Adyen heeft bankvergunning
Payment service provider Adyen heeft in april, zo blijkt nu, een bankvergunning verkregen. Het Nederlandse betaalbedrijf wil zich echter niet op de consumentenmarkt storten. Wel moeten webwinkels die met Adyen werken, sneller hun geld overgemaakt krijgen van klanten.
In het register van De Nederlandsche Bank is te zien dat Adyen op 25 april officieel een bankvergunning heeft verkregen. Adyen heeft nu een vergunning voor onder andere bankleningen, het uitgeven en beheren van diverse betaaldiensten, het uitwisselen van buitenlandse valuta en het uitgeven van elektronisch geld.
Het lijkt erop dat Adyen op weg is om een betaalbank te worden in plaats van een bank die allerlei verschillende financiële diensten verleent (zoals bijvoorbeeld de online-only bank Bunq). Tegenover het Financieele Dagblad zegt oprichter en CEO Pieter van der Does dan ook dat ze zich niet op de consumentenmarkt willen richten en dat ze dus bijvoorbeeld ook geen bankpassen willen uitgeven.
Koerswijziging Adyen gunstig voor webwinkels
De koerswijziging van Adyen moet vooral gunstig uitpakken voor webwinkeliers. Die kunnen namelijk, nu Adyen een bankvergunning heeft, sneller hun geld overgemaakt krijgen van hun klanten. Adyen hoeft namelijk niet meer de transacties via een bank te laten verlopen, ze zijn nu zélf de bank. “Hiervoor was dat een ongecontroleerd proces met regelmatig vertragingen”, aldus Van der Does tegen het FD. “Nu is het account van de klanten ook direct hun iban, we houden het hele betaalproces in eigen hand.”
Klarna ook een bank
Eerder deze maand verwierf Adyen’s Zweedse concurrent Klarna ook al een bankvergunning. Met de lancering van Payment Service Directive 2, een richtlijn van de EU die de drempels voor niet-banken in de betalingsindustrie wegneemt, is er ruim baan voor bedrijven die de concurrentie aangaan met de gevestigde banken of die met apps en andere oplossingen komen die zijn gebaseerd op de rekeninginformatie van bank-klanten.
Reacties