Kabinet wil einde aan achteraf betalen online slijterijen

Kabinet wil einde aan achteraf betalen online slijterijen

Het kabinet wil dat online slijterijen stoppen met het aanbieden van achteraf betalen als betaalmethode. Doen de webwinkels dat niet, dan is het kabinet bereid te komen met wettelijke maatregelen. De betaalmethode zou de drempel om alcohol te kopen verlagen.

Achteraf betalen, ook wel ‘buy now, pay later’ genoemd, is een snelgroeiende online betaalmethode. Als verkoper ben je verplicht om de consument de optie aan te bieden om achteraf te betalen. Online slijterijen zoals Drankgigant.nl en Wijnvoordeel.nl doen dit met aanbieders zoals Klarna en Riverty.

Verlaagde drempel

De alcoholwetgeving in ons land is er juist op gericht om de aanschaf van alcohol minder makkelijk te maken, maar BNPL-aanbieders verlagen deze drempel. “Ik deel de zorgen dat deze betaalmethode (kwetsbare) doelgroepen kan aanmoedigen om meer alcohol te bestellen en zo de kans op alcoholgebruik en alcohol gerelateerde schade kan vergroten”, aldus staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid).

‘Enkele slijterijen kijken al naar andere mogelijkheden dan BNPL-betaaldiensten.’

“Van een aantal slijterijen heb ik al signalen gekregen dat ze gaan kijken naar andere mogelijkheden om binnen het wettelijke kader geen gebruik meer te maken van de BNPL-betaaldiensten.” Als de branche zelf geen einde maakt aan uitgesteld betalen, dan wil het kabinet wettelijke maatregelen gaan nemen.

Risico’s achteraf betalen

Het is niet de eerste keer dat de risico’s van achteraf betalen onder de loep genomen worden. De AFM pleit ook voor strengere regelgeving, aangezien 20 procent van de gebruikers van BNPL-apps geconfronteerd wordt met aanmaningskosten. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud zijn kwetsbaar, tot maar liefst zes procent van hen komt na gebruik van deze apps in een incassoprocedure terecht.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten