Belasting bij een webshop
Als je een eigen webshop gaat starten krijg je te maken met de belastingdienst. Je moet omzetbelasting afdragen en de inkomsten uit de webwinkel opgeven bij de inkomstenbelasting. Regels en toelichting op het berekenen van de belastingen.
Inhoud:
- Omzetbelasting
- Inkomstenbelasting
- Winst of resultaat uit overige werkzaamheden
- Fiscale aftrekposten voor de belasting
- Webshop als bijbaan
- Hoeveel belasting moet je betalen?
Webshop en belasting
Als je een webwinkel beginnen gaat krijg je ook te maken met de belastingdienst. Je moet producten inkopen of maken en investeren in stellingkasten en een nieuwe laptop. Daarnaast heb je verpakkingsmateriaal en verzendlabels nodig, en moet je betalen voor advertenties. Als dan ook de eerste bestellingen binnenkomen zijn ook de eerste zakelijke inkomsten uit de webshop een feit. Hoe zit het dan met de belasting?
Omzetbelasting
Als je een eigen webwinkel start krijg je snel te maken met de aangifte omzetbelasting. Deze belasting wordt ook wel btw genoemd. Op alle uitgaven zie je dit op de factuur of rekening staan. Zelf dien je ook omzetbelasting (btw) te rekenen als iemand iets bij jouw onderneming koopt.
Je moet de btw over inkomsten en uitgaven bijhouden en tijdens de omzetbelastingaangifte doorgeven. De belastingdienst verrekent het verschil. Als je webwinkel alleen in Nederland actief is dan is de aangifte omzetbelasting vrij eenvoudig. Veel webwinkeliers kunnen deze aangifte in een halfuurtje afronden. Gebruik je een boekhoudprogramma? Dan kun je hiermee de aangifte versturen.
Als je weinig omzet verwacht en de administratie tot een minimum wilt beperking kun je de kleineondernemersregeling overwegen. Hierbij hoef je geen btw te rekenen of btw-aangifte te doen. Je mag betaalde btw dan ook niet verrekenen.
Een goed boekhoudprogramma voor webshops: e-Boekhouden.nl. Wil je persoonlijk advies bij fiscale voordelen? Een boekhouder kan helpen. Online kun je eenvoudig vrijblijvend tarieven opvragen.
Btw over inkomsten en uitgaven moet je aangeven bij de omzetbelastingaangifte.
Belasting afdragen in andere EU-landen
Als je ook in het buitenland producten verkoopt bestaat de kans dat je ook in die landen omzetbelasting moet afdragen. Of en hoeveel dit is verschilt per land. Je kunt hiervoor vaak ook de ‘Unieregeling’ gebruiken. Dan hoef je geen btw-aangifte te doen bij de belastingdiensten van verschillende EU-landen.
Heb je in het buitenland ook voorraad? Bijvoorbeeld omdat je daar fulfilment afneemt? Dan moet je soms direct in dat betreffende land een btw-nummer aanvragen.
Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.
Inkomstenbelasting
Wanneer je webshop een bron van inkomsten oplevert moet je deze opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Inkomsten worden opgevat als een bron van inkomen wanneer het een onderdeel is van het economisch verkeer. Je moet je onderneming dan inschrijven bij de KvK en de inkomsten opgeven bij de inkomstenbelasting.
Alleen als de webshop volledig hobbymatig is hoef je deze inkomsten niet op te geven bij de inkomstenbelasting. Met een eigen webwinkel kan dat alleen als je alle bezoekers kent.
De inkomsten uit een webshop moet je (bijna altijd) opgeven bij de inkomstenbelasting.
Online verkopen als hobby zonder belasting
Je mag hobbymatig online via Marktplaats, Vinted of Instagram verkopen maar zodra je dit doet met als doel om hier winst mee te maken is het al snel een onderneming. Online tweedehands kleding verkopen is dus geen probleem, maar als je producten eerst inkoopt om deze met winst door te verkopen moet je hierover belasting betalen.
Met een eigen webwinkel is de belastingdienst nog strenger. Zodra je aan onbekende bezoekers verkoopt of reclame maakt is deze onderdeel van het economisch verkeer, en moet je deze als onderneming inschrijven bij de KvK. Je kunt bijvoorbeeld als hobby schilderen en via een webshop bestellingen ontvangen van vrienden. Maar zodra je verkoopt aan onbekende klanten moet je de webshop direct verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de inkomsten opgeven bij de inkomstenbelasting.
Vind je het lastig om de boekhouding van de webwinkel goed op te zetten? Goede software helpt! Vergelijk simpel en snel populaire boekhoudprogramma’s
Winst uit onderneming of resultaat uit overig werk
Zodra je bestellingen ontvangt van onbekenden moet je alle inkomsten opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel belasting je over de inkomsten van de webshop betaalt is afhankelijk van of het winst is uit een onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden.
Het verschil tussen deze twee is redelijk abstract. Er wordt gekeken naar de hoogte van de winst, de tijd die je erin steekt, het ondernemersrisico, enzovoort. Zie hier een lijstje met criteria. Omdat je een webshop meestal in eigen tijd, met eigen middelen en voor eigen risico doet voldoe je al snel aan veel voorwaarden. Maar fiscaal wordt dit pas echt interessant als je ook aan het urencriterium voldoet.
Als je het lastig vindt om te voorspellen of de inkomsten uit je webshop als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden worden gezien kun je dit altijd overleggen met de belastingdienst.
Fiscale aftrekposten voor de belasting
Bij winst uit onderneming kom je mogelijk in aanmerking voor fiscale voordelen als zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en investeringsaftrek. Deze regelingen kennen weer specifieke criteria waaraan ondernemers moeten voldoen om ervoor in aanmerking te komen.
Voor de zelfstandigenaftrek geldt bijvoorbeeld een urencriterium, waardoor je minimaal 1.225 uur per jaar (24 uur per week) aan de onderneming moet besteden. Je moet dan dus je uren gaan bijhouden. Bij resultaat uit overige werkzaamheden kom je niet in aanmerking voor deze speciale regelingen.
Een goed boekhoudprogramma voor webshops: e-Boekhouden.nl. Wil je persoonlijk advies bij fiscale voordelen? Een boekhouder kan helpen. Online kun je eenvoudig vrijblijvend tarieven opvragen.
Webshop als bijbaan
Als je naast je webwinkel ook een baan in loondienst hebt dien je de winst op te tellen bij je bruto jaarsalaris. Het totale bedrag wordt het ‘belastbaar inkomen’ genoemd. Over dit bedrag ben je inkomstenbelasting verschuldigd.
Als de webshop winst draait is het belastbaar inkomen hoger en moet je meer belasting betalen. Als de onderneming verlies heeft gedraaid mag je dit bedrag aftrekken en daalt je belastbare inkomen. Je betaalt dan minder belasting of krijgt een deel van betaalde belasting terug.
Hoeveel belasting betaal je bij een webshop?
Hoeveel belasting je als webwinkelier precies moet betalen is afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen. Bij hogere inkomsten kan het oplopen, maar door de aftrekposten betekent dit wel dat je dan al op minimaal het inkomen zit van wat een Nederlander gemiddeld verdient (modaal inkomen).
Verschillende factoren zijn van invloed op het belastbaar inkomen. Als je bijvoorbeeld een koopwoning hebt, gelden er speciale regelingen op grond waarvan het belastbaar inkomen hoger of lager uitvalt. Ook gelden er speciale regels voor investeringen die je hebt gedaan of bepaalde kosten die je hebt gemaakt voor je webshop. Daarom is het altijd raadzaam de aangifte inkomstenbelasting te laten controleren door een boekhouder of fiscalist.
Veelgestelde vragen
Enkele veelgestelde vragen over de belasting bij een webshop zijn:
Welke belastingen krijg ik bij een webshop mee te maken?
Welke belasting je mee te maken krijgt is afhankelijk van je rechtsvorm. Zo zal je bij een besloten vennootschap (bv) vennootschapsbelasting moeten betalen. Bij een eenmanszaak of vof betaal je alleen inkomstenbelasting. Daarnaast krijg je te maken met omzetbelasting (btw).
Wat wil de belastingdienst van mijn webshop weten?
Afhankelijk van je rechtsvorm verwacht de belastingdienst enkele cijfers uit je webshop. Bijvoorbeeld hoeveel omzet je hebt gemaakt, hoeveel daarvan uit Nederland of de EU kwam en hoeveel voorbelasting je al hebt betaald.
Daarnaast krijg je waarschijnlijk te maken met afschrijvingen, debiteuren en crediteuren. Hiervoor heb je een balans en jaarrekening nodig. Afhankelijk van het formaat van je webshop kan dit uitgroeien tot een groot jaarverslag. Daarnaast wil de belastingdienst voor de inkomstenbelasting vaak veel van jouw privésituatie weten.
Zzp’ers houden soms hun boekhouding bij in Excel, maar een webshop is al snel gebaat bij een goed boekhoudprogramma dat gekoppeld is met de webshop!
Zijn er fiscale voordelen voor een webwinkel?
Er zijn geen voordelen die specifiek voor retailers met een webshop gelden, maar deze hebben vaak wel fiscale voordelen. Zo kom je al snel in aanmerking voor investeringsaftrek. Als je ondernemer bent met een eenmanszaak of vof heb je snel recht op de zelfstandigenaftrek. Daarnaast is er de mkb-winstvrijstelling. Een boekhouder kan hier meer over vertellen.