Crossborder btw-regels in Europa

Wanneer je producten verkoopt aan klanten in meerdere landen binnen de EU krijg je al snel te maken met allerlei internationale regelingen, zoals de belastingregels in die landen. Wij zetten voor je uiteen wat de huidige btw-regels zijn waar je als crossborder-verkoper rekening mee moet houden.

Hoe werkt btw?

btw webshopBtw is de belasting die je als ondernemer rekent over je omzet. Je bent verplicht om de btw door te berekenen in de prijs van je producten of je diensten. Van deze omzetbelasting moet je een boekhouding bijhouden.

In alle landen binnen de EU wordt btw geheven en elk land bepaalt zelf de hoogte van de btw-tarieven op producten. Als je jouw producten in meerdere EU-landen verkoopt, krijg je dus met de btw-regels in die landen te maken. Die btw hoef je niet dubbel af te dragen.

Waar en of je de btw moet registreren hangt onder andere af van:

  • Uit welk land het product vertrekt.
  • In welk EU-land de producten aankomen.
  • In welk land producten zijn geïmporteerd van buiten de EU.
  • Wie de importeur is.
  • Of je levert aan andere ondernemers of aan consumenten.

Als je omzet in andere EU-landen lager is dan 10.000 euro, mag je het Nederlandse btw-tarief rekenen.

Bij verkopen en leveringen waarbij goederen vanuit Nederland verzonden worden naar consumenten in andere EU-landen breng jij bij je buitenlandse klant het btw-tarief van zijn EU-lidstaat in rekening. Als het totaalbedrag van de omzet door je buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft mag je het Nederlandse btw-tarief in rekening blijven brengen.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.

Drempel geldt voor al je verkopen aan buitenland

Dit is dus één gezamenlijk drempelbedrag dat over al je verkopen aan klanten in het buitenland gaat. Je dient de hoogte van de omzet door deze verkopen zelf in de gaten te houden. Vanaf het moment dat je boven de drempel van 10.000 euro komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is.

Dit doe je vanaf de factuur waarmee je het drempelbedrag gaat overschrijden. Stel dat je al voor 8.000 euro aan klanten in andere EU-landen hebt geleverd en je voor 3.000 euro aan een Franse klant gaat factureren, dan is die factuur van 3.000 euro belast met Franse btw.

Een buitenlandse btw-aangifte doen

Europese btw verwerken in de btw-aangifte van je webshopEr zijn verschillende manieren waarop je de buitenlandse btw-aangifte regelt. Je kan een lokale btw-aangifte doen, per afzonderlijk EU-land waarin je producten hebt verkocht.

Een andere manier, die minder administratieve rompslomp geeft, is je bedrijf aanmelden voor de ‘Unieregeling’ binnen het éénloketsysteem. Dit wordt ook wel de One Stop Shop (OSS) van de belastingdienst genoemd.

Met de ‘Unieregeling’ binnen het éénloketsysteem heb je geen btw-registratie in andere EU-landen nodig.

Alle verschuldigde btw die je boven het drempelbedrag van 10.000 rekent geef je dan aan via het éénloketsysteem en draag je af aan de Nederlandse belastingdienst. Die betaalt het vervolgens door aan de desbetreffende landen. Je hebt dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig.

Btw-aangifte bij opslag goederen in het buitenland

Btw-aangifte bij opslag en fulfilment van Amazon DuitslandAls je producten voor je webshop in een magazijn in een ander EU-land opslaat, heb je wel een btw-registratie in dat land nodig. Stel dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van de fulfilmentservice van Amazon in Duitsland en je hebt je producten daar opgeslagen, dan zijn de verkopen aan Duitse klanten lokale verzendingen. Die verwerk je dan dus in de lokale Duitse btw-aangifte.

De verzendingen naar andere EU-landen kun je wel aangeven in het éénloketsysteem, dit zijn namelijk afstandsverkopen aan consumenten in andere EU-landen.

Hoe zit het met de kleineondernemersregeling en btw?

Als je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (KOR) heb je een jaarlijkse omzet van minder dan 20.000 euro. Dit geeft je een btw-vrijstelling in Nederland en zolang je Nederlandse btw mag rekenen kun je deze toepassen.

Als je internationale verkopen doet, moet je dus alsnog letten op de drempelwaarde van 10.000 euro. Als je omzet in andere EU-lidstaten boven de 10.000 komt, ben je btw-plichtig in de betreffende EU-lidstaten. Dit kan je lokaal doen, maar je kan ook hiervoor gebruikmaken van het éénloketsysteem. De omzet waarover je lokaal aangifte doet in een ander EU-land telt niet mee voor de KOR. Die blijft van toepassing tot je een omzet van 20.000 euro in Nederland bereikt.

Btw registreren

Door een boekhoudprogramma te gebruiken hou je makkelijk in de gaten welke omzet je behaalt met je internationale verkopen. Zodra je omzet in de buurt van het drempelbedrag komt zal je administratieve wijzigingen moeten maken.

Het is noodzakelijk dat je in kaart brengt in welke landen je klanten wonen, hoeveel omzet je in welk EU-land behaalt en welk btw-tarief daar van toepassing is. Dit heb je namelijk nodig om de juiste tarieven en bedragen in te voeren in je aangifte binnen het éénloketsysteem.

Sommige boekhoudprogramma’s hebben functies waardoor je automatisch via het programma je aangifte regelt. Het éénloketsysteem is hier nog niet op ingericht, waardoor je de bedragen handmatig zult moeten invoeren.

Gebruik locatiegegevens van je klant om de juiste productprijs inclusief btw te tonen in je webshop.

Let er wel op de de productprijzen in je webshop afgesteld is op de btw-tarieven in de landen waar je klanten zich bevinden. Laat de klant een juiste prijs inclusief btw zien. Door de locatiegegevens of ingevoerde adresgegevens van je buitenlandse klant te gebruiken kan je de weergegeven productprijs hierop aanpassen. Kijk na bij je boekhouder en webshopsoftware welke mogelijkheden je hebt om dit te automatiseren.