e-boekhouden

De grootste webwinkels volgens Alexa

grootste webwinkels volgens alexaWelke webwinkel doet het momenteel vrij aardig? Wie is de grootste en hoe kun jij je meten met anderen op dit gebied? Je weet het pas als je echt verschillende cijfers naast elkaar kunt leggen maar schattingen zijn best leuk om te maken. Hierbij een schatting over een momentopname van afgelopen week. Wie heeft de grootste?

De grootste webwinkel volgens Alexa
Om te bepalen wie zich momenteel even de grootste webwinkel mag noemen moeten we eerst bepalen wat we meten. Alexa – nee niet een van de kroonprinsessen alhoewel die qua betrouwbaarheid zeker net zo dicht in de buurt komt – doet het aan de hand van bezoekersaantallen. Alexa is een Amerikaanse website en heeft een heel algoritme bedacht om bezoekersstatistieken te kunnen schatten en analyseren. De website maakt diverse lijstjes waaraan jij je webwinkel meten kan. Kloppen, doen deze schattingen eigenlijk nooit, maar inspiratie brengen, mogelijk wel.

Top 500 van Alexa voor Nederland
De webwinkels die de top 500 ranglijst behaalden qua dagelijkse bezoekersaantallen volgens Alexa.com.
 
 1. 26. Bol.com
 2. 39. Amazon.com
 3. 52. Wehkamp
 4. 100. Albert Heijn
 5. 126. Amazon.co.uk
 6. 136. H&M
 7. 221. HEMA
 8. 267. Amazon.de GmbH
 9. 315. de Bijenkorf
10. 349. Otto
11. 382. Kruidvat
12. 383. Vente-Exclusive.com
13. 447. Neckermann Nederland

Op het eerste gezicht is het misschien opvallend dat Bol.com op één staat, en Wehkamp pas op drie. Terwijl die overduidelijk op de nummer één staat in de Twinkle top 100. Maar, dat is omdat die het bedrijf waardeert en niet de website. Wehkamp heeft meerdere webwinkels die onder dezelfde paraplu vallen. Bol.com doet het vrijwel alleen met een domein.

Een andere opvallende is Amazon op de tweede, vijfde en achtste plaats. Terwijl de webwinkel in Nederlandse zoekmachines amper naar voren komt en onder het grote publiek niet eens zo bekend is. Zoveel Nederlandse euros gaan er niet naar dit bedrijf zou je zeggen? Het is maar deels waar, want het bedrijf wordt wel steeds bekender in ons land en op de longtail of in de Engelse versie van de bekendste zoekmachine, doet Amazon het wel erg goed.

Maar Alexa meet ook veel op basis van links, de toolbar en andere online technieken. Amazon staat in allerlei lijstjes, media, directories, linkpaginas en is net als Ebay vaak standaard met een snelkoppeling op het bureaublad en in de favorieten meegeleverd. Dit maakt het voor Alexa lastig te schatten en de kans is dus groot dat ze dit bedrijf iets overschatten in ons kleine kikkerlandje. Ik ben dan ook benieuwd hoeveel omzet het bedrijf werkelijk uit Nederland krijgt en welke positie ze eigenlijk in de Twinkle 100 zouden kunnen veroveren.

Disclaimers en toelichting
Cijfers komen van Alexa.com en we zijn ons bewust dat deze onjuist kunnen zijn. Telecombedrijven hebben we niet meegeteld, hoewel ze tegenwoordig allemaal ook een webwinkel hebben. Het ging ons vooral om FMCG’s. Reden is dat de data vervuild raakt als je telecomdiensten op één hoop veegt met bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe telefoon. Sites voor volwassenen, laten we ze maar even zo noemen, hebben we ook niet meegerekend. Zou zeker niet uitsluiten dat er hier en daar nog een grote webshop achter zit. Pabo.nl en Christineleduc.nl hebben de top 500 in ieder geval niet gehaald.

Terwijl we de lijst opstelden, veranderde die in de onderste regionen. Geen structureel verschil, maar het geeft wel aan dat de data van Alexa vluchtig zijn. Alexa geeft overigens zelf een betrouwbaarheidsinterval aan (en die neemt toe naarmate je hoger in de top 500 komt).

Gerelateerde berichten