INretail verwacht golf van faillissementen in retail

INretail verwacht golf van faillissementen in retail

De komende maanden komt er een golf aan faillissementen en ontslagen in de retailsector. Dat vreest brancheorganisatie INretail. Het wil een realistischere vergoeding van het kabinet én meer click & collect. “Winkels moeten van hun entree een afhaalloket kunnen maken.”

INretail zegt extreem verontrust te zijn over de situatie van retail in Nederland. Die verslechtert snel door de lockdown. De organisatie is dan ook bang dat er heel wat faillissementen en ontslagen zullen volgen in de komende maanden. “Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad.”

‘Vergoedingsregeling beter passend maken’

De vertegenwoordiger van non-food retail schetst gelukkig niet alleen maar een doemscenario, maar komt ook met gerichte suggesties om de situatie te verbeteren. Zo wil het dat de voorraadvergoedingsregeling beter passend gemaakt wordt en dat consumenten bestellingen kunnen afhalen bij winkels.

De consument moet kunnen afhalen in winkels.

60% retailers verwacht af te slanken dit jaar

De oproep van INretail volgt na een snelle peiling onder 1300 ondernemers. Van hen verwacht 60 procent dat hun bedrijf dit jaar moet afslanken. Dit betekent dat tienduizenden banen op de tocht staan. Volgens algemeen directeur Jan Meerman is 80 procent van de deelnemers enorm bezorgd. “Er dreigt een groot maatschappelijk probleem waarvan ook toekomstige generaties de lasten moeten dragen.”

De brancheorganisatie roept het kabinet op om met een realistische vergoeding te komen, eentje die is aangepast aan de verschillende branches. “Er is twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding gereserveerd, maar zelfs behoudende berekeningen tonen dat de totale schade richting een miljard euro gaat. Help al die in de kern gezonde familiebedrijven die vaak al generaties bestaan om te overleven. Nu moet je geen zuinige boekhouder zijn.”

Volgens INretail kampen winkels met spullen van de feestdagenperiode en wintervoorraad nu de uitverkoop niet doorgaat. “De winkelvoorraad heeft een enorme waarde en moet grotendeels afgeschreven worden. Een realistische vergoeding is keihard nodig om te overleven.”

Veel winkelvoorraad moet afgeschreven worden.

Duitsland laat ook afhalen in winkel toe

Naast een meer gepaste vergoeding wil INretail ook dat het afhalen van bestellingen, oftewel click & collect, groen licht krijgt. “Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken. Dat kan veilig. Bezorgen en afhalen zijn de enige opties tijdens deze lockdown. Maak dat dan mogelijk. Vanaf maandag staat net als in de rest van Europa ook Duitsland afhalen in de winkel toe. Neem dat voorbeeld over en creëer zo een Europese aanpak. Nu gaat de winkel in de wijk, failliet terwijl dat te voorkomen is.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten