Shopware aast op Magento-overstappers
Shopware – een Duitse aanbieder van webwinkelsoftware – probeerde in ons land al steeds meer voet aan de grond te krijgen. Maar sinds Adobe heeft aangekondigd dat het in juni stopt met de ondersteuning van Magento 1 zet het nog een tandje bij. Niet geheel toevallig was de webinar dinsdagmiddag gericht op webwinkeliers die moeten overstappen van Magento 1.
Met een marktaandeel van vijftien procent is Shopware in thuisland Duitsland één van de grotere aanbieders van webwinkelsoftware. Wereldwijd bedient de softwareclub naar eigen zeggen ruim 100.000 klanten. “Sommigen versturen een paar pakketjes per week. Anderen verwerken vele duizenden orders op een dag”, aldus Patrick Büngener, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse en Belgische markt.
In Duitsland is Shopware één van de grootste aanbieders van webwinkelsoftware.
‘Na Magento 1 zal ook Magento 2.3 stoppen’
Vorig jaar juli lanceerde het bedrijf Shopware 6. Patrick vertelt dat de Community-versie – het gratis model – sindsdien 40.000 keer is gedownload en dat er van de betaalde Enterprise-editie ruim zeventig licenties zijn verkocht. “Verder zijn er 1500 plugins in ontwikkeling”, zegt Patrick, die de veertig aanwezigen tijdens de webinar alvast bijpraatte over enkele nieuwe features van versie 6.2.
Deze editie gaat officieel op 11 mei live, maar vanaf 27 april is het al beschikbaar voor huidige klanten. Naast bijvoorbeeld een standaardintegratie met Google Analytics en de mogelijkheid om via Sendcloud – die ook aanwezig was bij de seminar – een track&trace-URL toe te voegen aan de orderbevestiging is Shopware 6.2 voorzien van een import/exporttool. Hiermee kunnen producten, klanten en categorieën worden overgezet.
De gratis versie van Shopware 6 is al 40.000 keer gedownload.
Een ander – niet geheel onbelangrijk – kenmerk van de tool is dat overstappers makkelijker van software kunnen wisselen. Hiermee richt Shopware zich op Magento 1-gebruikers die noodgedwongen moeten uitwijken naar een alternatief, aangezien Magento 1 vanaf 20 juni niet meer wordt ondersteund. “Harde feiten zijn er nog niet, maar naar verwachting zal Magento 2.3 in de loop van volgend jaar volgen, omdat Magento zich steeds meer richt op het hogere segment.”
Wanneer moet je starten met migreren?
Hoewel Magento 1-shops niet meteen omvallen, ben je als webshop-eigenaar wel verplicht om maatregelen te nemen om je webwinkel veilig te houden. Dat er vanuit Magento geen beveiligingsupdates meer komen, zorgt ervoor dat je vroeg of laat wel moet overstappen. Wat hiervoor het beste moment is, is volgens Michel Doens – eigenaar van internetbureau Sition – afhankelijk van je doelgroep en de complexiteit van je webshop.
Heb je een redelijk simpele Magento 1-shop en bedien je consumenten, dan kun je meteen beginnen met het migratietraject. Richt je je echter (ook) op zakelijke afnemers en ligt de complexiteit van de shop wat hoger – bijvoorbeeld omdat je een fors orderaantal hebt of veel maatwerkfuncties – dan adviseert hij om dit uit te stellen naar het derde of zelfs vierde kwartaal van dit jaar.
Is je shop wat complexer? Stel overstappen dan uit tot het eind van dit jaar.
“Juist voor deze groep geldt dat het loont om eerst zo veel mogelijk op te schonen. Hoe minder data je hoeft over te zetten, des te beter het is”, verklaart hij. Sition werkt zowel met Magento als Shopware en heeft in de afgelopen tijd aardig wat shops mogen overzetten. Hiervoor heeft het bedrijf vier mogelijkheden, namelijk met een migratietool, de import/exporttool, met behulp van een PIM-systeem of via API’s.
‘Jaarlijks twintig tot dertig procent groei’
Zelf heeft Sition tachtig procent van de migraties met de import/exporttool gedaan. Dat deze tool als nieuwe functie in Shopware 6.2 zit, is dan ook een begrijpelijke keuze. Over hoeveel nieuwe webwinkeliers Shopware de komende periode verwacht, laat het bedrijf zich niet uit. Wel kan Patrick vertellen dat Shopware al jaren op rij twintig tot dertig procent groeit en dat deze trend naar verwachting nog wel even zal aanhouden.
Reacties