‘Meeste webwinkelbestedingen naar buitenlandse spelers’

Nederland heeft meer dan honderdduizend webwinkels, waaronder enkele grote spelers als bol, Albert Heijn en Coolblue. Daarmee lijkt ecommerce in Nederland weinig ruimte te bieden voor buitenlandse spelers. Toch besteden online shoppers meer bij buitenlandse dan bij binnenlandse spelers, denkt ECDB.
Nederland telt meer dan honderdduizend webwinkels. Misschien zijn dat er wel te veel, mede omdat vooral de grootste spelers profiteren van de kleine online bestedingsgroei. Marktleider bol groeide vorig jaar met 8,7 procent in omzet en momenteel zelfs weer meer dan 10 procent. Het bedrijf uit Utrecht is al jaren de nummer één van de Twinkle100, de lijst met de grootste online verkopers in Nederland. Het Zaanse Albert Heijn bezet plek twee in de laatst gepubliceerde lijst (over 2023), het Rotterdamse Coolblue plek drie.
Local heroes
Ons land heeft zeer veel webshops, en een zeer volwassen online winkelpubliek. Anders dan in de grootste Europese online winkelmarkten – Amazon is marktleider in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië – hebben we hier een lokale koploper. En dus ook lokale runners-up, al plaatste ECDB Amazon als tweede op een alternatieve toplijst over 2023.
Crossborder aandeel: 52 procent
ECDB, een bekende Duitse uitgever van ecommercestatistieken, heeft nu cijfers gepubliceerd over de crossborder aandelen in verschillende Europese landen. Voor Nederland lag dat aandeel in 2024 op 52 procent, leert navraag. Ons crossborder aandeel is dankzij de local heroes kleiner dan in de genoemde vijf topmarkten en veel en veel kleiner dan in België (95 procent) en Luxemburg (100 procent).
In de meeste landen ligt het crossborder aandeel hoger
In Duitsland ligt het percentage bijvoorbeeld op 58 procent, ondanks de aanwezigheid van lokale giganten als Otto, Zalando en MediaMarkt. Amazon is in zijn eentje ongeveer net zo groot als de negen volgende online topverkopers in Duitsland.
Definitiekwestie
In Nederland is de dominantie van de buitenlandse spelers zo groot nog niet, maar toch is het aandeel dat ECDB noemt veel hoger dan het aandeel crossborder bestedingen volgens de Thuiswinkel Markt Monitor. Dat kwam voor afgelopen kalenderjaar uit op 12 procent, becijferde NielsenIQ GfK. Uitgaven bij spelers met entiteiten in Nederland, zoals die op Amazon.nl en Zalando.nl, rekent dat onderzoek tot de binnenlandse bestedingen.
ECDB wijst bestedingen toe op basis van de belangrijkste markt voor de bedrijven in kwestie, waar vaak ook het hoofdkantoor is gevestigd. Voor Amazon is dat de Verenigde Staten, voor Zalando Duitsland. In deze definitie vallen ook Nederlandse online aankopen bij bijvoorbeeld Apple, Ikea en MediaMarkt onder buitenlandse uitgaven.
Chinese golf
Nederlanders besteden een groeiend deel van hun online winkelbudget bij bedrijven buiten ons land, welke definitie je ook hanteert. Door de groei van buitenlandse platforms, met name die uit China, wordt ecommerce ook hier steeds meer crossborder ecommerce.
Reacties