KPN Security: ‘Bijna 5% webshops verdacht’

KPN Security: ‘Bijna 5% webshops verdacht’

Volgens KPN Security vertoont bijna 5 procent van de Nederlandse webshops verdachte kenmerken. Ze voeren ten onrechte een keurmerk, soms is dit zelfs een niet-bestaand keurmerk. Het bestaan van meerdere keurmerken zou fraude in de hand werken.

Webshops sluiten zich vaak aan bij een keurmerk om aan te tonen dat ze veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Toch blijkt nu uit onderzoek van KPN Security onder zo’n 1000 Nederlandse webshops dat webshops met een keurmerk niet altijd te vertrouwen zijn.

Acht webshops tonen niet-bestaand keurmerk

De onderzoekers keken in de openbare HTML-code naar verdachte zaken en het gebruik van populaire keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Qshops Keurmerk en Webwinkelkeur. Maar liefst 27 webshops voeren een keurmerk zonder dat ze dit hebben verdiend. Daarnaast tonen 8 webshops zelfs een niet-bestaand keurmerk.

‘Webshops zijn vaak niet terug te vinden op de website van het keurmerk zelf.’

“Een keurmerk wekt vertrouwen bij consumenten, maar dat vertrouwen blijkt lang niet altijd terecht”, vertelt Siep van der Waal, securityonderzoeker bij KPN Security. “De webshops zijn dan niet terug te vinden op de website van het keurmerk zelf. Ook is er vaak geen link onder het logo van het keurmerk geplaatst naar een pagina die de geldigheid bevestigt.”

Verdachte signalen bij webshops

Naast een niet-bestaand of ongeldig keurmerk of een vermelding op politie.nl zijn er nog meer zaken die een webshop verdacht maken. KPN Security raadt consumenten aan geen betaling te doen bij webshops met een verlopen keurmerk of zonder een beveiligde https-verbinding. Criminelen kunnen in dat geval betaalgegevens onderscheppen.

‘Webshops zonder de mogelijkheid tot betalen op het moment van ontvangst zijn verdacht.’

Daarnaast moet een webshop beschikken over een geldig SPF-record. Ook moet het KvK-nummer gepubliceerd zijn op de website. Een webshop is verdacht als het handelt onder een KvK-nummer van een ander bedrijf. Ook is de optie ‘achteraf betalen’ verplicht, evenals het weergeven van een telefoonnummer en/of e-mailadres.

Ook in web- en productteksten zijn aanwijzingen te vinden. Veel typefouten of gekopieerde teksten van andere websites zijn verdacht. Daarnaast zijn onrealistisch lage prijzen en ongeldige adresgegevens verdacht. Een overdaad aan positieve reviews op de website, terwijl zoekmachines negatieve recensies tonen is volgens KPN Security ook verdacht.

Terugbrengen naar één geldig keurmerk

Volgens de onderzoekers zouden verschillende instanties kunnen samenwerken om fraude te bestrijden. “De Kamer van Koophandel, de keurmerkorganisaties en SIDN zouden kunnen samenwerken om deze vorm van fraude actief te bestrijden en malafide websites offline te halen. Ook zou het terugbrengen van alle keurmerken naar één geldig en betrouwbaar keurmerk meer helderheid bieden voor consumenten”, aldus Van der Waal.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten