Ecommerce News

Kosten webwinkel

Webshop-kosten zitten deels in het bouwen van een webshop of het inkopen van je voorraad, maar er zijn ook verschillende andere uitgaven. Hoeveel kost een webwinkel nu eigenlijk echt?

Inhoud:

Webshop-kosten overzicht.Je kunt een webwinkel beginnen voor een paar honderd euro. Afhankelijk van je inkoopkosten of andere aanloopkosten kun je er vrij snel geld mee verdienen.

Al onderschatten starters vaak de variabele kosten van een webshop. Vooraf moet je flink investeren in het aanbod, de logistiek en de marketing. Door deze webshop-kosten zijn de winstmarges in de ecommerce vaak beperkt.

Starters onderschatten de kosten van een webwinkel.

De kosten van een onderneming

Een eigen onderneming kost geld. Denk aan de inschrijving bij de KVK (75 euro) of de kosten van verzekeringen of een werkplek. Verder kun je veel geld uitgeven aan een nieuwe laptop of goed bureau, maar of je deze kosten direct moet maken bepaal je helemaal zelf.

Webwinkel maken

Voor het maken van een eigen webwinkel heb je webshop-software nodig. Online zijn er verschillende oplossingen te vinden. Voorbeelden van goedkope softwarepakketten zijn:

JouwWeb is zeer geschikt voor nieuwe webshops. Het biedt een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waarmee iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis.

Maak je eigen webwinkel zelf dankzij meer dan honderd thema's en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties.

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor zowel startende verkopers als bedrijven uit het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs die de software biedt.

Een design kun je laten maken, en kost al snel 1000 euro of meer. Maar bovenstaande oplossingen bieden hiervoor handige wizards. Hiermee maak je een eerste begin vaak eenvoudig zelf. Ook regelen ze direct de hosting, domeinregistratie en een ssl-certificaat.

Los hiervan heb je voor het opstarten van een webshop zelf weinig kosten. Je kunt dus snel van start. Daarna krijg je te maken met de kosten per bestelling. Denk aan de inkoop, logistiek, marketing, klantenservice en het verwerken van betalingen.

Wil je een webwinkel beginnen? Zie dan onze artikelen over een webshop starten in kleding, sieraden of woonaccessoires. Of maak een vliegende start door een bestaande webwinkel te kopen!

Producten inkopen

De basis van elke bestelling zijn de kosten voor het inkopen van de producten zelf. Stel dat je babykleding inkoopt voor 20 euro per stuk en verkoopt voor 50 euro, dan zijn de eerste 40 procent van je omzet al op aan inkoopkosten.

In dit voorbeeld zijn beide tarieven zonder btw, want de invloed daarvan is soms groot. Ook rekenen we hierbij zonder eventuele financieringskosten, zoals een leverancierskrediet.

Logistieke kosten

Voordat je iets kunt verkopen moet je niet alleen producten inkopen, maar ze ook kunnen opslaan. Ook heb je kosten van inpakmateriaal, of verzendkosten. Als je zelf je orders verwerkt, kun je in het begin hierop besparen. Maar bij groei nemen deze kosten toe.

Fulfilment-aanbieders schatten de kosten rond 5,50 euro per bestelling bij 1.000 orders per maand. Daarnaast komen verpakkingskosten (circa 1 euro) en verzendkosten (gemiddeld 5 euro) erbij. Retouren verhogen de kosten verder. Inclusief retourverwerking lopen de totale logistieke kosten per bestelling op tot ongeveer 14 euro.

Marketingkosten

Om iets te kunnen verkopen heb je eerst bezoekers nodig. Voor webwinkels is online marketing vaak onmisbaar. Denk aan marketingacties met influencers, advertenties op sociale media als Instagram, of de kosten van sites als Google Shopping.

Kosten per klik beginnen vaak rond 50 cent, maar het conversiepercentage van bezoekers naar kopers is laag, veel webshops komen niet veel hoger dan 3 procent. Dat betekent dat je voor één bestelling zo’n 33 kliks, oftewel 16,50 euro aan marketingkosten,  per bestelling.

Klantenservice en betalingskosten

Klanten zoeken vaak contact voordat ze bestellen. Het uitbesteden van klantenservice kost gemiddeld 50 cent per bestelling. Daarnaast heb je kosten voor het afrekenen.  Transactiekosten via iDEAL zijn laag, rond de 50 cent, maar bij betaalmethoden zoals creditcards of achteraf betalen lopen de kosten op tot 1,50 tot 3 euro per bestelling.

alle uitgaven van een ecommerce-onderneming bij elkaar.

Totale kosten per bestelling

Bij logistieke kosten van 14 euro, marketingkosten van 16,50 euro en klantenservice- en betaalmethoden van circa 2 euro, bedragen de variabele kosten per bestelling al snel 32 euro.

Als je kinderkleding inkoopt voor 20 euro, en verkoopt voor 50 euro excl. btw, maak je bij bovenstaande overzicht een verlies van 2 euro per bestelling. Deze kosten laten zien dat schaalgrootte en efficiëntie essentieel zijn om een webwinkel winstgevend te maken.

Invloed van volumes op de variabele kosten

Als je alle kosten per bestelling bekijkt valt het op dat een iets betere conversie, gratis bezoekers via social media of goedkopere logistiek direct veel invloed heeft op de winstgevendheid van een webshop. Ook kun je soms goedkoper inkopen bij grotere volumes.

Al kost het zoeken naar verbeteringen óók geld. Heb jij marketing- en logistieke kosten van je webwinkel onder controle en maak je winst per bestelling? Als je extra verkeer inkoopt om te groeien is dat vaak duurder, want het is steeds lastiger te vinden, maar je bespaart dan vaak wel op andere kosten.

Zo kun je bij hogere volumes vaak goedkoper inkopen. Ook kun je dan vaste kosten, zoals je uitgaven aan je webwinkel, je medewerkers of kantoor, over meer bestellingen verdelen. Daardoor dalen de kosten per bestelling, en kun je uiteindelijk een betere winst behalen.

Zie Kosten.nl voor meer informatie over de kosten van een webshop.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Alle artikelen van Dirkjan