Voorraad financieren

Binnen de ecommerce is het op peil houden van de voorraad vaak een uitdaging. Voorraad financieren kan op verschillende manieren. Zo kun je producten inkopen via leverancierskrediet of online een zakelijk krediet afsluiten. De kosten, mogelijkheden en aanbieders van voorraadfinanciering voor online retailers.

Kosten van voorraad financieren

Voorraad financierenAls je net start zijn de kosten van voorraad inslaan al hoog, maar als de webshop draait kunnen deze bedragen ook nog flink oplopen. Zeker als je het assortiment uitbreidt en ook de longtail zelf op voorraad wil hebben. Dan ligt er veel kapitaal in je magazijn. Zowel in de inrichting en software maar vooral in de ingekochte voorraad van producten zelf. Als je ook investeert in techniek, marketing of de klantenservice dan kan de financiering een uitdaging zijn.

Financiers voor de voorraad

Een kortlopende financiering via zakelijk krediet kan lastig zijn. Banken willen beperkt financieringen verstrekken voor voorraad. Naast banken zijn er wel financiers die gespecialiseerd zijn in een kortlopende zakelijke lening voor de retail. Bekende aanbieders zijn:

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.

Andere mogelijkheden van voorraadfinanciering

Naast de lening betaal je ook rente terug. Soms kan dit bedrag fors oplopen, dus je moet wel zeker weten dat je de aanvullende financiering met een flinke winstmarge terugverdient. Met goede inkoopsoftware kun je soms juist minder voorraad inkopen of een snellere doorlooptijd realiseren.

Als je weet dat je omzet groeit met een grotere voorraad, bijvoorbeeld omdat je dan snellere levertijden kunt garanderen of een breder assortiment kunt hanteren, kun je ook andere opties overwegen om extra financiële ruimte te creëren.

Leverancierskrediet

grotere voorraad inkopen bij groothandelDe meest voorkomende oplossing is om in te kopen op basis van krediet bij je leverancier. Die heeft goed inzicht in jouw inkoopgedrag en kan de risico’s van de financiering goed inschatten. Daarnaast wil die jou motiveren om veel en groot in te kopen.

Dankzij de eigen winstmarge is het risico lager dan bij andere financiers. Omdat een leverancier de voorraad als onderpand kan laten dienen (in tegenstelling tot andere financiers kan die deze voorraad wel doorverkopen aan anderen) zijn de tarieven die leveranciers rekenen meestal ook redelijk te overzien.

Daarnaast bieden leveranciers soms ook vormen van dropshipping aan. Hierbij kun jij wel al nieuwe producten in je assortiment opnemen, maar koop je deze pas in nadat je er een bestelling voor hebt ontvangen. Voor zowel jou als de leverancier zijn de risico’s hiervan vrij laag, maar het zorgt wel voor extra papierwerk en  lagere winstmarges. Dropshipping wordt daarom meestal vooral voor de longtail ingezet.

Koop op het juiste moment de juiste (hoeveelheid) producten in met Optiply. Inkoop- en voorraadbeheersoftware voor je webshop. Vraag een gratis demo aan.

flexibele financiering

Crowdfunding

Een eenmalige voorraadfinanciering kun je ook ophalen met crowdfunding. Zeker als het om grotere bedragen gaat. In de ecommerce zijn er vaak grote groeicijfers mogelijk en de reputatie van webwinkels is vaak redelijk bekend.

Soms ook specifiek als voorraadfinanciering terwijl de leverancier de ‘ijzeren voorraad’ ook op krediet wilde leveren. Als je extra voorraad hiermee direct kunt afrekenen kun je kun je soms betere tarieven of voorwaarden krijgen dan wanneer je dit koopt op krediet. Verschillende webshops hebben hun leverancierskrediet daarom vervangen met een aanvullende crowdfunding-financiering.

Als je een financiering ophaalt via crowdfunding is het slim om ook je leverancier hierover te informeren.

Soms investeren leveranciers zelfs voor grote bedragen mee in campagnes, omdat ze weten dat de retailer dit geld uiteindelijk weer bij hen uitgeeft. Als je een zakelijke financiering voor je voorraad regelt via crowdfunding is het dus slim om ook je leverancier te vragen of die meefinanciert.

Investeerders

externe financiering ophalenCrowdfunding financiert meestal door middel van langlopende leningen, maar soms is het ook mogelijk om een equity-crowdfundingcampagne te starten voor durfkapitaal.

Daarmee betaal je de investeerders niet alleen de inleg en rente terug, maar geef je ook aandelen weg. Je kunt ook de financiering of aandelen door één partij laten financieren. Als banken of financiers lastig blijken, is een investeerder soms een uitkomst.

Groeit jouw webshop snel en wil je binnenkort ook internationaal verkopen? Dan is een business angel misschien wel wat voor jou. Meestal investeren die niet alleen om voorraad voor te financieren maar als je ook investeert in marketing of techniek dan kan een investeerder helpen.