menu
lightspeed ecommerce

Het najaar van Amazon com?

Amazon.com Echte concurrentie is er niet en het bedrijf innoveert nog volop. Toch ziet Goldman Sachs reden om haar advies bij te stellen nadat Amazon.com nét niet de verwachtingen rond de feestdagen heeft kunnen waarmaken. Heeft de ecommerce-reus, waarvan wordt verwacht dat deze in 2012 ook in Nederland actief wordt, zijn beste tijd soms al gehad?

Het aandeel van Amazon.com viel naar het laagste punt sinds maart 2011, nadat Goldman Sachs afgelopen donderdag een onderzoek publiceerde waaruit bleek dat ze minder positief gestemd zijn over Amazon.com. In oktober was een aandeel nog $250 waard, momenteel schommelt het rond de $173. Een van de redenen zijn de cijfers van ComScore, waaruit blijkt dat Amazon een groei tijdens de feestdagen toont van 38%, terwijl analysten vooraf een groei van 40% hadden verwacht.

Pure player Amazon.com blijkt een risico
Amazon groeit dus nog steeds en haalt op twee procent de verwachtingen niet. Toch een mooi resultaat zou je denken maar Goldman Sachs denkt daar anders over. Amazon toonde eerder al dat de markt nog steeds slecht te voorspellen valt en mogelijk hoopten de beleggers dus op meer.Ook al bleek Amazon.com onnavolgbaar in het verleden, garanties voor toekomstige inkomsten kan het niet bieden.

 Zo gaf het bedrijf zelf in oktober nog aan dat het vierde kwartaal uit zou kunnen komen tussen een verlies van tweehonderd miljoen en een winst van 250 miljoen dollar. Amazon reageerde zelf nog niet op het advies van Goldman Sachs. Het laatste nieuws van Amazon is dat de Kindle producten het beste jaar ooit hebben gehad en dat er "miljoenen van zijn verkocht." Wat dat concreet betekent wil het bedrijf helaas niets over kwijt maar daar zou juist het probleem kunnen liggen.

Goldman Sachs baseert haar rapport op verwachtingen en cijfers van ComScore, die bijvoorbeeld verkoop buiten Amerika niet meetelt. en het zou dus zelfs kunnen dat Amazon zelfs die veertig procent omzetstijging haalt maar daarmee is het bedrijf er nog niet. Alleen al de reactie in het derde kwartaal, waarin het zelf aangeeft mogelijk tweehonderd miljoen verlies te maken, geeft al aan hoe klein ook voor Amazon.com de marges zijn. Het bedrijf investeert flink in de Kindle en verkoopt die onder marktprijs. Uiteindelijk kan die zichzelf terugverdienen met de verkoop van gerelateerde producten en e-books, maar of dát lukt is nog maar de vraag.

Echt negatief zijn de analisten nog niet. Ook Goldman Sachs is nog deels positief, alhoewel het zijn advies heeft bijgesteld. Een belegger van Pund-IT geeft aan dat Amazon.com sterk is en de markt domineert. Maar daar zit ook het gevaar. "Basically, it’s a lowering-tide-sinks-all-boats sort of story, but
Amazon’s position as an online sales bellwether makes it vulnerable."

Bewijst Amazon.com beleggers weer ongelijk?
Banken en beleggers zien het liefste een (onrealistische) zekerheid en Amazon.com heeft
eerder bewezen een markt naar zijn hand te kunnen zetten. Het is dan ook
de vraag hoeveel invloed zo’n daling in aandeel eigenlijk werkelijk
heeft. Ook in Nederland geven adviseurs aan dat de retail zich niet te sterk op een paard moet wedden maar zijn kanalen en risico’s moet spreiden. Bewijst Amazon.com de beleggers ongelijk en zal de Kindle het bedrijf naar onnavolgbare hoogtes brengen op de tablet en ebooks markt? Of gaat hier de stelling, waar rook is, is vuur, bij Amazon.com en de Kindle Fire dan toch echt ook van toepassing?

Tags

Reacties