Thuiswinkel.org certificeert nu ook wederverkopers

Thuiswinkel.org certificeert nu ook wederverkopers

Thuiswinkel.org biedt nu ook externe verkopers op online platformen en marktplaatsen de mogelijkheid om het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk te dragen. Hierdoor moet het voor consumenten duidelijker zijn dat niet alleen het platform voldoet aan de regels, maar ook de desbetreffende verkooppartner.

Met deze stap reageert de brancheorganisatie op een ontwikkeling die al langer gaande is, namelijk die waarin grote webwinkels zoals Bol.com, Blokker en Zalando transformeren tot platform en ook producten tonen van wederverkopers (ook wel partners of sellers genoemd).

Platform wél keurmerk, maar externe verkoper níét

Een online marktplaats mag dan wel een Thuiswinkel Waarborg-keurmerk dragen en daarmee voldoen aan de Nederlandse wet, dat betekent niet automatisch dat de retailers die via zo’n platform verkopen dat ook doen. En daarom komt Thuiswinkel.org nu met een certificering voor deze verkopers.

Gecertificeerde verkopers mogen het keurmerk Thuiswinkel Waarborg (voor b2c-verkopen) en/of het keurmerk Zakelijk (voor b2b-verkopen) voeren, inclusief het bijbehorende certificaat. “Hiermee bieden we extra bescherming voor kopers, aangezien gecertificeerde verkopers worden gecheckt op een (Nederlandse of Europese) KvK-inschrijving, hun financiële stabiliteit via een kredietbeoordeling en de geldende wet- en regelgeving”, zo legt directeur Wijnand Jongen uit. “Daarnaast hebben alle kopers recht op klachtenbemiddeling. Consumenten hebben bovendien recht op onafhankelijke geschillenbeslechting.”

Hiermee bieden we extra bescherming voor online consumenten.

Webwinkel of verkoopplatform

De certificering werd aangekondigd een dag nadat Bol.com de kop van jut was in een Radar-uitzending. Hierbij stond de vraag centraal: is Bol.com nu een webwinkel of een verkoopplatform? In het consumentenprogramma kwamen klanten aan bod die iets hadden gekocht bij een wederverkoper, maar uiteindelijk bij klachten niet door Bol.com werden geholpen. Ze werden daarentegen doorverwezen naar de desbetreffende verkoper.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten