Prestashop in 2011 Magento voorbij?

Prestashop vs MagentoDit jaar is Magento echt de duidelijke winnaar. Maar welke open source software kunnen wij starters het komende jaar adviseren? Een van de kanshebbers is Prestashop. De van oorsprong Franse webwinkel formule is in ieder geval software als Virtuemart en Zen-Cart in populariteit voorbij.

 
Open Source webwinkels 
Software, zoals Magento of Prestashop of een ander pakket die als open source verkrijgbaar is, klinkt gevaarlijk, maar is minder open dan je misschien verwacht. Het betekent vooral dat de software door verschillende webdesigners samen is gemaakt. Er dus niet een eigenaar, iedereen mag software als Magento of Prestashop downloaden en daarna verder aanpassen. Als je het eenmaal installeert is die webwinkel zelf gewoon van jou en kun je die gewoon zelf beveiligen. 
 
Open source wordt gebruikt door doe-het-zelvers die het zelf aanpassen maar de grotere pakketten zijn ook enorm populair bij grote bedrijven, die webdesigners inschakelen om de software geheel op maat te laten maken. 
 
Populaire webwinkel software
Open source is met name populair geworden met de opkomst van osCommerce maar dit pakket is al enkele jaren aan het zakken in populariteit. Bestaande webwinkels hoeven zich niet direct zorgen te maken, ze kunnen gewoon zelf de webwinkel doorontwikkelen of overstappen op een moment dat dit goed uitkomt, maar nieuwe starters kunnen vaak beter kiezen voor een pakket dat ook in de toekomst verder wordt ontwikkelt. Twee pakketten die tegenwoordig vaak genoemd worden zijn Prestashop en Magento.
 
Magento
Vorig jaar was Magento de grote winnaar. Het is nog steeds het meest populaire open source webwinkel en heeft grote afstand genomen van alle alternatieven. 
 
De groei volgens Alexa:
 
Grote bedrijven kiezen regelmatig voor Magento en volgens de website zelf zijn er zestigduizend webwinkels actief met Magento. Er zijn veel bedrijven die zich exclusief richten op Magento, zoals webdesigners, maar ook webhosting bedrijven of internetmarketeers. Wel lijkt de echte groei wat af te vlakken. 
 
De groei die Magento in 2009 maakte, zit er niet meer in. De groei in het laatste jaar volgens Alexa:
 
 
Prestashop
Een nog vrij nieuwe speler, is Prestashop. De van oorsprong Franse software is in 2009 echt opgeklommen tot echte populaire software en heeft die groei ook dit jaar kunnen doorzetten. De groei volgens Alexa:
 
 
Naast de groei in Alexa, blijkt het ook uit de absolute cijfers zoals het aantal webwinkels. Naar eigen zeggen heeft Prestashop al meer dan veertigduizend webwinkels online staan! De populariteit van Prestashop groeit nog steeds en internationaal wordt het pakket steeds vaker genoemd. Inmiddels is Prestashop concurrenten als Virtuemart, Zen-Cart en osCommerce voorbij volgens Google Trends.
 
Magento en Prestashop in Google Trends
 
 
Magento of Prestashop komend jaar de grootste?
Google meet hoevaak software genoemd wordt in nieuwsberichten of op websites. Magento is de rode lijn, Prestashop is de lichtblauwe lijn. Prestashop lijkt het snelste te groeien, en osCommerce, de gele lijn, verliest ook in 2010 weer aandeel. Hierdoor is Prestashop sinds kort osCommerce definitief voorbij volgens Google Trends. Ook Virtuemart (groen) en Zen-Cart (paars) moeten het volgens Google Trends tegenwoordig afleggen tegen Prestashop. 
 
Google Trends betrouwbaar?
Echt populariteit meten is lastig, want wanneer is een pakket populair? Bij de meeste downloads, gebruikers, ontwikkelingen of bij de meeste webwinkels in absolute getallen? Google Trends kijkt hoevaak iets genoemd wordt, maar als er veel problemen bij een bepaald pakket zijn, wordt deze vaak genoemd in forums en lijkt deze dus populairder. Terwijl het aantal gebruikers misschien niet de grootste is. 
 
Kleinste Zen-Cart dan grote verliezer?
Volgens Google is Zen-Cart de kleinste speler. De software Zen-Cart is inderdaad veel minder in het nieuws en er zijn ongetwijfeld minder webwinkels mee gebouwd, maar ze zijn wel zeer actief. Een groot gedeelte van de ontwikkelaars is overigens Nederlands, en de software is zeker een stabiel alternatief. Minder populair in Google Trends misschien maar betrouwbaar en Mocht je al ervaring hebben met osCommerce of niet alle functionaliteiten van Magento of Prestashop willen gebruiken, dan is Zen-Cart zeker een aanrader.
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten