Ecommerce News

Payment Service Provider

Voor online betalingen heb je een collecterende payment service provider nodig. We hebben in Nederland meerdere betaalproviders en de verschillen zijn groot. Ecommercenews.nl vergelijkt deze payment service providers op de belangrijkste voor- en nadelen voor een webshop.

Inhoud:

Wat doet een payment service provider?

Een payment service provider (psp) wordt soms omschreven als betaalprovider. Deze regelt de stappen die nodig zijn voor een online betaling. Payment service providers creëren een veilige omgeving waarin je klant de stappen kan doorlopen van de verschillende online betaalmethoden.

Dat klinkt simpel, maar door verschillende webwinkelsystemen, schermen apparaten waarmee de klant winkelt en de verschillende betalingsmethodes komt er veel kijken bij online betalen. Payment service providers staan daarom onder streng toezicht van De Nederlandsche Bank.

Populaire online betaalmethoden zijn bijvoorbeeld iDEAL, creditcard, achterafbetalen en PayPal. Vaak is een payment provider alleen alleen de tussenpersoon tussen grote bekende betaalmethodes en de webwinkel. Soms hebben psp’s ook eigen software en zelfs eigen betaalmethodes, maar dat hoeft niet.

Een payment service provider koppelt betaalmethodes als iDEAL of creditcards aan de kassa van een webwinkel.

Zoek je een psp met voldoende betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelstgroeiende spelers in Europa.

Beste online payment provider vinden.

Nederlandse payment service providers (lijst)

Bekende Nederlandse payment providers zijn onder andere (alfabetische volgorde):

Verschillen tussen Nederlandse providers

De markt consolideert en elke payment service provider moet naast populaire oplossingen als iDEAL of creditcard-transacties ook eigen meerwaarde bieden. Veel psp’s mikken daarom op extra betaalmethoden of slimme afrekenpagina’s om zo een betere conversie te realiseren voor hun klanten. Zo staat Mollie bekend om haar flexibiliteit rond de integraties en de lage instap met enkel transactiekosten.

Adyen is vooral populair onder grote spelers. Het biedt wereldwijd lokale betaaloplossingen aan en is daarmee een speler met een groot aanbod aan betaalmethoden. Buckaroo, Multisafepay en Pay zijn vooral actief in het Nederlandse middensegment. Ondertussen staan er nog altijd nieuwe payment service providers op en zijn er met grote regelmaat ontwikkelingen bij bestaande spelers.

verschillende betalingen accepteren in je webwinkel

Betalingen accepteren via mijn bank of een psp

De Rabobank en ING bieden zelf ook plugins voor zakelijke klanten, waarmee je betalingen in je webshop kunt accepteren. Soms is dit voldoende. Dan hoef je geen los contract bij een payment service provider af te sluiten. Toch kiezen de meeste webshops voor de betalingen wel voor een los contract via een psp.

Voor een payment service provider zijn jouw webshop-transacties de corebusiness. Ze investeren hierdoor meer in online dashboards en goede betaalmogelijkheden. Vaak zie je dit terug in de conversie van een online kassa. De klant kan eenvoudiger betalen. Ook biedt een psp meestal betere tarieven dan een bank.

De meeste webshops laten de betalingen verlopen via een payment service provider.

Betaalproviders vergelijken

Wij zijn van mening dat er in Nederland geen slechte payment service providers meer actief zijn. Alle betaalproviders voldoen aan strenge regelgeving van De Nederlandsche Bank. Ook bieden alle payment providers de gangbare betaaloplossingen als iDEAL of creditcards voor redelijke tarieven.

Maar los van de gangbare oplossingen kun je ze vergelijken door de betaalmethoden die ze bieden, want niet iedereen biedt hetzelfde. Natuurlijk wil je de meest populaire betaaloplossingen maar daarnaast wil je misschien ook achteraf-betalen aanbieden, of klanten uit andere landen laten afrekenen via de lokale betaalmethoden. Niet elke betaalprovider kan dit.

Daarnaast kun je de kosten van payment service providers vergelijken. Bij lagere volumes zijn de verschillen in tarieven vaak beperkt, maar als jij al een flink aantal maandelijkse transacties hebt, en deze lang niet allemaal via iDEAL lopen, is het slim om te vergelijken welke payment service provider voor jou het beste is.

Kosten van een payment service provider

De kosten van payment service providers wisselen sterk. Zowel per provider als per betalingsmethode. De kosten zijn hierdoor vooral afhankelijk van de hoeveelheid transacties en welke betalingsmethodes de klant zoal gebruikt.

Voor een iDEAL-transactie betaal je meestal vaste transactiekosten. Deze worden direct uitgevoerd en zijn niet terug te draaien door de betaler zelf. Dat maakt iDEAL, naast PIN-transacties of overschrijvingen, een relatief goedkope online betaalmethode.

Van een PayPal- of creditcard-betaling zijn de kosten vaak afhankelijk van het transactiebedrag. Hierdoor kunnen deze verder oplopen. Daarnaast kan de klant de transactie achteraf terugdraaien, als die van mening is dat de webshop de afspraken niet is nagekomen.

Verder rekenen verschillende betaalproviders ook vaste abonnementskosten voor de dienstverlening.

Ter vergelijking: kosten van honderd transacties

De meeste psp’s werken met staffels. Daarbij krijg je soms korting als het volume toeneemt. Om toch een idee te krijgen van de verschillen in kosten hierbij een voorbeeld als je in één maand 100 betalingen van 100 euro hebt, en deze zijn voor de helft via iDEAL en de helft via een creditcard gegaan.

Mollie:
Op het moment van schrijven rekent Mollie rekent 0,29 euro voor een iDEAL-transactie en 1,80% + 0,25 euro voor een consumenten-creditcardtransactie.  betaal je die maand 50 x 0,29 = 14,50 euro voor de iDEAL-transacties en 50 x ((1,80% van 100 euro is 1,80 euro) + 0,25 euro)  102,50 voor de creditcardtransacties. In totaal ben je 117,00 euro kwijt voor deze honderd transacties samen.

Pay:
Via Pay, een andere bekende payment provider, heb je de keuze voor een abonnement met lagere transactietarieven maar bij het abonnement zonder maandelijkse kosten betaal je 0,25 voor een iDEAL-betaling en 1,75 procent + 0,15 per consumenten-creditcard-transactie.

Bij bovenstaande voorbeeld betaalde je hier voor 100 transacties: 50x 0,25 euro =  12,50 euro voor de iDEAL-betalingen en + 50 x ((1,75% van 100 euro is 1,75 euro) + 0,15 euro) 95 euro voor de creditcardtransacties. In totaal ben je hier 107,50 euro kwijt voor de honderd voorbeeldtransacties.

Bij bovenstaande voorbeeld kom je iets voordeliger uit bij Pay dan bij Mollie. Al zijn de tarieven dus ook sterk afhankelijk van welke volumes je realiseert bij elke betaaloplossing. Voor een goede vergelijking kun je het beste bij meerdere payment service providers de prijzen opvragen bij jouw volumes.

Technische verschillen vergelijken

Daarnaast zijn er technische verschillen. Want iDEAL mag dan standaard zijn, wat doe je als hierin een storing is? Schakelt jouw kassa dan automatisch door naar een andere betalingsvorm? Het tweaken van de kassa, en het optimaliseren voor de beste conversie, is topsport en daarmee een goede manier om partijen met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het afrekenen via verschillende apparaten of via jouw specifieke webwinkelsoftware misschien bij de ene aanbieder beter dan bij de andere.

Klantenservice vergelijken

Meestal verloopt het contact online. Als de volumes hoog genoeg zijn, kun je daarbij een eigen contactpersoon krijgen die meekijkt wat voor jou de beste instellingen zijn. Dan is het goed om te kijken of deze jouw business begrijpt en voldoende inzet toont om voor jou de beste oplossingen te maken.

Verder kun je kijken hoe bereikbaar jouw contactpersoon is en hoe snel of volledig deze telkens reageert als jij vragen hebt.  Daarnaast is het erg specifiek van jouw webwinkel. Heb jij bijvoorbeeld veel buitenlandse klanten waardoor korting op Bancontact of Sofort interessanter is dan een eurocent korting op elke iDEAL-transactie? Dan kan het zoeken naar de beste aanbieder soms een hele klus zijn.

Nieuws over payment service providers

Onze laatste nieuwsberichten over payment service providers zijn:

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Alle artikelen van Dirkjan