lightspeed ecommerce

Achteraf betalen: De stand van zaken

achteraf betalenOok afgelopen jaar hebben we in Nederland weer massaal vooruit betaald. Toch zijn er genoeg aanbieders voor achteraf betalen actief en hebben recent enkele grote veranderingen plaatsgevonden. Wat is nu precies de stand van zaken rond achteraf betalen en wat kunnen we het komende jaar hiervan verwachten?

iDeal wint van achteraf betalen
iDeal heeft afgelopen jaar weer veel kritiek gekregen door storingen en lijkt maar met moeite te kunnen innoveren. De veiligheid zonder kaartlezers leek lange tijd een barrière voor de mobiele versie en alhoewel er internationaal eindelijk wat samenwerkingen ontstaan heeft dat eigenlijk veel te lang geduurd.

Toch kan niemand ontkennen dat ondanks al deze problemen iDeal een zeer krachtige online betaalmethode is die voorlopig het Nederlandse webwinkelland nog wel even zal domineren. Een doorn in het oog voor de aanbieders van achteraf betalen, die door de dominantie van iDeal maar lastig een voet aan de grond krijgen.

Achteraf betalen verplicht
Een belangrijke reden dat er in Nederland toch zoveel vormen van achteraf betalen actief zijn, is te danken aan de wetgeving. Een webwinkel die levert aan consumenten is verplicht een vorm van achteraf betalen aan te bieden. Grote spelers als Bol.com bieden de zeer klantvriendelijke acceptgiro. Voor starters en kleine webwinkels zonder enorme liquiditeit en volume is het risico daarvan soms te groot. Het zal je net overkomen dat een grote bestelling achteraf toch niet betaald wordt!

PostNL CheckPay
Een oplossing die in Nederland lang dienst heeft gedaan is het onder rembours betalen. Die vorm is in onze ecommercewereld gelukkig nooit echt populair geweest. Consumenten vinden het ook maar een lastig ding en webwinkels rekenen soms idiote kosten door om in ieder geval maar aan de wetgeving te voldoen. PostNL moderniseerde afgelopen jaar de onder rembours betaling naar PostNL CheckPay. Niet iedereen was hier even blij mee maar tot op heden blijft het vanuit de kant van de webwinkeliers redelijk kalm.

Intrum Justitia koopt Buckaroo
Achteraf betalen brengt een debiteurenrisico maar dit kun je vervolgens uitbesteden. Een bekende speler op dit gebied is bijvoorbeeld Intrum Justitia, die ook buiten de ecommercewereld voor veel bedrijven het  debiteurenbeheer van je overneemt. Met de recente overname van Buckaroo bezit de organisatie ook in de ecommercewereld een groot marktaandeel.

AfterPay
Naast de meer globaal georienteerde partijen zijn er ook vier pure ecommerce specialisten op het gebied van achteraf betalen actief. De in ons land bekendste hiervan is Afterpay. Het is inmiddels redelijk succesvol en van de achteraf betalingsproviders is deze partij waarschijnlijk de eerste die met puur Nederlandse klanten zwarte cijfers weet te schrijven. Het bedrijf staat zeer goed aangeschreven bij de verschillende PSP’s en vele webwinkels zijn inmiddels aangesloten.

Het is de exclusieve partner van de Rabobank Omnikassa waarover we dit jaar wel meer zullen horen. Met de samenwerking met ICMO begin 2012 verwacht Afterpay een serieuzere speler te worden op de Nederlandse markt en een voorzichtige blik te kunnen werpen op het internationale speelveld.

Klarna
Deze van oorsprong Zweedse partij is al sinds halverwege 2010 actief op de Nederlandse markt. In eerste instantie met een grote verkoopafdeling die wekenlang telefonische acquisitie heeft gepleegd maar na het uitblijven van resultaat heeft het bedrijf de Nederlandse strategie wat aangepast en de verkoopafdeling afgeslankt. We zijn benieuwd wie er met de Webwinkel Vakdagen in de gehuurde stand staan, want de gezichten van afgelopen jaar lijken niet meer bij het bedrijf werkzaam en met name het afgelopen jaar was het verrassend stil rond Klarna in ons land.

Ondanks het uitblijven van echt succes en het feit dat het tot op heden geen grote Nederlandse partijen aan zich heeft kunnen binden is het bedrijf nog altijd een serieuze speler op de markt. In Scandinavië wordt er enorm veel mee afgerekend en het heeft grote investeerders achter zich die eind afgelopen jaar nog 155 miljoen extra investeerden voor internationale groei. Onze verwachting is dat Klarna uiteindelijk simpelweg het marktaandeel zal kopen, door andere spelers over te nemen, mochten ze zelf geen voet aan de grond kunnen krijgen.

Gothia
Net als Klarna een Scandinavische partij die de groei in het buitenland zoekt waaronder Nederland. Gothia is een relatief onbekende naam binnen de Nederlandse ecommerce maar door de exclusieve samenwerking met Payment Service Provider Sisow een die we niet zomaar afschrijven. Is in Nederland naar eigen zeggen met negentien medewerkers actief.

Cashper
Al ruim een jaar actief maar op het moment van schrijven de minst bekende speler in het rijtje. Een Nederlandse organisatie die is opgezet door een bedrijf dat in vroegere tijden in de SMS-diensten actief was. Het aantal bij aangesloten webwinkels hangt momenteel ergens tussen de twintig á dertig, maar het bedrijf mikt vooral op de net iets grotere spelers. Telsell.com is momenteel klant bij Cashper en vandaag of morgen verwacht het bedrijf weer een van de grotere webwinkels aan te sluiten. Deze zomer hoopt het bedrijf, dat bestaat uit een man of vijf, kostendekkend te kunnen werken.

Verdere ontwikkelingen rond achteraf betalen
De achteraf betaalproviders verwachten veel van het komende jaar. Dat mag ook wel want los van enkele namen die al jaren hebben geïnvesteerd lijkt de markt in ons land nog geen winstgevend gebeuren. De spelers hebben door iDeal maar een kleine markt te verdelen en het is dan ook de vraag wat de branche gaat doen.

Sisow en Buckaroo hebben al laten zien dat ook de huidige PSP’s een grote rol kunnen spelen in het achteraf betaalsegment en de nieuwe Omnikassa van de Rabobank zou een teken kunnen zijn dat de banken het online betalingsproces verder naar zich toe willen trekken. Mede door verdere ontwikkelingen als het mobiel betalen en verdere service rond het achteraf betalen is de kans groot dat er meer overnames en fusies in deze markt zullen ontstaan.

En terwijl wij nog de laatste keer onze eigen tekst doorlopen is de eerste reactie op dit artikel al binnen. De volgende Zweedse achteraf-betaaldienst opent zijn Nederlandse deuren.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten