Adyen wil bedrijfskrediet verstrekken

Adyen wil bedrijfskrediet verstrekken

De Nederlandse payment service provider Adyen heeft in 2021 een recordomzet gedraaid van meer dan 1 miljard euro. Ook heeft het bedrijf voor 516 miljard euro aan transacties verwerkt. Over de plannen voor de komende jaren zal het bedrijf binnenkort meer vertellen. “We kijken naar verdere uitbouw van onze bankdiensten, waaronder kredieten”, aldus CEO Pieter van der Does.

Dat blijkt uit de onlangs gedeelde halfjaarcijfers van de payment service provider. De EBITDA van het bedrijf voor 2021 kwam uit op 630 miljoen euro. Dit is een toename van 57 procent vergeleken met een jaar eerder.

Koersschommelingen Adyen

Ook de omzet groeide met 46 procent erg hard naar 1 miljard euro. Volgens het FD schommelde de koers van Adyen in het afgelopen jaar tegelijkertijd echter ook flink. Zo haalde het aandeel de hoogste koers ooit, maar een paar maanden later zette ook de grootste koersdaling van het bedrijf in. Het aandeel leverde toen 40 procent in.”Dat het aandeel beweegt zegt niks over onze positie in de markt. Die is onveranderd”, zei CEO Pieter van der Does.

Transacties via POS-systeem namen sterk toe

Dat verkopers behoefte hebben aan een systeem waarin meerdere processen te integreren zijn is volgens het bedrijf een reden dat haar positie onveranderd blijft. In een persbericht laat Adyen weten dat het aantal transacties via het POS-systeem van het platform in de tweede helft van 2021 een groei behaalde van 97 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

‘De transacties via het POS-systeem van Adyen bedroegen 41.8 miljard euro.’

Deze transacties bedroegen 41.8 miljard euro, wat zo’n 14 procent is van de totale verwerkte transacties. De groei van POS-transacties is daarmee sterker dan de groei van het aantal online transacties.

Uitbouw bankdiensten

Over toekomstplannen laat het bedrijf nu nog niet veel weten, al zegt het daar volgende maand meer over te vertellen. “De bankvergunning die Adyen in Europe en Amerika heeft zal een centrale rol spelen. We kijken naar verdere uitbouw van onze bankdiensten, waaronder kredieten.”

‘Adyen is niet de eerste speler die deze vorm van financieringen gaat bieden.

Adyen is niet de enige speler die deze vorm van financieringen zal bieden. Op inkomsten gebaseerde financieringen zitten  in de lift. Deze kredieten worden verstrekt op basis van data, dat binnen ecommerce veel beschikbaar is. Recent traden Booste, Clearco en Wayflyer nog toe tot de Nederlandse markt.

Daarnaast zijn er ook spelers die financieringen bieden voor platform-verkopers. Floryn biedt Bol.com-verkopers namelijk flexibel krediet. Pay.nl en Klarna hebben hier ook producten voor gelanceerd. Voor verkopers op het platform van Amazon.com zijn er al langer verschillende financiers actief.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten