Wuunder lanceert Puzzlpack

Wuunder lanceert Puzzlpack

Transport management service Wuunder heeft onlangs Puzzlpack gelanceerd. De nieuwe verzendoplossing maakt het mogelijk minder verpakkingsmateriaal te verbruiken. “De software bestaat uit twee gedeelten. Het kijkt niet alleen hoe er minder verpakkingsmateriaal kan worden verbruikt, maar ook hoe deze pakketten zo goedkoop mogelijk kunnen worden verzonden.”

‘Puzzlpack geeft medewerker de juiste maat doos’

Puzzlpack komt als antwoord op huidige problemen binnen de logistieke sector. Denk aan pakketten die in te grote dozen worden verzonden, waarbij vaak ook niet voor de goedkoopste verzendopties wordt gekozen. Volgens Jeroen Gehlen, co-founder van Wuunder, kan dit anders.

“Stel dat een medewerker aan de lopende band pakketjes moet inpakken met 3 items. Hij of zij kijkt naar de 3 items en pakt doosje B. Een medewerker pakt altijd een doosje waarvan hij of zij zeker weet dat alle drie de items erin passen. Dit is meestal een te grote doos. Als je afgerekend wordt op het aantal doosjes dat je verwerkt, wil je voorkomen dat je verpakking te klein is. Puzzlpack geeft elke medewerker exact de juiste doos, zodat altijd het kleinste doosje gepakt kan worden. Zo voorkom je dat je lucht verstuurt of artikelen in een te grote doos verpakt. Een ontvanger ziet een grote doos vaak ook als te groot en bovendien kost dit meer papier.”

“Als je meerdere vervoerders gebruikt, bekijkt de software welke verzendservice het meest geschikt is.”

“Als je meerdere vervoerders gebruikt, bekijkt de software welke verzendservice het meest geschikt is. Zo bespaar je veel geld”, aldus Gehlen. De software houdt hierbij rekening met de goedkoopste service.
Daarnaast bekijkt Puzzlpack de mogelijkheden van alle vervoerders: “stel dat je 10 dozen naar België wilt verzenden en het systeem 50 euro aangeeft (10 dozen voor vijf euro), dan wordt er ook gekeken naar de optie voor een pallet, wat 40 euro in totaal kost.”

Zo werkt Puzzlpack

De software van Puzzlpack werkt geheel op de achtergrond. Webwinkeliers hoeven alleen productgegevens in te voeren. Hierbij is het van belang dat ze de precieze afmetingen van items invoeren. “Puzzlpack moet van elk item het gewicht en de afmetingen weten. Ook moet het weten welk type verpakkingen de webwinkelier heeft en hoeveel kilo er maximaal in die verpakking kan.”

Wanneer consumenten drie items afrekenen, berekent de verzendoplossing de breedte en hoogte van elk item. Hiermee bepaalt het de verpakking waar de items het best in passen. De software werkt hierbij op een eigen manier, die doet denken aan het beroemde spelletje Tetris.

“Puzzlpack kijkt naar de totale kosten. Zo willen we een duurzame oplossing bieden.”

Op basis van afmeting en gewicht wordt gekeken naar bestemming en vervolgens naar de servicemogelijkheden. “Daar wordt de goedkoopste uit gekozen. Stel dat vervoerder A geen toeslag heeft en vervoerder B wel, dan wordt er voor A gekozen. Puzzlpack kijkt naar de totale kosten, dus ook naar brandstoftoeslag, handtekening voor ontvangst, enzovoort. Zo willen we een duurzame oplossing bieden.”

Maroessia

Maroessia

Maroessia Karpenko werkt sinds 2023 voor Ecomercenews.nl, onderdeel van Zietuwel. Ze schrijft vooral nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Maroessia

Gerelateerde berichten