lightspeed ecommerce

Eenmanszaak of bv

Bij de start van je webwinkel moet je kiezen tussen een eenmanszaak of bv. De meeste ondernemers starten met een eenmanszaak maar zetten deze relatief snel om in een besloten vennootschap. Dat kan fiscaal voordeliger zijn, maar dat is zelden de reden. Waarom stappen er dan toch zoveel ondernemers over van de eenmanszaak naar de bv? Soms moeten ze wel.

Eenmanszaak of bvAls je een webwinkel begint en je het bedrijf gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel vraagt deze je om je keuze voor de gewenste rechtsvorm. Als je de enige eigenaar bent, kun je kiezen voor een eenmanszaak of, als je samen begint, een vennootschap onder firma. Een alternatief voor beiden is de besloten vennootschap. Een rechtsvorm die iets chiquer overkomt, al is dat zelden de reden om ervoor te kiezen.

Eenmanszaak goedkoper dan bv

De keuze tussen eenmanszaak of bv kan fiscaal gedreven zijn. Een eenmanszaak heeft wat fiscale voordelen, waardoor deze bij dezelfde winst minder belasting betaalt. Het omslagpunt is per situatie verschillend, maar ligt al snel boven de 150.000 euro pure winst. Maar weinig webwinkels weten dit te halen, waardoor de eenmanszaak fiscaal gezien voor het gros voordeliger is. Daarnaast is de bv duurder om op te richten en is het papierwerk wat uitgebreider.

De wetgeving rond de bv is in 2012 wel versoepeld, maar dat is vooral op het vlak van statuten en het benodigde startkapitaal. Voor retailers maakt dat meestal niet uit. Dat startkapitaal wordt toch wel ingebracht om eventuele bestuurlijke aansprakelijkheid af te vangen. In de retail is dit ook goed te doen omdat elk kapitaal hiervoor geschikt is. Het is meestal al snel aanwezig in de zin van voorraad of investeringen die op de balans staan en worden afgeschreven. Het benodigde startkapitaal was in de retail geen barrière. Het zijn met name de belastingvoordelen van de eenmanszaak, en administratieve kosten van de bv, waarom men bij de start toch voor de eenmanszaak of vof kiest.

De keuze tussen eenmanszaak of bv kan fiscaal gedreven zijn.

Privévermogen veiliger bij bv

Maar weinig webwinkels komen boven de anderhalve ton winst, toch stappen ze regelmatig over naar de bv. De reden? (Schijn)veiligheid. Simpel gezegd kun je een bv zien als een bedrijf dat zelf verantwoordelijk is voor haar acties. Wordt deze aansprakelijk gesteld voor schade of gaat deze om wat voor reden dan ook failliet? Dan is alleen de bv failliet. Dit is een groot verschil tussen de eenmanszaak of bv. Bij een eenmanszaak of vof zijn de ondernemers hoofdelijk, dus inclusief het privévermogen, aansprakelijk. Bij een bv is dat niet het geval, en omwille van een goede nachtrust is dat voor veel online retailers reden om maar een bv te starten.

In veel gevallen blijkt het wel al snel om schijnveiligheid te gaan, omdat er regelmatig aan de ondernemer zijn privé-eigendom getrokken wordt. Zo bieden veel leveranciers alleen levering op krediet indien de ondernemer met zijn privévermogen garant wil staan. Ook bij geldleningen, zowel bij investeerders als de bank, wordt er vaak om een borgstelling met privévermogen verzocht. Maar mocht je al deze borgstellingen succesvol weten te omzeilen en geen bestuurlijke fouten verweten kunnen worden, dan is je privévermogen bij de bv veilig.

Risico’s groot in vluchtige ecommercemarkt

Belangrijk, want de risico’s van het vak zijn groot. Webwinkels zijn regelmatig erg open over hun omzetcijfers. Die lopen ook al snel op. Een beetje webwinkel die al enkele jaren actief is, draait al snel een miljoen euro omzet. Over de winst wordt meestal minder veel gesproken. In veel gevallen is deze er amper. Veel webwinkels moeten het hebben van een paar procent rendement.

Veel webwinkels moeten het hebben van een paar procent rendement.

Natuurlijk is tien procent van een miljoen nog steeds een heel goed inkomen maar als je producten verkoopt, bouw je ondertussen wel ook een aardig risico op. Want voor alle producten die je verkoopt ben jij nog jarenlang aansprakelijk in de vorm van garantie. Daarnaast kun je als onderneming gehackt worden of op andere manieren aansprakelijkheid dragen. Als je opeens garantieclaims krijgt, klantgegevens gaat lekken of zelfs alleen onterecht wat negatieve publiciteit ontvangt waardoor je omzet tijdelijk een grote dip vertoont, is het maar de vraag of dat kleine winstpercentage dat zomaar kan opvangen.

Financierders eisen bv

Daarnaast wordt de keuze tussen eenmanszaak of bv soms gemaakt door financierders. Om voorraad in te kopen of investeringen te kunnen doen is er bij webwinkels vaak in hoog tempo extra geld nodig. Zelfs als het goed gaat, gaan de kosten meestal voor de baten uit. Die nieuwe site, extra voorraad, of buitenlandse marketingcampagne moeten worden betaald voor er geld in het laatje komt.

Om dit te kunnen betalen werken veel webwinkels met investeerders, aangezien het onderpand er (nog) niet altijd is en de bank steeds minder financiert. Bij de eenmanszaak of vof kunnen er echter geen aandelen worden overgedragen. Financierders investeren in veel gevallen makkelijker en sneller in een bv waarvan ze aandelen kunnen krijgen, of daar beslag op kunnen leggen, dan in de vorm van een persoonlijke lening aan een eenmanszaak. Daarnaast vinden er in de ecommerce regelmatig overnames plaats. Om zelf waardevol te worden, of de risico’s te spreiden bij een eigen overname, is de bv als rechtsvorm noodzakelijk.