Amazon biedt leningen aan

Amazon biedt leningen aan

Kleine webwinkeliers die verkopen via Amazon konden via het platform al een lening aangaan, maar daar komt nu een extra optie bij. De ecommerce-reus is hiervoor een samenwerking aangegaan met Marcus, de consumentenbank van Goldman.

De verwachting is dat het krediet zal worden aangeboden tegen een vaste jaarlijkse rente die varieert tussen de 6,99 en 20,99 procent.

Amazon wilde eerst marktplaats vol geldschieters

Volgens diverse bronnen had Amazon in eerste instantie het plan opgevat om een online marktplaats te creëren voor geldschieters die dan met elkaar moeten concurreren om kleine bedrijven financiering aan te bieden. Maar dat plan is nu dus gesneuveld om uitsluitend met Goldman te kunnen werken.

Binnenkort zullen eigenaren van kleine bedrijven die via Amazon verkopen dus een gerichte uitnodiging krijgen van consumentenbank Goldman voor leningen tot 1 miljoen dollar. Mochten ze een aanbieding krijgen, dan zien potentiële leners die op Seller Central, de online hub voor Amazon-verkopers. Hier kunnen ze zich dan naar verluidt in twee simpele stappen aanmelden voor de lening.

Goldman verstrekt leningen tot 1 miljoen dollar.

Eerste keer dat Amazon dit uit handen geeft

“Het is de eerste keer dat Amazon een financiële instelling de acceptatiebeslissingen laat nemen voor de honderdduizenden verkopers op haar platform”, zo schrijft CNBC. “Meer dan de helft van de verkochte goederen op Amazon is afkomstig van externe verkopers. De afgelopen tien jaar heeft Amazon zijn kredietverleningsprogramma voor kleine bedrijven (Amazon Lending, red.) strak in eigen hand gehouden. Met behulp van algoritmen en streng bewaakte verkoopgegevens bepaalde het wie een lening zou kunnen gebruiken.”

eBay, Adyen en Klarna gingen Amazon voor

Grote ecommerce-spelers die geld lenen aan retailers; Amazon is zeker niet de eerste die dit doet. In 2018 ging eBay de samenwerking aan met Square Capital om geld te kunnen lenen aan aangesloten webwinkeliers. In datzelfde jaar besloot Adyen webwinkels en andere retailers te helpen met betalingen van creditcardmaatschappijen en banken die even op zich laten wachten. Door kortlopende leningen te verstrekken schoot Adyen op die manier geld voor. En ook in 2018 was het Klarna dat aankondigde geld te lenen aan retailers uit het midden- en kleinbedrijf.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten