Wát komt Amazon doen in Nederland?

Wát komt Amazon doen in Nederland?

Jarenlang hebben we gewacht op de komst van Amazon naar ons land en toen het eindelijk zo ver was, deden ze eigenlijk niets meer dan wat boeken en e-readers verkopen. Halverwege februari werd echter bekend dat Amazon haar netwerk van afhaalpunten in ons land met 750 locaties uitbreidde. Maar voor wat? Zodat klanten hun e-readers kunnen afhalen? Nee, er staat ons meer te wachten. Maar wat dan precies?

Vorige maand was daar opeens het nieuws dat Amazon haar netwerk van afhaalpunten in de Benelux stevig uitbreidde. In België kwamen er 725 afhaalpunten bij, in Luxemburg 25 en in ons land zelfs 750. Het nieuwe pickup-netwerk is voor België beschikbaar op Amazon.fr en voor Luxemburgers en Nederlanders via Amazon.de.

De afhaalpunten zijn dus (nog) niet bedoeld voor bestellingen via Amazon.nl, want die bevat nu alleen nog maar digitale boeken en Amazon’s eigen e-readers. Dat lijkt ons dus niet gelijk een reden om 750 afhaalpunten te openen in ons land, ook al is dat via het bestaande netwerk van DPD Pickup. Nee, er moet meer aan de hand zijn. Amazon is zich aan het voorbereiden op iets in ons land. Maar wat kan dat dan zijn?

Groter aanbod op Amazon.nl
Een voor de hand liggende mogelijkheid is dat Amazon binnenkort ook andere producten gaat verkopen via Amazon.nl. Die theorie wordt verder gevoed door het feit dat Amazon op zoek is naar mensen die teksten kunnen vertalen naar het Nederlands, zoals Twinkle ontdekte. In één van de geplaatste vacatures bleek dat de voornaamste taak was om content vanuit het Duits naar het Nederlands te vertalen. “You will merchandize the Amazon.de website on local languages with targeted customer approach, monitor project execution and ensure that the project delivery is to the appropriate levels of quality and in line with its target date.” Zou Amazon vanuit Duitsland en via het Nederlandstalige portaal op Amazon.nl de Nederlandse klant willen bedienen?

Etenswaren verkopen
Een andere optie zou kunnen zijn dat Amazon in ons land de markt van verse producten induikt. In landen als Amerika en het Verenigd Koninkrijk is de ecommerce-gigant al intensief bezig met het snel leveren van bevroren en gekoelde etenswaren, naast de langer houdbare producten die het al langer aanbood. Maar ook in Italië is het aan het investeren. Daar lanceerde het enkele maanden terug Amazon Prime Now en levert het sinds eind vorige maand ook vers fruit en groenten.

Als het in een land als Italië, dat nou niet écht bekend staat om haar ecommerce, met Amazon Prime Now en het snel leveren van groente en fruit komt, waarom zou dat in ons land niet mogelijk zijn? Naast AH.nl – dat nog steeds hoge verzendkosten en niet altijd even handige levertijden heeft – is er op dit moment geen andere serieuze kandidaat. Jumbo is al een tijdje bezig met iets landelijks op te zetten en Picnic breidt langzaamaan uit. Als Amazon met levering aan de deur en levering via afhaalpunten in één klap heel Nederland kan bedienen door bestelde etenswaren binnen een uur te leveren, dan zou dat wel even een schok in ons retail-landschap veroorzaken.

En waarom zou Amazon het niet proberen? Wij hebben logistiek gezien een erg aantrekkelijk land en door de geringe grootte is het gemakkelijker om in één keer landelijke dekking te realiseren dan in pak ‘m beet Italië of Frankrijk. In het Verenigd Koninkrijk is Amazon recent nog een samenwerking aangegaan met supermarkt Morrisons, zodat vers en bevroren etenswaren aan Amazon-klanten geleverd kunnen worden. In ons land zou een dergelijke deal met Jumbo misschien wel tot de mogelijkheden kunnen behoren. Als die twee gaan samenwerken, zou dat een flinke knauw opleveren voor Albert Heijn. Het zou namelijk betekenen dat ze serieuze concurrentie krijgen voor AH.nl, maar ook dat Jumbo misschien wel de nieuwe nummer één supermarkt van Nederland wordt.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten