menu

“Ik hoopte dat klanten niet zouden bellen”

Renate Veugen vertelt over haar webwinkelsWij interviewen met regelmaat webwinkeliers en ecommerce specialisten. Deze keer de ervaringen van studente Renate Veugen. Net achttien jaar maar al druk bezig met alweer een tweede webshop. In dit interview vertelt ze haar ervaringen over het opstarten van deze webwinkels.

Renate Veugen en haar webwinkels in het kort
Van jongs af aan verkoopt Renate online. MP3spelers, kussenslopen, en inmiddels ook cosmetica. Een drukke onderneemster want daarnaast studeert ze ook bedrijfskunde aan de Universiteit van Tilburg. In 2014 verwacht ze daarmee klaar te zijn om fulltime te kunnen ondernemen. Wij bespraken met haar de periode van de start van haar eerste webwinkel en haar verwachtingen voor de komende jaren.

Hoe kwam je erop om als tiener satijnen kussenslopen te verkopen?

Vanaf mijn elfde hielp ik mijn zus elke week met haar kantenwijkje. Ik vond het verschrikkelijk om elke keer weer door die kou te gaan! Ik weet nog dat ik op een dag thuis kwam en letterlijk ‘geld verdienen’  intypte op Google.nl. Zo kwam ik uiteindelijk bij een woord ‘dropshippen’, dat is een manier om spullen (door) te verkopen zonder de producten zelf eerst in te kopen en op deze manier dus geen risico te hebben. Rond mijn 15e heb ik op deze manier dan ook vele mp3-spelers verkocht via Marktplaats.

Op mijn 16e hoorde ik van mijn zus over de voordelen van satijnen kussenslopen. Aangezien beauty en verzorging naast ondernemen ook een passie van mij is liet ik dit niet zomaar aan me voorbij gaan. Ik zal nooit vergeten dat ik nog maar één nacht op mijn nieuwe satijnen kussensloop had geslapen en de volgende dag zoveel reactie’s kreeg over mijn ‘glanzende’ haren. Zo ben ik aan mijn eerste klanten gekomen, want opeens wilde iedereen in mijn omgeving een satijnen kussensloop! Spullen verkopen via een webshop in plaats van via Marktplaats leek me altijd al een heel leuk plan, dus zodra ik zag hoeveel vraag er was naar de satijnen kussenslopen opende ik SatinSleepers.nl.

Een mooie webwinkel! Maak je de websites zelf of schakel je daar iemand voor in?

Ik ben toevallig gezegend met een zus die erg goed is met programmeertaal en de mooiste websites bouwt. Zij heeft mijn webshops dan ook tot leven gebracht. Mijn eerste webshop SatinSleepers is door haar ontworpen en mijn tweede webshop Exclusieve Cosmetica is door mij ontworpen. Verder ben ik zelf verantwoordelijk voor alle inhoud van de webshops die ik gewoon zelf gemakkelijk kan aanpassen.

Wie schakel je, naast je zus, verder zoal in?

Op mijn zus na die de websites in elkaar heeft gezet doe ik alles zelf. Van de administratie en social media tot het versturen van de bestellingen en het schrijven van persberichten. Mijn ouders hebben zich allebei nooit in het ondernemen en alles wat daarbij komt kijken verdiept, vandaar dat zij mij niet verder kunnen helpen. Ik probeer alles via internet uit te zoeken en dat lukt aardig. Sinds kort ben ik nu via de Universiteit van Tilburg bij Starterslift terecht gekomen. 

Starterslift ondersteunt ambitieuze startende ondernemers in West- en Midden-Brabant. Bij mijn coach van Starterslift kan ik nu terecht voor advies en vragen. Het is erg fijn om met iemand te kunnen praten die ervaring heeft met alles waar ik nu mee bezig ben.

Je studeert bedrijfseconomie. In hoeverre kan je die kennis toepassen bij je webwinkels?

Het eerstejaar van mijn studie is gelijk aan het eerste jaar van de studies ‘Bedrijfseconomie’, ‘Economie en Bedrijfseconomie’ en ‘Fiscale Economie’. Het afgelopen jaar heb ik zeker dingen geleerd waar ik voor mijn bedrijf veel profijt van heb gehad. Vooral bij vakken als Marketing, Financial Accounting en Fiscale Economie leer ik veel nuttige dingen die ik meteen kan toepassen. Volgend jaar kies ik voor Bedrijfseconomie en in de toekomst zijn er nog mogelijkheden om mijn studie te combineren met het BCE Entrepreneurship Program, dat is een speciaal programma dat gericht is op ondernemen. Op deze manier richt mijn studie zich nog meer op de zaken waar ik nu mee bezig ben.

Ben je bedrijfseconomie gaan studeren, omdat je van je webwinkels een (nog groter) succes wilde maken of was het altijd al je ‘droomstudie’?

Het is niet mijn droomstudie. Ik wist heel goed wat ik niet wilde doen en economie vond ik op de middelbare school een van de interessantste vakken. Ik heb voor bedrijfseconomie gekozen, omdat dat de studie is die het beste aansluit met waar ik nu mee bezig ben. Het feit dat ik de stof die ik leer meteen in praktijk kan brengen maakt mijn studie leuk.

Valt de opleiding goed met je webwinkels te combineren?

Mijn studie gaat me gelukkig nog goed af. Ik heb geen aanwezigheidsplicht en ben daardoor heel vrij om mijn eigen tijd in te plannen. Hier maak ik dan ook optimaal gebruik van, zodat ik overal goed rekening mee kan houden. Op deze manier is mijn studie erg goed met mijn werk te combineren.

En het ondernemen? Was het bijvoorbeeld moeilijk om als 16-/17-jarige serieus genomen te worden door anderen (bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel)?

Daar heb ik eigenlijk nooit iets van gemerkt. Op mijn 15e, toen ik nog MP3-spelers op Marktplaats verkocht, was ik daar wel altijd bang voor. Ik hoopte dan dat mijn klanten niet telefonisch contact met mij zouden opnemen, omdat ik dacht dat ze zo mijn leeftijd konden achterhalen en mij vervolgens niet meer serieus zouden nemen. Dat is nooit gebeurd.

Verder moest mijn vader bij het registreren van mijn eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel wel mee, omdat ik nog twee jaar onder de 18 was. Er gelden dan regels dat een ouder of voogd overal voor aansprakelijk gesteld kan worden. Ik ben heel blij dat mijn vader hiermee akkoord is gegaan. Nu ben ik eindelijk 18 en wel gewoon zelf aansprakelijk. Verder heb ik nooit zoveel nadelen door mijn leeftijd ervaren. Vanaf mijn 17e kwam ik er juist achter dat mensen het alleen maar leuk vinden dat ik nog zo jong ben!

Kunnen we nog meer webwinkels van jouw hand verwachten of zal het bij deze twee blijven?

Voorlopig blijft het bij deze twee webshops. Ik zit nog vol met ideeën voor deze twee sites en die wil ik eerst realiseren. Zo heb ik mijn handen de komende tijd nog vol aan de marketing, het uitbreiden van het productaanbod en de social media.

En dan? Hoe zie jij jouw webwinkeltoekomst en hoe sta jij ervoor over vijf jaar?

Uiteraard hoop ik dat ik tegen die tijd mijn studie heb afgerond. 

Daarnaast zou ik graag voor mezelf willen blijven werken. Mijn webshops zijn tegen die tijd in ieder geval veel gegroeid en wie weet of ik tegen die tijd nog meer webshops heb. Ik zou zelf geen fysieke winkel willen, omdat ik het juist een mooi idee vind om alles via internet te regelen en op deze manier op elke plek van de wereld te kunnen werken.

Meer weten over Renate en haar webwinkels?
Zie voor meer informatie over Renate en haar producten de webwinkels van Renate, SatinSleepers.nl en Exclusieve Cosmetica zelf.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch