Buckaroo verkocht voor €150 miljoen

Buckaroo verkocht voor €150 miljoen

De Nederlandse betaalprovider Buckaroo wordt door Keensight Capital gekocht voor ruim 150 miljoen euro. Op dit moment moet de toezichthouder de deal nog goedkeuren. In het tweede kwartaal van 2022 moet de overname gaan plaatsvinden.

Buckaroo bestaat sinds 2005 en ondersteunt het gehele betaalproces vanaf het moment dat de klant een bestelling plaatst, totdat het geld bij de webwinkelier op de rekening staat. Dit jaar werd de overname van Sisow, een andere betaalaanbieder, nog afgerond.

Turbulent jaar betaalproviders

Buckaroo was niet de enige betaalprovider die dit jaar te koop stond, Pay.nl en MultiSafepay stonden namelijk ook te koop. Eerder dit jaar werd nog bekend dat ING overweegt te stoppen met betaaloplossing Payvision, terwijl Mollie vorige week bekendmaakte een fonds te lanceren van 1 miljoen euro. Al met al was het dus een turbulent jaar voor betaalproviders.

Gekocht door Keensight Capital

Dit jaar stond Buckaroo te koop en volgens het FD gaat het bedrijf nu verkocht worden voor ruim 150 miljoen euro. Het Franse private-equityhuis Keensight Capital koopt bij deze deal ook het controlerend belang van BlackFin Capital Partners, de huidige investeerder in Buckaroo.

‘Buckaroo kan een groei van 20% aan.’

Keensight specialiseert zich in investeringen in technologie en gezondheidszorg. Het fonds heeft zo’n 2 miljard euro in beheer. Investeringsmanager Arjan Hannink van Keensight Capital: “Wij richten ons alleen op groeibedrijven.” Het fonds hanteert bij de portefeuille namelijk een gemiddelde groei van minimaal 20 procent. “Buckaroo heeft laten zien dat aan te kunnen.” Het management van Buckaroo behoudt een deel van de aandelen.

‘Verkoop was geen verrassing’

Het is de derde verkoop van Buckaroo. In 2012 werd het bedrijf namelijk voor zo’n 11 miljoen euro verkocht aan het Zweedse incassobureau Intrum. In 2017 verkocht dat bedrijf het weer verder voor een onbekend bedrag aan BlackFin. “Het verkoopproces kwam niet als een verrassing”, zegt Paul Scholten, CEO van Buckaroo.

‘De overnamesom van €150 miljoen is lager dan waarderingen van branchegenoten.’

Private-equityfondsen houden bedrijven meestal maar 4 jaar in de portefeuille, waardoor de verkoop er al even aan zat te komen. Hoewel de overnamesom van zo’n 150 miljoen euro een mooi bedrag is, is het aanzienlijk lager dan waarderingen van branchegenoten. Adyen heeft een marktkapitalisatie op de beurs van 74 miljard euro. Mollie werd deze zomer nog gewaardeerd op 5.4 miljard euro.

Kleiner dan branchegenoten

Buckaroo is dan ook kleiner dan Mollie en Adyen. Volgens het FD groeit het bedrijf minder explosief dan haar branchegenoten, voornamelijk doordat het zich uitsluitend richt op de Benelux. Volgens het FD toont de winst van Buckaroo daarnaast ook al jaren een dalende trend. In 2017 haalde het bedrijf nog zo’n 1.5 miljoen euro, maar in 2019 was daar 300.000 euro van over.

‘Omzetverwachting 2021 staat op €25 miljoen.’

Tussen 2017 en 2019 was de omzet stabiel op 12 miljoen euro per jaar. Volgens Scholten is het bedrijf sinds 2019 juist in omvang verdubbeld, in klanten en omzet. “Voor 2021 staat de omzetverwachting op 25 miljoen euro.”

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten