professionele fotografie en 360-graden beelden om klanten een realistisch beeld te geven van de aangeboden producten.

Fotografie is een doorslaggevende factor in deze branche.

 Een bestaande webwinkel kopen? Op platforms als Webshopovername.nl of Brookz.nl staan meerdere webshops te koop. Ook helpen ze graag bij het overnametraject of de waardebepaling.

eigen webwinkel met kettingen en oorbellen beginnen

Teksten en verdere uitstraling van je webshop

Naast professionele productfoto’s heeft ook de webwinkel zelf een professionele uitstraling nodig. Zorg voor een goed ontwerp, overzichtelijke indeling, aantrekkelijke foto’s, gedetailleerde productbeschrijvingen en eventueel beoordelingen van klanten.

Prijzen bepalen

online producten verkopenOmdat sieraden vaak waardevol zijn, zowel financieel als emotioneel, is het belangrijk dat klanten zich veilig en vertrouwd voelen bij het kopen van sieraden online. Dit begint met de prijzen voor de sieraden zelf. De prijzen moeten passen bij de kwaliteit van je sieraden en aansluiten bij de beleving van de klant.

Leuke impulsaankopen wil je betaalbaar aanbieden. Daarbij kunnen kortingen, acties of positieve reviews van andere klanten al snel converterend werken. Bij sieraden van edelmetalen of -stenen komen deze juist soms rommelig of onveilig over. Ook bij zelfgemaakte producten wil je een te goedkoop imago juist voorkomen. Hogere prijzen kunnen dan juist bijdragen aan een gevoel van exclusiviteit en professionaliteit.

Logistiek

De logistiek is voor veel online retailers een uitdaging, maar voor sieraden valt het mee. Vaak gaat het om kleine artikelen waardoor de opslagruimte beperkt blijft. Voor de verzending zijn brievenbuspakketjes soms ook een mogelijkheid wat ook hier de kosten overzichtelijk houdt.

Veel sieradengroothandels bieden ook dropshipping aan. Je hoeft de artikelen dan niet vooraf in te kopen. De groothandel stuurt na elke bestelling het artikel direct op naar jouw klant. Wel heb je bij sieraden soms te maken met retouren. Goede productfoto’s en -beschrijvingen helpen, maar lossen niet alles op.

Het gemiddelde retourpercentage voor online aankopen is in Nederland ongeveer 10% tot 15% en sieraden hebben meestal een hoger retourpercentage dan andere producten. Het percentage hangt af van de kwaliteit van de sieraden, de prijsklasse, de retourvoorwaarden van de webshop, en het type klant.

Op zoek naar webwinkelsoftware? Kijk eens naar Wix.com, JouwWeb.nl of Shopify. Hiermee kun je gemakkelijk en snel zelf een webwinkel maken!

geschenk ontvangen

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over het beginnen van een online shop in sieraden zijn:

Hoeveel geld heb ik nodig om een sieraden-webshop te starten?

De kosten voor het starten van een online sieradenwinkel variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de webshop, de hoeveelheid sieraden die je wilt verkopen, en de marketing- en promotieactiviteiten. Houd rekening met kosten voor het bouwen van de website, de inkoop van sieraden, marketingkosten, verzend- en verpakkingskosten, retouren en de kosten van de klantenservice.

Waarin verschilt een sieraden-webwinkel van andere webshops?

Veel sieraden zijn kleine, persoonlijke artikelen. Hierdoor is er weinig opslag nodig en kun je ze in een kleine (brievenbus)verpakking versturen. Aan de andere kant zijn luxe sieraden met edelmetalen of -stenen juist weer geschikt voor een mooie geschenkverpakking.

De productgroep kent veel verschillende stijlen, smaken, materialen en invloeden. Eigenlijk kun je een luxe horloge die iemand dagelijks draagt niet echt vergelijken met wat betaalbare sieraden die tijdelijk een trendy outfit aanvullen. Hierdoor verschillen ook de webshops enorm. Van trendy, modieuze winkels met een snel wisselend assortiment tot luxe juwelierszaken.

Overeenkomstig hebben vrijwel alle sieraden dat het beeldmateriaal en de omschrijving van goede kwaliteit moet zijn. De fotografie en beleving moet op alle vlakken kloppen. Het lijkt simpel om er een webshop in te beginnen, maar de investering in fotografie, presentatie en klantenservice is bij sieraden vaak hoog.