Ecommerce News
menu
lightspeed ecommerce

Magento 2, is het de overstap waard?

Magento 2, is het de overstap waard?

Magento 2 verscheen vorig jaar november en is bezig met een langzame opmars. De webwinkelsoftware is compleet vernieuwd en lost gelijk een tal van problemen met Magento 1 op. Maar is het al handig om over te stappen naar Magento 2?

Je moet je realiseren dat Magento 2 anders is dan zijn voorganger. Het is een compleet nieuw platform, waarbij de interne architectuur is veranderd, de systeemeisen zijn omhooggegaan en er wordt gebruik gemaakt van talloze moderne developertechnieken. Voor programmeurs was de komst van Magento 2 daarom ook zeer welkom. De kans op conflicten is kleiner geworden dankzij moderne standaarden als Dependency Injection, RequireJS en composer. Magento 2 kan dus voorlopig nog wel even mee.

Voordelen Magento 2

Maar voor een webwinkelier is het verschil tussen 1 en 2 wat minder groot. De backend is responsive geworden, wat het makkelijker maakt om de software vanaf een smartphone of tablet te gebruiken. Ook zijn er een aantal dingen op het gebied van conversie verbeterd. Zo heeft de checkout minder stappen en is er een betere kwaliteitscontrole op extensies uit de Magento Marketplace. De beheermogelijkheden zijn nagenoeg hetzelfde gebleven, maar daar was ook niet zo veel kritiek op.

Nadelen Magento 2

Er zitten helaas ook wat nadelen aan Magento 2. Het compleet vernieuwde platform brengt ook met zich mee dat alle extensies en thema’s volledig herschreven moeten worden naar de nieuwste Magento-versie. De code is compleet anders, dus daar gaat veel tijd en moeite in zitten. Je moet overstappen naar Magento 2 dan ook niet zien als een upgrade, maar eerder als een complete migratie.

Met de voordelen en nadelen van Magento 2 op een rijtje, komt natuurlijk de vraag: wanneer is het handig om over te stappen? Er komen in ieder geval elke dag wel weer meer extensies voor de nieuwe Magento beschikbaar, maar de boel is toch nog steeds in beweging. Onlangs werd bijvoorbeeld Magento 2.1 uitgebracht, wat volgens de nieuwe versie-standaard (semantic versioning) een kleine release moest zijn. Maar toch werken veel extensies voor Magento 2.0 niet met deze versie.

Het antwoord lijkt vooral afhankelijk van het type webwinkel wat je hebt of wilt beginnen. Voor het bouwen van een simpele Magento-webwinkel is Magento 2 prima te gebruiken. Bij een complexere shop is het misschien handig om te wachten tot bijvoorbeeld Magento 2.2 wordt uitgebracht en er meer Magento 2-extensies beschikbaar zijn. Sowieso moet je een keer de overstap maken, want in november 2018 stopt de officiële support voor Magento 1.

Meer over Magento 2 leren

Mocht je nog met vragen zitten of meer willen weten over Magento 2: op vrijdag 21 oktober vindt er weer een Magento 2 Seminar plaats. Door middel van presentaties en keynotes van onder andere Philipp Krenn (ElasticSearch) en Rafael Dohms (AmsterdamPHP) maar ook van een delegatie vanuit Magento zelf, doe je in één dag tijd allerlei kennis op over de vernieuwde webwinkelsoftware. Wie voor 21 september kaartjes koopt, krijgt ‘early bird’-korting.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch