menu
lightspeed ecommerce

Harry Potter boeken online te downloaden

Harry Potter boeken downloadenDe boeken van Harry Potter zijn straks direct te downloaden via de website van J.K. Rowling. Op haar website zal ze downloadbare boeken verkopen aan het grote publiek. Webwinkels en uitgevers reageren verdeeld. Veel zijn bang straks een grote markt te verliezen.

Webwinkels en uitgevers grijpen mis want via onderstaande video geeft J.K. Rowling aan dat vanaf oktober tegen betaling de boeken over Harry Potter exclusief te downloaden zijn op haar website. Alle zeven de Harry Potter boeken zullen er te downloaden zijn, en er worden verschillende talen, en voor verschillende readers, e-boeken uitgegeven. De papieren boeken over Harry Potter blijven gewoon via de huidige kanalen te koop maar op de digitale versies krijgt ze dus het alleenrecht. Wel heeft de schrijfster afspraken gemaakt met haar vaste uitgevers. Zo zal er wel een deel van de inkomsten naar de uitgevers gaan. In ruil zullen de uitgevers ook de website waar de boeken te downloaden zijn promoten.

Downloadbare e-boeken bieden extra kansen
Een interessante keuze. E-boeken, oftewel downloadbare digitale versies van boeken, zijn zeer zeker in opkomst. En door ze alleen zelf aan te bieden kan ze zelf de prijs en het aanbod bepalen. Normaal geven schrijvers de rechten aan de uitgever waarmee ze gewoonlijk een vierde van de inkomsten uit de downloads krijgen. Maar de Harry Potter boeken zijn bijzonder populair en de kans is groot dat de schrijfster meer kan verdienen als ze ze zelf aanbiedt. Zonder tussenkanalen of margevretende tussenstappen kan het zomaar een mooie extra inkomstenbron voor de schrijfster betekenen die zo verschillende andere schrijvers kan inspireren.

Jennifer Weiner, een andere bekende schrijfster, geeft dan ook aan dat ze deze stap met veel interesse volgt.  “We all pay attention. If this turns out to be a success for her, for an author who had unheard-of success by selling through traditional bookstores with books on paper, then some may decide that they, too, don’t need bricks-and-mortar stores, or online booksellers, either.”

Boekenwinkels reageren verdeeld
Voor de webwinkels die nu de papieren Harry Potter boeken verkopen is het mogelijk minder prettig. Die investeren met allerlei marketingacties veel in de bekendheid van schrijvers die vervolgens, nadat het aanslaat, zelf een eigen kanaal opzetten met hun eigen website. Verschillende winkels laten daarom weten teleurgesteld te zijn. Zo geeft Waterstone’s, de grootste Britse boekenwinkel aan teleurgesteld te zijn. “We have been a key factor in the growth of the Harry Potter phenomenon since the first book was published.” vertelt een woordvoerder.

Steun is er ook. De Amerikaanse Barnes & Noble, de grootste boekenwinkel van Amerika, geeft aan dat ze er alles aan zullen doen om in ieder geval de downloadbare e-boeken van Harry Potter op hun e-reader mogelijk te maken. Ook als ze deze zelf niet kunnen verkopen. Ook Amazon lijkt, na de keuze van de schrijfster, de boeken niet te boycotten. “We’re working closely with Pottermore to make sure Kindle customers will be able to buy and read J.K. Rowling’s Harry Potter books.” Apple heeft nog geen commentaar gegeven.

Actie krijgt waarschijnlijk nog wel gevolgen
Wel is de kans groot dat webwinkels in het vervolg afspraken maken met auteurs waarin ze investeren. Om zo zeker te zijn dat als er ook digitaal downloadbaar werk beschikbaar komt, ze hier ook een graantje van kunnen meepikken. Maar dan moet er wel een duidelijke meerwaarde zijn van de webwinkel. Grote spelers kunnen dit voor de meeste schrijvers wel bieden want niet elk boek verkoopt zichzelf zo gemakkelijk als de Harry Potter boeken. Maar toch is de kans groot dat er schrijvers zijn die het wel zelf redden. Het is dus vanzelfsprekend dat de branche de ontwikkelingen nauwgezet volgt.

E-boeken blijken een enorm succes. Van april 2010 tot april 2011 groeide de Amerikaanse e-boekenmarkt en worden er volgens de Association of American Publishers meer e-boeken dan papieren boeken verkocht. Bron: Wallstreet Journal.

Tags

Reacties