menu

Bezorgen TNT en DHL nog wel pakketpost?

Bezorgen TNT en DHL nog wel pakketpost?Dat er stakingen zijn bij TNT was al langer bekend maar recent hebben ook medewerkers van DHL het werk neergelegd. Het is niet alleen de brievenpost die later wordt bezorgd. Ook pakketpost loopt vertraging op. Hoe ga je als webwinkel om met deze externe factoren?

 
Momenteel geven zowel TNT als DHL aan dat ze de pakketpost gewoon bezorgen. Bij eerdere stakingen bleek echter dat het aantal problemen en vertragingen wel groter was dan normaal. Consumenten vertrouwen het daarom niet helemaal en het lijkt erop dat een groot aantal, door de acties bij de verschillende bezorgers, toch kiezen voor een gewone winkel.
 
Reorganisaties bij TNT en DHL
TNT heeft al langer geleden aangegeven te willen reorganiseren en is hier al enkele jaren mee bezig. In 2010 lijkt voor een grote groep van de bezorgers de grens te zijn bereikt want de eerste stakingen zijn al achter de rug en ook deze week zijn er weer stakingen aangekondigd. Los van de stakingen zijn veel webwinkeliers ook bang geweest voor individuele acties waarbij mogelijk post kwijt zou kunnen raken. Gelukkig blijkt TNT tot op heden grotendeels betrouwbaar alhoewel natuurlijk wel uitzonderingen bekend zijn. 
 
TNT is van oorsprong een staatsbedrijf en heeft nog te maken met oudere CAO’s en functies. Alhoewel de CAO al enkele keren is aangepast en er al jaren wordt afgebouwd moeten er toch nog steeds mensen uit. Hoeveel dit er moeten zijn wordt momenteel met de vakbonden, het bestuur, partners en het personeel over onderhandeld.
 
Tot nu toe zou je verwachten dat concurrenten het meeste voordeel hebben van al het slechte nieuws dat over TNT in de media verschijnt. Zo geven webwinkeliers aan massaal ook concurrent DHL te overwegen voor het versturen van pakketpost omdat deze flink goedkoper zou bezorgen en ze in deze drukke feestmaand geen dag later willen leveren! TNT heeft meerdere malen aangegeven dat ze wel gewoon de pakketpost bezorgen maar met alle geruchten en het bezorgde publiek nemen sommige webwinkels het zekere voor het onzekere.
 
Bezorger DHL weet toch onvoldoende te profiteren
Een van de concurrenten die hier eigenlijk van zou moeten profiteren is DHL. Het bedrijf heeft de volume, markt en kwaliteiten om een grote slag te slaan in het marktaandeel van TNT dat nu onder vuur ligt. TNT en DHL zijn ook niet altijd even gelukkig met elkaar, zo blijkt zo nu en dan uit mediaberichten.
 
Toch lijkt het DHL niet erg te lukken om een groter aandeel in het bezorgen van pakketpost van TNT over te nemen. DHL komt met soortgelijke problemen naar buiten en deze week werd bekend dat er ook bij DHL contracten gewijzigd worden. Fulltime werknemers krijgen een parttime baan aangeboden en voor de mensen die hier niet mee akkoord willen gaan lijkt zelfs ontslag op de loer te liggen. De werknemers zijn het hier duidelijk niet mee eens en acties zijn al aangekondigd. De eerste acties hebben zelfs al plaatsgevonden. 
 
DHL werknemers leggen het werk neer
Dagblad De Gelderlander meldt dat in de nacht van maandag op dinsdag het personeel van een verdeelcentrum in Arnhem uit protest het werk heeft neergelegd. De banen van vijftien medewerkers daar zouden door de bezuinigingen worden geraakt.
 
Bij ons is onbekend of er hierdoor veel vertraging is opgelopen in het bezorgen van pakketpost. Aangezien het bij een centrum is gebleven is de schade waarschijnlijk beperkt, maar de kans is groot dat verdere acties zullen volgen.
 
De acties komen voor webwinkeliers op een ongelukkige periode. Juist in het jaar waarin ecommerce een groei heeft weten te realiseren en in de maand waarop echte omzet zou kunnen worden gemaakt, kiezen consumenten nu mogelijk toch voor de stenen winkel. Met zoveel aangekondigde acties, stakingen en geruchten over problemen zijn mensen bang dat de pakketpost en brievenpost niet, of niet op tijd zal aankomen, en kiezen ze dus maar voor de zekerheid van de stenen winkel.
 
Einde van acties in zicht?
Het einde van de acties bij TNT lijkt in zicht te komen en hopelijk blijven de acties bij collega bezorgers beperkt. De eerste stapjes in de onderhandelingen bij TNT zijn inmiddels  door beide kanten gemaakt en hopelijk gaat de bezorging van zowel brievenpost als pakketpost weer snel naar tevredenheid. 
 
Nu de vakbonden  zo fel reageren op de aangekondigde reorganisaties bij DHL is het echter de vraag of het voor de webwinkels op tijd zal zijn. Waarschijnlijk zal de echte rust pas begin komend jaar terugkeren, waarna alle feestdagen achter de rug zijn. Juist deze week nog hadden webwinkels gegokt op een goede omzet vanwege de kerstdagen, en de webwinkels hebben moeten toezien hoe ze helaas een groot gedeelte in de omzet hebben moeten afstaan door externe factoren als een instabiel betalingssysteem of onzekerheid bij de logistieke partners.  

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan