Bijna 7000 webwinkels gestopt in 2016

Bijna 7000 webwinkels gestopt in 2016

De situatie voor startende webwinkels ziet er op dit moment niet heel rooskleur uit. Zo waren er dit jaar meer faillissementen onder webshops dan vorig jaar, waren er minder startende webwinkels en vonden er in totaal 6.914 vrijwillige stopzettingen plaats in 2016. Ondanks dat er zoveel webwinkels gestopt zijn is het aantal wel weer licht toegenomen, zo ziet Creditsafe.

Van die bijna 7000 gestopte webwinkels bestaat het overgrote deel (73,3 procent) uit eenmanszaken. De BV is weer ‘goed’ vertegenwoordigd (70,8 procent) in het aantal faillissementen dat dit jaar plaatsvond, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe. Het aantal webwinkels dat dit jaar failliet ging is opgelopen tot 65, wat een stijging is van 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

In 2015 startten er 9.469 webwinkels, maar daarvan is nu na twee jaar nog maar driekwart actief. 412 webwinkels die in 2015 zijn opgezet, stopten zelfs al in hetzelfde jaar, terwijl 2185 online shops een jaar later de deuren sloten. Het aantal startende webwinkels toont dan ook nog steeds een dalende lijn. Dit jaar waren er 3,3 procent minder startende webwinkels dan vorig jaar, terwijl tot 2014 het aantal startups in deze sector juist ieder jaar toenam. Waaruit we overigens ook kunnen concluderen dat het totaal aantal actieve webwinkels volgens Creditsafe dus wel nog met bijna 2000 is toegenomen.

‘Richten op niche kan redding zijn’

“Ondanks dat de online omzet blijft groeien, is het voor de nieuwe webwinkels lastig om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde webwinkels die een uitgebreid assortiment hebben, binnen 24 uur kunnen leveren, en waarbij het verzenden en terugsturen vaak gratis is”, aldus CEO Cato Syversen. “Als beginnende webwinkel kun je vaak alleen nog het verschil maken als je je richt op een niche.”

In 2016 gingen onder andere Mode, Mitra, Tennis Planet en Scheer & Foppen failliet. Zie ook ons overzicht van failliete webwinkels.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten