Eenmanszaak of bv
Bij de start van je webwinkel moet je kiezen tussen een eenmanszaak of bv. De meeste ondernemers starten met een eenmanszaak maar zetten deze relatief snel om in een besloten vennootschap. Dat kan fiscaal voordeliger zijn, maar meestal stappen retailers over naar een bv om een andere reden.
Als je een webwinkel begint en je het bedrijf gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel vraagt deze je om je keuze voor de gewenste rechtsvorm.
Als je de enige eigenaar bent kun je een eenmanszaak oprichten. Als je samen begint kun je een vennootschap onder firma oprichten. Een alternatief is de besloten vennootschap.
Eenmanszaak goedkoper dan bv
De keuze tussen eenmanszaak of bv kan fiscaal gedreven zijn. Een eenmanszaak heeft belastingvoordelen, waardoor deze bij dezelfde winst minder belasting betaalt. Het omslagpunt is per situatie verschillend, maar ligt meestal ruim boven de 150.000 euro pure winst. Maar weinig webwinkels halen dit waardoor de belasting bij een eenmanszaak voordeliger is.
Voor het salaris van een directeur-grootaandeelhouder van een bv geldt een minimum. Ook is een bv oprichten duurder en heeft deze meer administratie. De wetgeving rond de bv is in 2012 wel versoepeld, maar dat is vooral op het vlak van statuten en het benodigde startkapitaal. Retailers brengen dit bedrag vaak toch in om eventuele bestuurlijke aansprakelijkheid af te vangen.
In de retail is dit ook goed te doen omdat elk kapitaal hiervoor geschikt is. Het is meestal al snel aanwezig in voorraad of investeringen die op de balans staan en worden afgeschreven. Het zijn vooral de belastingvoordelen van de eenmanszaak en administratieve kosten van de bv, zoals de notariële akte bij oprichting, waarom men bij de start toch voor de eenmanszaak of vof kiest.
De keuze tussen eenmanszaak of bv maakt veel verschil.
Privévermogen veiliger bij bv
Maar weinig webwinkels komen boven de anderhalve ton winst, toch stappen ze regelmatig over naar de bv. Vaak is veiligheid de reden. Simpel gezegd is een bv als bedrijf zelf verantwoordelijk voor haar acties. Bij aansprakelijkheid voor schade of een faillissement is alleen de bv failliet.
Dit is een groot verschil tussen de eenmanszaak of bv. Bij een eenmanszaak of vof zijn de ondernemers hoofdelijk aansprakelijk, dus inclusief het privé-vermogen. Bij een bv niet en dat is voor veel online retailers reden om maar een bv te starten.
Al moet je oppassen dat het niet om schijnveiligheid gaat, omdat regelmatig ook de ondernemer zijn privé-eigendom betrokken wordt. Zo bieden veel leveranciers alleen levering op krediet als de ondernemer met het privévermogen garant staat. Ook bij geldleningen, zowel bij investeerders als de bank, is er vaak een borgstelling met privévermogen nodig. Maar als deze borgstellingen niet zijn afgesloten en er geen bestuurlijke fouten zijn gemaakt dan is het privévermogen bij de bv veilig.
Risico’s groot in vluchtige ecommercemarkt
Belangrijk, want de risico’s van het vak zijn groot. Webwinkels zijn regelmatig erg open over hun omzetcijfers. Die lopen ook al snel op. Een beetje webwinkel die al enkele jaren actief is, draait al snel een miljoen euro omzet. Over de winst wordt meestal minder veel gesproken en veel webwinkels moeten het hebben van een paar procent rendement.
Veel webwinkels moeten het hebben van een paar procent rendement.
Natuurlijk is tien procent van een miljoen nog steeds een heel goed inkomen maar als je producten verkoopt, bouw je ondertussen wel ook een aardig risico op. Want voor alle producten die je verkoopt ben jij nog jarenlang aansprakelijk in de vorm van garantie.
Daarnaast kun je als onderneming gehackt worden of op andere manieren aansprakelijkheid dragen. Als je opeens garantieclaims krijgt, klantgegevens gaat lekken of zelfs alleen onterecht wat negatieve publiciteit ontvangt waardoor je omzet tijdelijk een grote dip vertoont, is het maar de vraag of dat kleine winstpercentage dat zomaar kan opvangen.
Financierders eisen bv
Daarnaast wordt de keuze tussen eenmanszaak of bv soms gemaakt door financierders. Om voorraad in te kopen of investeringen te kunnen doen is er bij webwinkels vaak in hoog tempo extra geld nodig. Zelfs als het goed gaat, gaan de kosten meestal voor de baten uit. Die nieuwe site, extra voorraad, of buitenlandse marketingcampagne moeten worden betaald voor er geld in het laatje komt.
Om dit te kunnen betalen werken veel webwinkels met investeerders, aangezien het onderpand er (nog) niet altijd is en de bank steeds minder financiert. Bij de eenmanszaak of vof kunnen er echter geen aandelen worden overgedragen. Financierders investeren in veel gevallen makkelijker en sneller in een bv waarvan ze aandelen kunnen krijgen, of daar beslag op kunnen leggen, dan in de vorm van een persoonlijke lening aan een eenmanszaak. Daarnaast vinden er in de ecommerce regelmatig overnames plaats. Om zelf waardevol te worden, of de risico’s te spreiden bij een eigen overname, is de bv als rechtsvorm noodzakelijk.