ING overweegt te stoppen met Payvision

ING overweegt te stoppen met Payvision

In 2018 betaalde ING 350 miljoen euro voor de betaaloplossing Payvision, de duurste aankoop van de bank sinds de kredietcrisis. Payvision moest uitgroeien tot een geduchte concurrent van marktleider Adyen, maar de kans is inmiddels groter dat ING de stekker uit het bedrijf trekt.

Klantenbestand riep vragen op

Anonieme bronnen meldden bij het FD dat ING adviesbureau McKinsey & Company inschakelde om te onderzoeken of het niet beter is om te stoppen met Payvision. Naast dat de technologie van de betaaldochter tegenviel, bleek ook het klantenbestand niet in lijn met de wensen van ING. Een groot deel van de klanten komt namelijk uit de gok- en pornobranche.

Deze sectoren worden regelmatig in één adem genoemd met witwaspraktijken. Ook Payvision werd geassocieerd met het verwerken van verdachte transacties. Het OM verweet ING vervolgens dat het nalatig was geweest in het voorkomen van witwaspraktijken via rekeningen van de bank. ING schikte voor een bedrag van 775 miljoen euro, de hoogste boete die Nederlandse autoriteiten ooit oplegden.

De omzetcijfers bleven ver achter op concurrent

ING besloot afscheid te nemen van klanten met het hoogste witwasrisico en zag de winst van Payvision het jaar na de overname kelderen met 66 procent. Terwijl andere betaaldiensten mooie groeicijfers lieten zien, bleven de omzetcijfers van Payvision ver achter. Ondanks dat ING tientallen miljoenen investeerde in haar betaaldochter.

Jaar na overname kelderde winst met 66%.

Het FD meldt dat McKinsey momenteel de positie van ING op de betaalmarkt onderzoekt. Het adviesbureau ontwikkelde meerdere scenario’s, waarvan het volledig opdoeken van Payvision er één is. Op het artikel wilde ING inhoudelijk niet reageren, maar het zei wel ‘permanent reviews uit te voeren’. Er wordt verwacht dat ING binnenkort meer duidelijkheid over geeft over de toekomst van Payvision.

Linda

Linda

Linda de Vries werkt sinds 2015 bij Zietuwel, waar ze zich hoofdzakelijk bezighoudt met interviews voor Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten