menu

Musea en ecommerce

Musea en ecommerceHet vernieuwde hoofdgebouw van het Rijksmuseum is sinds dit weekend eindelijk weer open. Voor ons een mooie aanleiding om eens te kijken naar wat musea eigenlijk doen op ecommerce-gebied. Hebben ze webwinkels en zo ja, wat bieden ze daar allemaal aan?

De webwinkel van het Rijksmuseum is weer open!
Het Rijksmuseum in Amsterdam herbergt wereldberoemde schilderijen als De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en Het Melkmeisje van Johannes Vermeer en mag met recht het grootste en belangrijkste rijksmuseum van ons land genoemd worden. Bij zo’n groot museum hoort dan natuurlijk ook een webwinkel en die heeft het Rijksmuseum dan ook. De webwinkel was tijdens de verbouwing gesloten, maar is gelukkig nu weer open. Hier vinden we een top 10 van populaire producten (waaronder een reproductie van De Nachtwacht), kaarten, sjaals, paraplu’s, sieraden, servies en zelfs relatiegeschenken.

Webwinkel of webshop van het Rijksmuseum

De webwinkel van het Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum, eveneens in onze hoofdstad, heeft uiteraard schilderijen van de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Maar het museum heeft ook werken van schilders die door Van Gogh zijn beïnvloed of ooit met hem hebben samengewerkt, zoals Monet en Picasso. Het museum heeft een webwinkel (door hen ‘online shop’ genoemd), die zelfs via een eigen domeinnaam is te bezoeken: VanGoghmuseumshop.com. Hier vind je zo’n honderdveertig reproducties (variërend in prijs van 8 tot 180 euro), boeken (over het museum, maar ook over Van Gogh en zijn beroemde brieven), cd’s, dvd’s en zelfs wat apparte merchandise als een ketting of een zijden shawl. De webwinkel van het Van Gogh Museum maakt gebruik van de voorwaarden die Thuiswinkel Waarborg-leden hanteren, al konden wij het museum zo snel niet vinden op de ledenlijst van de organisatie.

Webwinkel of webshop van het Van Gogh Museum 

De webwinkel van het Eindhoven Museum
Het Eindhoven Museum ligt in, je raadt het al, Eindhoven en is een zogeheten openluchtmuseum. Het thema van dit archeologisch museum draait om de ijzertijd en de middeleeuwen van Noord-Brabant. Het museum heeft online, zoals zij dat noemen, een ‘historische webwinkel’. Hier vind je van alles. Van de gebruikelijke cd’s en dvd’s tot koehoorns, hoeden en scharen. En van bierpullen van rode klei, tot schoenreplica’s uit de ijzertijd.

De producten zijn erg origineel en passen perfect in een webwinkel die toebehoort aan een archeologisch museum. De webwinkel is gemaakt met behulp van Drupal en zit op zich prima in elkaar. Wel kwamen we wat merkwaardige zinnen tegen in de Algemene Voorwaarden, zoals: “Tenzij anders overeengekomen dient betaling plaats te vinden door middel van betaling van via iDEAL.”

De webwinkel van Naturalis
Naturalis, officieel Naturalis Biodiversity Center geheten, is in Leiden gevestigd en is niet alleen een natuurhistorisch museum, maar ook een onderzoeksinstituut. De collectie bestaat onder andere uit allerlei skeletten (van dino’s!), fossielen, schimmels en miljoenen andere objecten. Naturalis heeft een online ‘museumwinkel’ waar je ook hier niet ontkomt aan de vertrouwde cd’s en cd-roms. Wat erg leuk is aan deze webwinkel is dat je er ook bouwpakketten kunt bestellen van allerlei (prehistorische) dieren. Ook fossielen als ammonieten zijn via de shop te bestellen.

De webwinkel is vrij veel gericht op jonge bezoekers, wat wel weer bewezen wordt door het aanbod aan knuffels, t-shirts en spulletjes voor ‘de jonge onderzoeker’. De webwinkel bevat meer behulpzame secties dan menig andere museumwebwinkel die wij hebben gezien en legt onder andere uit hoe iemand een bestelling kan plaatsen en hoe die bestelling uiteindelijk zal worden bezorgd. Maarre… TPG Post? Bestaat dat nog? De webwinkel lijkt te zijn gemaakt door OIS, een Nederlands softwarehuis uit Rijswijk.

Webwinkel of webshop van het Naturalis Museum 

De webwinkel van het Kröller-Müller Museum
Het Kröller-Müller Museum ligt in het nationale park De Hoge Veluwe en bevat veel moderne kunst.  Ook beroemd is het bijbehorende beeldenpark. Er zijn werken te vinden van bekende schilders als Van Gogh, Mondriaan en Picasso. Het museum heeft een webwinkel, die te bezichtigen is via Kmm-onlineshop.com. Hier vind je een imposante collectiecatalogus met een overzicht van de ruim vierhonderd kunstwerken. Maar ook kunstzinnige artikelen als een chinees theepotje, een houten kistje en een keramische pannenonderzetter zijn via deze webwinkel te koop. Prachtige producten die perfect passen bij het Kröller-Müller Museum.

De webwinkel verkoopt overigens ook ‘papeterie’. Oftewel, papierwaren zoals boekenleggers, puzzels en speelkaarten. Ook leuk: het boek ‘Dijkshoorn kijkt Kunst’, dat vanaf eind november leverbaar is. Speciaal op verzoek van  Kröller-Müller Museum stelde hij een succesvolle audio-rondleiding samen, schreef hij nieuwe teksten bij kunstwerken en sprak hij die zelf in.

Onder het kopje ‘klantenservice’ vinden we in principe alle informatie die we nodig hebben voor als we er voor de eerste keer willen bestellen of als we vragen hebben over hoe de bestelling en levering verloopt. Betalen kan alleen met creditcard of iDeal. Achteraf betalen is dus geen optie. Ook betalen onder rembours behoort niet tot de mogelijkheden.

Webwinkel of webshop van het Kröller Muller Museum 

Musea en webwinkels
Er waren een aantal musea zonder online shop, maar de musea die een webwinkel hebben, hadden er duidelijk moeite ingestoken. Er is niet zomaar wat aanbod bij elkaar verzameld, maar er is goed gekeken naar wat nou past bij hetgeen het museum aanbiedt in de vorm van kunst, collecties en schilderijen. Dat de webwinkels ook geen ondergeschoven kindjes zijn, blijkt wel uit het feit dat enkele webwinkels van musea hun eigen domeinnaam hebben. Al met al gaan musea en ecommerce prima hand in hand, al hopen we wel dat er meer musea een webwinkel beginnen!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch