Ecommerce News
menu
lightspeed ecommerce

Webwinkel Qoony failliet?

Webwinkel Qoony faillietWebwinkelformule Qoony lijkt failliet. Of is failliet. In ieder geval is het tijdelijk niet mogelijk een bestelling te plaatsen. Althans, zo staat dat op de site, ergens in een sidebar. Merendeel van de producten op de 25 webwinkels die bij Qoony horen is “uitverkocht”, terwijl een aantal producten toch te bestellen valt. Niet doen, want het bedrijf levert niet en reageert volgens sommige klanten ook niet meer.

Ecommercebedrijf Qoony probeert naar onze mening duidelijk mee te liften op dat andere eigentijdse warenhuis met barbecues, prullenbakken en keukenartikelen. Het was niet eens het assortiment dat ons dat doet laten denken, maar vooral die korte naam, inclusief duidelijke Q, vrijwel hetzelfde speelse lettertype qua logo, een experience center en allemaal handige vindbare URLs. De copycat-formule heeft blijkbaar een aardig tijdje succes geboekt, maar dat lijkt niet langer het geval. Het bedrijf verkeert momenteel in zeer zwaar weer!

Er is al een tijdje wat aan de gang bij Qoony. De webwinkelformule die zo’n 25 webwinkels heeft met namen als Loopfietsstore.com, Dakkofferstore.com en Bostkolfstore.com ligt al enige tijd onder vuur op de verschillende klachtensites en social media. Op Trustpilot scoort Qoony na 43 beoordelingen een alleszeggende 3.1, waarbij de laatste klachten zinsnedes bevatten als “geen geld terug, geen contact”, “oplichters”, “slechte zaak” en “niet bij Qoony bestellen!”.

Ook op Klachtenkompas regent het protesten en bezwaren, waarbij veel klanten nog altijd op een reactie van het bedrijf wachten. En op het forum van Opgelicht.nl heeft iemand begin deze maand het bericht gekregen dat faillissement is aangevraagd en dat er niet op mail en telefoon gereageerd kan worden. Er wordt zelfs een e-mail aangehaald waarin staat dat “door omstandigheden, Qoony de activiteiten tijdelijk moet staken”.

Zoals in bovenstaand screenshot (klik hier of op de afbeelding voor een leesbaarder formaat) valt te lezen, schijnt de financiële malaise te zijn ontstaan door de snelle groei. Qoony is in gesprek met de bank en een private equity-partij om tot een oplossing te komen.

Nooit lid Thuiswinkel geweest
Maar in hetzelfde topic komt iets anders opmerkelijks voorbij drijven. Forumlid Jeronomi publiceerde een mailconversatie met de klachtenafdeling van Thuiswinkel.org waarin hij aangeeft het niet te snappen dat ‘ie een foutmelding krijgt als hij Qoony opzoekt als lid van Thuiswinkel.org. Op de site van Thuiswinkel stond: “Qoony is het verleden gecertificeerd geweest voor het Thuiswinkel Waarborg, maar voldoet op dit moment niet meer aan de gestelde voorwaarden. Qoony is nog wel lid van Thuiswinkel.org, maar mag het Thuiswinkel Waarborg niet voeren totdat er opnieuw aan de voorwaarden wordt voldaan.” Thuiswinkel.org reageert daar op door te stellen dat “de betreffende webwinkel geen lid is van Thuiswinkel en dat ook nooit is geweest”.

Allemaal BV’s en KVK-inschrijvingen…
We zijn zelf ook maar even op onderzoek uitgegaan en kwamen terecht in een oerwoud van vaagheid en bedrijfsnamen.  Zo wordt in het copyright-gedeelte op de klantenservice-pagina van een willekeurige Qoony-webwinkel gerept over auteursrechten die volledig berusten bij The Growth Company B.V. Die staat bij de KvK ingeschreven onder nummer 30180664 en is gevestigd op Boekdrukker 9 in Nijkerk. Prima, maar in de algemene voorwaarden  van het bedrijf gaat het weer over Young Family Retail B.V onder het kopje ‘Identiteit van de ondernemer’ en staat er een heel ander KvK-nummer, namelijk 54168619, dat toebehoort aan TrumpetTree B.V., dat is gevestigd op dezelfde locatie in Nijkerk.

Al die KVK-nummers en BV’s zijn niet te vinden op faillissementensites, maar we vonden er wel Tuinplaza Nijkerk, dat als status “einde schuldsanering met uitdeling en met schone lei” heeft. Kijken we naar de website van Tuinplaza Nijkerk, dan zien we daar… Qoony staan!

Qoony-oprichters Johan Smits en Rik van den Wijngaard lijken ieder geval geen heil meer te zien in Qoony, want zij zijn volgens hun LinkedIn-profielen sinds kort niet meer betrokken bij de webwinkel…

Update: 16:50 uur: Gisteren failliet verklaard
Inmiddels is er contact geweest met oprichter Johan Smits zelf. Hij verwijst ons naar het artikel op Twinkle Magazine dat in zijn ogen de situatie inmiddels het best verwoordt. Verder bevestigt hij dat gisteren het faillissement van The Growth Company, de organisatie achter Qoony, inderdaad is uitgesproken. Ook bevestigt hij dat ze nooit bij Thuiswinkel.org aangesloten zijn geweest. Waar dat vandaan komt is hem dan ook niet duidelijk. Er hebben nooit logo’s op de site gestaan of iets dergelijks.

Het faillissement kwam onverwacht maar toen het de oprichters duidelijk werd dat deze er aan zat te komen is het direct onmogelijk gemaakt om te bestellen. Tot begin september liepen gesprekken met investeerders dermate goed dat er nog niet aan een faillissement gedacht werd. Zodra duidelijk werd dat die gesprekken op niets uit zouden lopen is direct elke bestelmogelijkheid uitgeschakeld.

Gedupeerden kunnen bij curator Marcel Groen van GCM Advocaten in Almere terecht voor meer informatie over het verdere verloop van het faillissement.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch