Adyen schiet retailers betalingen voor

Adyen schiet retailers betalingen voor

Adyen gaat webwinkels en andere retailers helpen met betalingen van creditcardmaatschappijen en banken die even op zich laten wachten. Dit doet het betaalbedrijf door kortlopende leningen te verstrekken. Het schiet hiermee dus de uitbetalingen voor.

Dit blijkt uit de prospectus voor de beursgang die eerder vandaag plaatsvond. Met deze constructie wil Adyen verder de concurrentie aangaan met de traditionele banken. Het betaalbedrijf vormt de schakel tussen retailers aan de ene kant en banken en creditcardmaatschappijen aan de andere kant. Bij een aankoop, doet Adyen in een split second een kredietcheck en volgt – als alles goed is – de transactie. Het kan echter meerdere dagen duren voordat de klant zijn geld binnen heeft. Dat wil Adyen nu veranderen door een vorm van werkkapitaalfinanciering te verlenen en zo een deel van de uitbetalingen voor te schieten.

Het verstrekken van kortlopende leningen is voor Adyen wel een extra risico, omdat bedrijven in de tussentijd failliet kunnen gaan. Maar hier tegenover staan natuurlijk extra inkomsten dankzij de rente die Adyen rekent voor deze vorm van financiering.

Bankrekening openen bij Adyen

Webwinkels en andere retailers die meedoen, moeten een bankrekening openen bij Adyen. Dat kan, aangezien het betaalbedrijf vorig jaar een bankvergunning had gekregen. Overigens is Adyen niet de enige die uitbetalingen voorschiet aan haar klanten, ook het Zweedse betaalbedrijf iZettle, vorige maand overgenomen door PayPal, biedt een soortgelijke dienst aan haar klanten aan.

Deel van de prospectus van Adyen waarin de plannen voor kredietverlening staan.
Deel van de prospectus van Adyen waarin de plannen voor kredietverlening staan.
Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten