picqer

Zes valkuilen voor webwinkels

We struinen iedere dag het web af voor nieuws over en voor webwinkels, maar bezoeken die webshops natuurlijk ook regelmatig. En vaak stuiten we op dezelfde ergernissen. Tijd om eens zes valkuilen aan de kaak te stellen waar webwinkeliers voor moeten uitkijken.

1.    Slecht design
Het design van je webwinkel is hét visitekaartje dat je afgeeft aan de (potentiële) klant. Een strakke, moderne lay-out nodigt uit tot rondkijken en kopen. Met een gedateerde, ouderwetse en ronduit lelijke opmaak jaag je je klanten juist weg. En dat heeft geen enkele webwinkelier nodig.

Vergelijk deze webwinkel eens…

Met deze…

En zeg nou zelf: die onderste nodigt toch veel meer uit tot kopen? Plus bij die onderste heb je veel meer het gevoel dat je de webwinkel(ier) je geld kan toevertrouwen. En is dat niet een van de belangrijkste drempels die genomen dient te worden door mensen die voor het eerst online willen kopen?

2.    Onbereikbare klantenservice
De beste klantenservice is die die je nooit nodig hebt. Dat betekent namelijk dat de klant geen klachten heeft over je producten en dat alles hem duidelijk is als hij je webwinkel bezoekt. Maar áls er dan vragen, opmerkingen of klachten zijn, dan is het hoogst irritant als de klantenservice slecht of soms zelfs helemaal niet bereikbaar is. Toon altijd een e-mailadres, telefoonnummer of andere mogelijkheid tot (direct) contact op je website. Het meest handig is om dit te doen in de footer, zodat het op iedere pagina is te zien.

Uit onderzoek van ComScore twee jaar geleden bleek dat 22 procent van de mensen die online hun winkelwagentje achterlieten, dat deed vanwege een onbereikbare klantenservice, omdat ze vragen wilden stellen over het afrekenen, maar dat niet konden. En vorig jaar bleek uit onderzoek dat Nederlandse bedrijven jaarlijks 2,4 miljard euro aan omzet verliezen vanwege slechte klantenservice…

3.    Geen resultaten kunnen filteren
Sommige webwinkels zijn al een crime om te doorzoeken, maar het wordt helemaal onmogelijk gemaakt als je niet de optie hebt om het assortiment te filteren. Soms wil je gewoon een bepaald merk uitsluiten in je zoektocht, een bepaalde prijscategorie hanteren of gewoon de resultaten getoond zien van goedkoop naar duur, of op alfabetische volgorde.


Je kan bij deze webwinkel filteren op prijs, toetsenbord, fabrikant, schermgrootte en besturingssysteem.


En bij deze op… niks.

4.    Geen zoekoptie
Vergelijkbaar met nummer drie, maar toch een valkuil apart: het gebrek aan zoekopties. En mocht je als webwinkel nou een optie hebben tot zoeken, toon die dan ook. Het liefst lekker duidelijk op de voorpagina, zodat je de klant de mogelijkheid biedt om hem te laten zoeken in je assortiment.

Bol.com heeft de zoekoptie goed geïntegreerd in de website. Het zoekvak zit direct onder de header, valt dus goed op, en laat je ook nog eens zoeken in diverse categorieën. Hierdoor krijgt de consument meer toegespitste zoekresultaten, waardoor hij eerder vindt wat ’ie nodig heeft.

5.    Moeten inloggen om te bestellen
Veel klanten haken uiteindelijk af bij het bestellen van producten via internet, omdat ze er speciaal voor moeten registreren c.q. inloggen. Nu is dat bij webwinkels die ze regelmatig bezoeken geen probleem, maar als ze echter eenmalig bij een bepaalde website bestellen, dan willen ze dat liever als gast doen. Bied deze optie dan ook aan, want je wil toch geen potentiële klanten wegjagen?


Dit schrikt sommige mensen af.


Elke soort klant kan hier terecht.

6.    Taalfouten
Spelfouten kosten de webwinkeliers in Nederland naar schatting niet alleen enkele miljoenen euro’s, ze kunnen ook de betrouwbaarheid van de webwinkel schaden. Veel taalfouten in een webshop geven al snel het idee dat de winkel vluchtig in elkaar is gezet en dat de webwinkelier zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld wil verdienen. Niet echt een klantvriendelijk idee.

Niet genoeg?
Zijn de bovenstaande zes er volgens jou niet genoeg? Lees dan ook de tien valkuilen van afgelopen jaar, of laat ons weten welke valkuil we eigenlijk echt niet in bovenstaande rijtje hadden mogen missen!

Gerelateerde berichten