DHL neemt pakketkluizen Smartmile in Nederland over

DHL neemt pakketkluizen Smartmile in Nederland over

DHL neemt de 85 pakketkluizen van Smartmile in Nederland over. Het logistieke bedrijf experimenteert daarnaast een jaar lang met de software van Smartmile. DHL wil zo het bezorgen en retourneren van pakketten verduurzamen.

Het logistieke bedrijf DHL heeft momenteel een marktaandeel van 40 procent in de binnenlandse pakketbezorging in ons land. In 2021 bleek nog dat het bedrijf 200 miljoen pakketten per jaar verwerkt had. Het bedrijf implementeert een duurzaamheidsstrategie en breidt de komende maanden het aantal elektrische voertuigen in ons land uit van 1400 naar 2000.

Smartmile internationaal actief

Smartmile bezit op dit moment 150 pakketkluizen in Finland. Het lanceert binnenkort ook kluizen in Duitsland. De pakketkluizen staan open voor alle koeriers, verkopers en consumenten. De kluizen binnen Nederland worden nu ingezet als een aanvulling op het bestaande pakketkluizennetwerk van DHL.

Experiment met software

Naast de overname van de pakketkluizen gaat DHL gebruikmaken van de software van Smartmile. De software moet het aantal ritten en stopt verminderen. Na 12 maanden beslist DHL of de software in licentie blijft gebruiken voor een groter deel van het eigen kluizennetwerk.

‘Verbinder tussen alle spelers.’

“Met dit experiment kunnen we nu al samenwerken met een grote speler in Nederland om verder te innoveren en de footprint van de Nederlandse bezorging te minimaliseren”, vertelt Smartmile CEO Aku Happo. “Daarvoor hoeven we de lockers niet te bezitten, dus nemen we een andere rol aan: als verbinder tussen alle spelers.”

‘DHL kan veel kilometers besparen met onze pakketkluizen.’

“DHL kan veel kilometers besparen met onze pakketkluizen door 30, 40 tot 50 pakketten in één keer af te leveren bij zo’n automaat, in plaats van naar de klanten thuis te rijden. Koeriers kunnen daar ook alle pakketten tegelijk ophalen en in één rit bij de klant thuisbrengen. Met onze software zouden ze zelfs meer bedrijven, zoals een lokale fietskoerier, kunnen verbinden om naar klanten te fietsen.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten