e-boekhouden

Achteraf betalen volop in beweging

betalen we de feestdagen achterafDe markt van achteraf betalen heeft nogal wat nieuwe ontwikkelingen laten zien dit jaar. Nieuwe toetreders, mogelijke overnames en belangrijke marktontwikkelingen zorgden voor flink wat beweging. Betalen we de rekening van onze feestdagen-aankopen dit jaar achteraf? Wij onderzochten de stand van zaken en de laatste ontwikkelingen op het gebied van achteraf betalen binnen Nederland.

Wij hebben eerder aangegeven dat naar onze mening iDeal toch echt zijn piek aan marktaandeel wel heeft bereikt. De innovaties met die betaalmethode lijken op een laag pitje te staan. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mcommerce, het gemak van een acceptgiro achteraf, en natuurlijk ook de ontwikkelingen rond failliete webwinkels kunnen ervoor zorgen dat er dit jaar wel eens relatief veel achteraf betaald zal worden. We hadden hierin eigenlijk een consolidatieslag verwacht, maar even los van de overname van Cashper is het speelveld eigenlijk alleen maar diverser aan het worden. Wat zullen dit jaar de winnaars zijn op het gebied van achteraf betalen?

Om te beginnen heeft nieuwkomer Sveawebpay eind afgelopen maand haar Magento-koppeling gerealiseerd. Sveawebpay is momenteel hard op zoek naar extra partners om mee te koppelen. Een echte doorbraak heeft deze speler nog niet kunnen maken maar ze geven aan dat het zeker is dat die gaat komen. “It’s too soon to confirm anything yet but I can promise you that we have been working hard on something big”, Aldus woordvoerder Peter Cederblad, die overigens niet wil ontkennen dat hij hier op een overname doelt.

Logivert komt met eigen betaaloplossing
Een andere interessante ontwikkeling is die van Logivert Payments. Logivert staat bekend om haar webwinkelsoftware maar voegt daar nu ook nog een eigen betaaloplossing aan toe. De oplossing is in samenwerking met PSP Qantani en met Billink is er ook aan een achteraf betaaloplossing gedacht. Op 24 september biedt Logivert haar klanten een masterclass met verschillende gastsprekers die wat vertellen over productfotografie, SEO maar natuurlijk ook de oplossingen van Logivert zelf dus waarschijnlijk zal Logivert Payments dan als nieuwe dienst worden gelanceerd. Uiteraard wordt de dienst puur aanvullend gebracht. De software kent al diverse koppelingen met PSP’s dus webwinkeliers die liever zelf een keuze maken voor een PSP hoeven zich geen zorgen te maken.

Natuurlijk zitten ook de pure PSP’s niet stil op het gebied van achteraf betalen. MultiSafepay lanceerde deze zomer haar eigen achteraf betaaloplossing. “De dienst is door MultiSafepay zelf ontwikkeld, waardoor de achteraf betaalmethode naadloos is geïntegreerd in het eigen beheersysteem. Het gebruik van één overzichtelijk beheersysteem vergemakkelijkt de werkzaamheden voor financiële afdelingen. Webwinkeliers kunnen Betaal na Ontvangst makkelijk integreren in hun systemen door de gratis plugins voor populaire webshop software te gebruiken”, aldus Eva Koekkoek, Marketing Manager bij MultiSafepay.

Naast MultiSafepay biedt ook Buckaroo al even achteraf betalen via de Buckaroo BetaalGarant-oplossing en een medewerker bij dat bedrijf geeft aan dat de oplossing daar in ieder geval erg goed loopt. Een andere aanbieder die al wat langer achteraf betalen aanbiedt is betaalprovider Sisow. Dit werd eerder mogelijk gemaakt door het Zweedse Gothia. Deze aanbieder leek een mooie toekomst te hebben in ons land nadat het in 2011 een samenwerking met Sisow was aangegaan, maar die samenwerking is afgelopen zomer toch vrij plotsklaps stopgezet. Zo’n driehonderd webwinkels maakten op dat moment gebruik van de dienst. Inmiddels is Sisow een samenwerking met Klarna aangegaan en zijn de driehonderd webwinkels benaderd met een voorstel van die aanbieder.

Klarna versus Afterpay
Pure achteraf betaalprovider Klarna timmert in Nederland aardig aan de weg. Haar directe Nederlandse concurrent Afterpay is hier langer actief en heeft van oudsher enkele grote spelers aan zich kunnen verbinden maar heeft de toetreding van Klarna op de Nederlandse markt niet kunnen tegenhouden. Recent is er zelfs gesproken over een overname van Afterpay door Klarna, maar die deal is uiteindelijk niet doorgegaan.

Het is duidelijk dat de markt in beweging is. Sveawebpay en Logivert hebben op dit terrein positieve verwachtingen voor 2014 maar zullen deze feestdagen hier nog geen grote rol in kunnen spelen. Achteraf betalen zal dit jaar wel al een belangrijk onderdeel zijn bij de verschillende PSP’s. En natuurlijk bij de pure achteraf aanbieders zelf. Zal Afterpay de eerste plaats kunnen behouden deze feestdagen, als het neerkomt op de grootste omzet van achteraf betalen in de ecommerce? Of weet de Zweedse toetreder Klarna dit jaar deze plek te veroveren? Onze verwachting is in ieder geval dat zowel Afterpay als Klarna dit najaar goede omzetten in ons land kunnen draaien. Hoe het ook zij, achteraf betalen zit in de lift en zal ook deze feestdagen weer aan populariteit winnen.

Gerelateerde berichten